Bayram sofrası
Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişikliğin metabolizmayı yavaşlattığını söyleyen uzmanlar, bayramı sağlıklı geçirmek için çok özel önerilerde bulundu

FORMDA KALMANIN 10 YOLU
1-GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN:
Bayram sabahı kahvaltıda kızartma ve hamur işlerinden uzak durun. Kavatlınıza mevsim yeşillikleri ve meyve ekleyin.
2-ARA ÖĞÜNLERİ İH MAL ETMEYİN:
Bayramda kilo almamak ve sağlığınızı tehlikeye sokmamak için 2 öğünden oluşan beslenme düzeninden, 3 ana 2-3 ara öğünden oluşan sağlıklı beslenme düzenine geçişi çok iyi planlayın. Sık aralıklarla beslenmeniz kan şekeri düzeyinizi dengede tutar ve bir sonraki öğünde fazla besin tüketmenizi önler.
3-ÖLÇÜLÜ BESLENİN:
Bayram süresince ölçülü tükettiğiniz takdirde her gıdadan yiyebilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenmek; ihtiyacınız olan enerji ve besin öğelerini (karbonhidrat, protein, yağ) bir denge içinde tüketmekle mümkün. Her besin grubundan yeterli miktarlarda tüketmeye özen gösterin.
4- PİŞİRME YÖNTEMİ:
Et, tavuk gibi besinleri kızartmak yerine ızgarada, fırında veya sebzelerle sote şeklinde pişirmeyi deneyin. Zeytinyağlı sebze yemeği hazırlarken 1 kg sebze için 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı kullanın ve su eklemeyin. Şakşuka gibi yemekleri bol yağda kızartmak yerine sebzeleri ızgarada veya buharda pişirip yoğurtla servis edin.
5-YAVAŞ YİYİN:
Sindirim ağızda başlar. Yemeklerinizi iyi çiğneyerek tüketmeniz çok önemli. Mümkün olduğunca yavaş yemeye gayret edin. Çünkü doygunluk sinyalleri beyne 20 dakika sonunda ulaşıyor.
6- SUSUZ KALMAYIN:
Su, oksijenden sonra vücudumuz için en önemli besin öğesidir. Bu nedenle susamayı beklemeden su içmeyi bir alışkanlık haline getirilmelisiniz. Gün içerisinde 1.5 - 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Suya ilaveten bitki-meyve çayları, ayran, soda, şekersiz komposto da tüketilebilirsiniz.
7- POSALI GIDA TÜKETİN:
Ramazan'da kabızlık yaşanabilir. Bunun önlemek için mevsiminde meyve-sebze tüketimi arttırılmalı; tam tahıllı besinler (esmer ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi) tercih edilmeli.
8- 'HAYIR' DEYİN:
Bayram ziyaretlerinde ikramlara 'hayır' diyebilmenin en kolay yolu ziyaret öncesi ara öğün yapmaktır. Evden çıkmadan içeceğiniz 1 kase çorba veya 1 porsiyon meyve açlığınızı kontrol etmenizi kolaylaştırır.
9- SÜTLÜ TATLILAR :
Baklava, şekerpare, kadayıf gibi kalori bombası tatlılar yerine sütlaç ve güllaç gibi sütlü tatlıları tercih edin.
10-KURU MEYVE :
Misafirlerinize çikolata, şeker yerine; kuru kayısı, ceviz, kuru üzüm gibi besleyici atıştırmalıklar ikram edin.
İLK GÜN İÇİN ÖRNEK MENÜ
KAHVALTI: 2 dilim esmer ekmek, 2 çeşit az yağlı peynir ( 60gram ), 1 adet haşlanmış yumurta, 5 zeytin, domates, salatalık, maydanoz, sivri biber, 1 porsiyon taze veya kuru meyve
ÖĞLE YEMEĞİ: 4 adet ızgara köfte veya 150 gram ızgara balık/tavuk, 2 dilim esmer ekmek veya 4-5 çorba kaşığı bulgur pilavı, salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, limon, sirke, balzemik olabilir)
ARA ÖĞÜN: 1 dilim yağsız peynirli börek ve 1 bardak ayran veya 1 dilim güllaç veya 2-3 top sade/meyveli dondurma
AKŞAM: 1 kepçe çorba, 6 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, 2 dilim esmer ekmek, salata.
AKŞAM YEMEĞİNDEN 2 SAAT SONRA : 1 porsiyon taze meyve ve 1 bardak kefir Not: 1 porsiyon meyve; 1 orta boy şeftali veya 4 adet taze kayısı veya 1 adet taze incire eşittir.
BU HATALAR DİŞ ÇÜRÜTÜYOR
Bayramda tatlı ve asitli içecek tüketimi dişlerde problemlere neden oluyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü'nden Dr. Dt. Aslı Tapan diş ağrılarından korunmak için şu önerilerde bulunuyor: "Dişler yemeğin ardından değil, yemekten 1 saat sonra fırçalanmalı. Şekerli gıdalar tüketildikten sonra ağız bol su ile çalkalanmalı. Tatlı yedikten sonra bir parça peynir ağıza atılıp çürükler önlenmeli. Elma armut gibi Sert meyve yenilmeli."