Zihni besleyen gıdalar

Okul çağındaki çocuklarda doğru beslenme başarıyı artırıyor. Uzmanlar, zihni açan gıdalar arasında, kırmızı et, muz, süt ve balığın önem taşıdığını belirtiyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Zihni besleyen gıdalar
Yarı yıl tatili heyecanı öğrencileri olduğu kadar velileri de sardı. Karne konusunda psikologlar önemli uyarılarda bulunurken; beslenme uzmanları çocuklarda bazı gıdaların zihni açtığına dikkat çekti. Doğru beslenme ve gıdalarla başarının artırılabileceğini söyleyen uzmanlar, çocukların zihinsel gelişimlerini ve büyümelerini destekleyen bazı gıdaları şöyle sıraladı...

BALIK: İçeriğindeki Ko-enzim Q10 ile Omega-3 yağ asitleri sayesinde enerji metabolizmasını yönetiyor ve strese bağlı vücutta oluşabilecek zararlı maddeleri atmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi bir iyot kaynağı. İyot eksikliği zeka geriliğine yol açar. Haftada 3 kez somon, ringa, uskumru ve ton gibi balıkları tüketmek zihin açar.

KIRMIZI ET: İçeriğindeki demir beyne oksijen taşınmasına ve zihinsel faaliyetlerin güçlenmesine destek veriyor. Aynı zamanda iyi bir B12 kaynağı olduğu için unutkanlığı önlüyor.

FINDIKCEVİZ- BADEM: İçeriklerindeki E vitamini sayesinde beynin etkin ve verimli kullanılmasına yardımcı olurken, düşünsel kabiliyeti de geliştiriyor. Odaklanma için ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendiren yiyeceklerin yenmesini gerekiyor.

MUZ: Sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerden zengin olduğu için kasların doğru çalışmasına, kalp ritminin doğru ayarlanmasına ve beyne oksijen gitmesine yardımcı oluyor. Bu sayede zihinsel kabiliyet artıyor.

SEBZELER: Ispanak, pazı, lahana, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, beyin hücrelerinin gelişmesine yardımcı oluyor.

SÜT-YOĞURT: Zihinsel gelişim ve dikkat kabiliyeti için çinko önemli. Çinkonun en iyi kaynağı da süt ve süt ürünleri.

BUNLARDAN UZAK TUTUN
KOLALI İÇECEKLER : Çocuğunuza kolalı içecekler ya da hazır meyve suları içirmeyin. Bunlar gereksiz kalori demektir. Bunların yerine komposto ya da ayran gibi içecekleri tercih edin.

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ : Sucuk, salam, sosis gibi gıdaları içeriğindeki tuz ve koruyuculardan dolayı sofralardan uzak tutun. Eğer çocuğunuz yemek istiyorsa, haftada sadece 1 kez izin verin. Kızarmış gıdalar ve tatlılar bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Hastalıklara açık hale getiriyor.