Bir litre suyun içine 100 gram kepek ve dövülerek toz haline getirilmiş bir tatlı kaşığı gülhatmi kökü katın. Kaynattıktan sonra süzün. Ilık halde söz konusu bölgeyi yıkayın. n Toz haline getirilmiş bir miktar beyaz haşhaş tohumunu sirke ile karıştırın. Karışım sıvı hale geldikten sonra mantarlı bölgeye sürün. Bir saat geçtikten sonra yıkayın. Günde iki kere tekrarlayın.
Bir miktar sirkenin içine akşamdan bırakılan kuru erik tanelerini ertesi gün sirkenin içinden alın. Erikleri bıçakla ikiye kesin. Sonra hastalıklı bölgeye sabah ve akşam sürün.
Bir miktar taze menekşe çiçeğini iyice ezin. Sonra hastalıklı bölgeye sürün. n Kabukları soyulmuş bir adet acı hıyarı ezin. Sonra söz konusu bölgeye sabah ve akşam sürün.
Bir kahve fincanı susam yağının içine yarım çay kaşığı sarısabır tozu katın. İyice karıştırdıktan sonra erik hoşafı ile birlikte için.
Kaynar suyun içine bir çay kaşığı demirhindi katın. Demlendikten sonra süzün. Sabah ve akşam iki kere için.
Bir litre suyun içine bir avuç avşar otu ekleyin. Kaynattıktan sonra süzün. Bu su ile hastalıklı bölgeyi yıkayın. Bitkinin zehirli olması nedeniyle kesinlikle dahilen (içten) kullanmayın.
Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı kişniş katın. Kaynattıktan sonra süzün. Elde edilen su ile söz konusu bölgeyi sabah ve akşam yıkayın. n Bir litre suyun içine bir avuç börülce katın. Kaynattıktan sonra süzün. Günde üç öğün bir fincan için.
Bir miktar defne yaprağı, dalları ve yemişleri bir arada kaynatın. Söz konusu bölgeyi bu su ile yıkayın.
Bir litre suya bir tutam yulaf sapı katın. Kaynatıp üç öğün için.
Kaynar suyai birer çay kaşığı şahtere otu ve helile katın. Demleyepi tüketin.
Bir litre suyun içine bir tutam sığırkuyruğu katın. Kaynattıktan sonra süzün. Günde üç öğün bir fincan için.