EN DİKK AT ÇEKİCİ ARAŞTIRMA
Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, Prof. Dr. Nurten Eskiyurt ve Prof. Dr. Cihan Aksoy kireçlenme rahatsızlığın da en dikkat çekici bilimsel araştırmaların yumurta kabuğu zarı ile ilgili olduğu görüşünde birleşiyor.
'ÖNGÖRMEK ARTIK MÜMKÜN'
Keşfedilen yeniliklerden birisi de kireçlenmeyi artık önceden öngörmeye başladık diyen Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, "Bazı muayene yöntemleri, radyolojik değerlendirme ileride kireçlenme ve geleceğimizin nasıl olacağını önceden görüp, erken tedbir alma şansımız var. Hastalığı hissettiğimiz zaman erken dönemde önlemini alabilmek için doktora gitmek gerekir. Destek tedavileri de son derece önemli. Yumurta kabuğu zarı ile ilgili bilimsel araştırma sonuçları ağrısız bir yaşamın olabileceği konusunda umut vericidir" dedi.
'YÜZDE 50 AZALMA'
İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Nurten Eskiyurt, ağrı ve tutukluğun giderilmesinde, yumurta kabuğu zarının etkisinin bilimsel araştırmalar ile ortaya çıkarıldığını belirterek şöyle devam etti: "Amerika'da tesadüfen yumurta kabuğunun altındaki zarın atların eklem sağlığına iyi geldiği fark edildi. Çalışmalar birinci ayın sonunda yüzde 30-40 oranında sabah tutukluğunun, yüzde 50 oranında da ağrının geçtiğini gösteriyor."
"ZARAR VER MEDEN ONARIYOR"
Kireçlenmenin vücudun bir savunma mekanizması olduğunu aktaran İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ağrı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Aksoy ise şunları söyledi: "Eklem kıkırdağı yıllar içerisinde bozulur ve yıpranan kıkırdağa destekleyici bir şeyler vermek lazım. Yumurta kabuğu zarından elde edilmiş, saf özel bir işlemden geçirilmiş doğal destek ile bu şansı elde ettik. Yumurtayla kabuğu arasındaki küçük zarın kireçlenme dediğimiz dönemde yıpranma sürecini yavaşlattığını gördük. Oradaki iltihabı baskılıyor ve güzel olan bunu baskılarken bir yerlere zarar vermeden yapıyor."
KİREÇLENMEYE KALKAN BESİNLER :
KEDİ PENÇESİ: Artrit şişliği azaltabilen başka bir anti inflamatuar bitkidir.
OKALİPTÜS: Bu bitkinin yaprakları ve bitkiden elde edilen yağın kireçlenmeden kaynaklanan şişkinliği azalttığı biliniyor.
ZENCEFİL: Düzenli olarak günde bir bardak zencefil çayı içmek sorunu azaltır.
YEŞİL ÇAY: Günde düzenli olarak 1-2 bardak yeşil çay içmenin kireçlenmeye karşı faydalı olduğu bilimsel olarak ıspatlanmıştır.
ZERDEÇAL: Zerdeçal ağızdan alındığında eklem ağrılarını hafifletiyor.