Limonlu salata rahatsızlık duyma!
Zengin bayram sofralarına bir de yanlış beslenme eklenince hastalıklara yakalanmak kaçınılmaz oluyor. Uzmanlar, sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktalarını anlatıyor...

ETİ 24 SAAT BEKLETİN: Eti, kesimin hemen sonrasında değil, buzdolabında en az 24 saat beklettikten sonra tüketin. Aksi halde et sert olacağı için hazımsızlık sorunları gelişebiliyor. Ayrıca bozulma riskine karşı taze eti buzdolabında en fazla bir gün saklayın.
GÜNLÜK 3-4 KÖFTE: Kurban Bayramı'nda günlük tüketmeniz gereken et miktarı; almanız gereken protein miktarı ve yumurta, süt-süt ürünleri ile kuru baklagiller gibi protein içeren diğer besinleri ne kadar tükettiğinize göre değişiyor.
Ancak sağlıklı bir yetişkin için ortalama günlük 3-4 köfte büyüklüğünde (90-120 gr) et tüketimi yeterli sayılıyor.
YAVAŞ PİŞİRİN: Kısık ateşte ve yavaş yavaş pişirerek etin iyi pişmesini sağlayın. Hızlı pişirirseniz protein ve B vitamini kaybı oluşmasının yanı sıra, çiğ kalan ette üreyen mikroplar besin zehirlenmelerine neden olarak bayramınızın keyfini kaçırabilir. Eti fırında sulu olarak pişirirseniz, besin kaybını aza indirebilirsiniz.
LİMONLU SALATA YİYİN: Etin içeriğindeki doymuş yağlar ile etin pişmesi sırasında oluşan bazı bileşikler kanserojen etki gösterebiliyor. Hem bu nedenle hem de ette bulunan demirin emilimini arttırabilmek için yanında bol limonlu salataya ve sebze yemeklerine mutlaka yer verin.
KUYRUK YAĞI EKLEMEYİN: Hayvansal yağdan zengin beslenmek; damar tıkanıklıkları, kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet, obezite ve kanser gibi hastalıkların en önemli nedenini oluşturuyor. Bu yüzden et tüketirken görülebilir yağlarından ve kuyruk yağından mümkün olduğunca kaçının. Beslenmenizden hayvansal yağ tüketimini azaltıp, zeytinyağı, fındık yağı, ceviz, fındık, badem, keten tohumu gibi yağlı tohumların içeriğinde bulunan bitkisel yağ tüketiminize önem verin.
SAKATAT YASAK: Karaciğer, beyin, dalak, böbrek gibi sakatatların içeriğinde protein, B vitaminleri, demir, çinko gibi mineraller bulunsa da, yüksek kolesterol içeriğine sahipler. Bu nedenle özellikle kalp sağlığı açısından tüketilmemesi gerekiyor.
KESİNLİKLE KIZARTMAYIN: Et kızartıldığında hem yağ tüketimi artıyor, hem de kızartma sırasında bitkisel yağların bozulması sonucu kanserojen bileşikler ortaya çıkıyor. Eti, haşlama, ızgara ya da fırında pişirmek en sağlıklısı.
BOL SU İÇİN:
Sağlıklı bir sindirim sistemi, iştah kontrolü, toksinlerin vücuttan atılması için su tüketimi şart. Bu nedenle günde 8-10 bardak su için. Buna ilave olarak çay, maden suyu, ayran, kefir gibi sağlıklı içeceklerle de sıvı alımınıza katkı sağlayabilirsiniz.
KAVURMAYA İLAVE YAĞ KATMAYIN: Lezzetli olmayacağı endişesiyle etin genellikle yağlı kısımlarını kullanıyoruz. Buna bir de ilave yağ kattığımızda miktar çok daha artıyor. Kolesterol düzeyinin artması sonucunda tansiyon yüksekliği, damar tıkanıklığı ve inme gibi sağlık sorunları gelişebiliyor.