Renkli teşhis

İdrar renginde yaşanan değişiklikler hastalık belirtisi olabiliyor. Kırmızıysa böbrek kanseri, bulanıksa enfeksiyon, turuncu ise sarılık hastası olabilirsiniz...

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :07 Ocak 2016
Renkli teşhis

İÇİNDEKİLER

Hastalıklar çeşitli şekillerde belirti veriyor. İdrardaki renk değişimi de, bazı önemli rahatsızlıkları işaret ediyor. "İdrar renginize bakarak vücudunuzda neler olduğunu anlamak için ipuçları toplayabilirsiniz" diyen uzmanlar, anormal durumları ve hastalıkları sıralıyor...

Kırmızı veya pembe: İdrarınızda ve idrar yollarınızda kan olması büyümüş prostat, taş ve hatta böbrek kanserinin habercisi olabilir.

Bulanık: Bu idrar yolları enfeksiyonu ya da böbrek taşının belirtisi olabilir.

Turuncu: Yaban mersini, pancar ya da uzun süreli kullanılan boya içeren ilaçlar buna sebep olabilir. Portakal rengi idrarı oluşturan sağlık sebepleri arasında sarılık ve susuz kalma da yer alır.

Kahverengi: Araştırmalara göre, bu renk karaciğerde bir problem olduğunu gösterir. Öte yandan vücudunuz susuz da kalmış olabilir.

Mavi: İdrar yolları enfeksiyonları ya da bakterilere işaret ediyor olabilir.
Yeşil: Bazı gıdalar ve ilaçların etkisi olabilir. Kuşkonmaz, idrarınızı yeşil yapabilir hatta kokusunu bile değiştirebilir. Köpüklü: Bazen idrarınızın köpüklü olması önemli bir durumun işaretidir. İdrarınızda aşırı köpük olması, çok fazla protein tükettiğiniz anlamına gelebilir.

NORMAL HALİ NASIL OLMALI?
Sağlıklı bir insanın normal idrar rengi açık sarıdan kehribar rengine kadar çeşitlilik gösterir. İdrar, hücresel metabolizmanın ürettiği, vücuttan atılan steril bir sıvıdır. İdrarınızın görüntüsü yediğiniz yiyeceklerden, içtiğiniz içeceklerden veya geçirmekte olduğunuz hastalıklardan etkilenebilir.