Göz tansiyonu tehlike saçıyor

Bulanıklık, harelenme gibi belirtilerle kendini belli eden göz tansiyonuna dikkat! Uzmanlar, ciddi rahatsızlıklara neden olabilecek glokomun bilinmeyenlerini anlatıyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :23 Ağustos 2015
Göz tansiyonu tehlike saçıyor
Halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu yani glokom, sinsice ilerliyor ve başladığında geri dönüşü olmayan bir hasar bırakıyor. Kalpte yaşanan kriz gibi gözde glokomun başlaması da çok ani bir şekilde yaşanıyor. Alınabilecek tek önlem ise belirli aralıklarla göz tansiyonunu ölçtürmekten geçiyor. Acıbadem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Can Üstündağ, sinsice ilerleyen glokomdaki tehlikeyi ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...

1 YAŞINA KADAR ...
Her yaşta başlayabilen bir hastalık olan glokom doğuştan da görülebiliyor. Doğuştan glokom yüzde 90 oranda, bebek 1 yaşına gelene kadar ortaya çıkıyor. Gözün sıvı çıkış kanallarının yeterince gelişmemesine bağlı olarak gelişen bu tip glokom, yaklaşık 10000 canlı doğumdan birinde görülüyor.

AĞRI , BULANIK GÖRME
Glokomun dar açılı olan türü ise aniden başlıyor ve krize neden oluyor. Şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, görme bulanıklığı ve kanlanma bu duruma eşlik ediyor.

YILDA BİR DEFA!
Göz tansiyonunun tedavisinde en önemli etkenlerin başında erken teşhis geliyor. Özellikle ailesinde göz tansiyonu olanların çok daha dikkatli olmaları ve yılda bir defa göz muayenesi yaptırmaları gerekiyor.

İLAÇ TEDAVİSİ
Göz tansiyonu tedavisinde amaç göz içi basıncını yani tansiyonunu düşürmek. Bunun için ilk basamakta ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu amaçla damlalar kullanılırken, bu damlaların bir kısmı, göz içindeki sıvı yapımını azaltıyor, bir kısmı ise gözden sıvı çıkışını artırıyor. Damla tedavisinin yeterli olmadığında, lazer ve ameliyat seçenekleri uygulanıyor.