YANLIŞ: Kadınlarda migren sıklığının daha fazla olduğu doğrudur fakat fazla duygusal olmalarından değildir. Bunun nedeni hormonal ve genetik farklılıklarına, bu hormonların beyin kimyası üzerine etkisine bağlıdır.
ROMATİZMA KADINLARDA SIK GÖRÜLÜR
DOĞRU: Bağışıklık sisteminin aksamasına bağlı, vücutta mikropsuz üreyen bir iltihap süreci olan romatizmal hastalıklar, kadınlarda daha fazla rastlanıyor. Üstelik romatizmal hastalığı olan kadınlarda, kalp-damar hastalığı daha sık görülüyor.
KADINLAR İYİ KOKU ALIR
DOĞRU: Ergenlikten menopoza kadarki dönemde kadınların koku ayırdetme yeteneğinin erkeklerden çok daha iyi olduğu biliniyor. Bu hormonsal nedenlere bağlanıyor. Hatta eşinin atletindeki ter kokusundan bile endişeli olduğunu fark edebiliyor.
KALP-DAMAR HASTALIKLARI ERKEK HASTALIĞIDIR
YANLIŞ: Östrojen hormonu, menopoza kadar kalp damar hastalığına karşı kadınları koruyor görünse de sigara, fazla kilo, hareketsizlik, hamurişi gıda tüketimi, yüksek tansiyon gibi risk faktörleri olan kadınlar yaşıtlarından daha erken kalp hastalığına yakalanıyor. Üstelik şeker hastası bayanların kalp krizi riskinin, şeker hastası erkeklerden 2 kat fazla oluyor.
KADINLARDA DA KALP KRİZİ BELİRTİLERİ ERKEKLERDEKİ GİBİDİR
YANLIŞ: Kalp krizindeki tipik göğüs ortasında veya soluna yakın, taş oturmuş gibi olan şiddetli ağrı kadınlarda daha az sıklıkta görünüyor. Kalp krizi geçirmiş kadınların ancak yüzde 30'u bu tipik ağrıyla hastaneye başvuruyor. Bunun yerine, ani gelişen aşırı bitkinlik, terleme, nefes darlığı, bulantı, endişe gibi şikayetler olabiliyor.
KADINLAR AĞRIYA DAHA DAYANIKSIZDIR
DOĞRU: Bu durum her zaman için geçerli değil çünkü östrojen seviyelerine bağlı. Kanser, kaskemik hastalıkları ve iltihap nedeniyle gelişen ağrılar, adetin östrojen seviyesinin en yüksek olduğu döneminde daha az hissedilmektedir. Bu, östrojenin doğal ağrıkesici salınımını arttırıcı özelliğine bağlanmaktadır. Östrojenin azaldığı adet dönemi ve gebelik sonrası ağrıya dayanıklık azalmaktadır.
KALP KRİZİ SONRASI ÖLÜM ORANI DAHA DÜŞÜKTÜR
YANLIŞ: Bir araştırmaya göre kalp krizinden 2 hafta sonrası 100 erkekten 93'ünün, 100 kadından ise 83'ünün hayatta olduğu bildiriliyor.
KADINLAR GÖZÜYAŞLIDIR
DOĞRU: Anatomik ve biyolojik yapılarının farkına bağlı olarak kadınlar ortalama ayda 5.3 defa erkeklerse 1.4 defa ağlamaktadır. Gözyaşı salgı bezi erkeklerden daha büyüktür. Gelişimi ve çalışması, süt salgısından da sorumlu olan, erkeklerde de bulunan prolaktin hormonuna bağlıdır ve 18 yaş civarında yüzde 50-60 daha fazla salgılanmaktadır.
FELCE KADINLARDA DAHA AZ RASTLANIR
YANLIŞ: Damar hastalıkları erkeklerde en sık kalp krizi ile ortaya çıkıyor. İnme yani felç, ikinci sırada yer alıyor. 55 yaş üstü bayanlarda ise aksine ilk belirti felç veya kalp yetersizliği olarak görülüyor.
HAMİLEYİM O HALDE İKİ KİŞİLİK YEMEK YEMELİYİM
YANLIŞ: Araştırmalar hamile kadının günde sadece 300 kalori fazlalığa ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Bu da bir büyük ev kurabiyesine denk geliyor. Hamilelikte fazla kilo alan annelerin çocuklarının kalp hastalığına yakalanma ve ölme olasılığının yüzde 30- 35 arttığı biliniyor.
KALPLERİ ÇABUK KIRILIR
DOĞRU: Kalp krizinin az rastlanan, özel bir formu olan kırık kalp sendromu, bayanlarda çok daha sık görülüyor. Ani üzüntü sonrası birden büzülen kalp damarı, tipik kalp krizine neden olabiliyor. Anjiyoda kalp damarları açık bulunuyor, fakat kalp kasında hasar görülüyor.