Sert YUMRUk!
Tiroid kanseri yutkunma zorluğu ve boğaz kısmında ele gelen yumru ile kendini belli ediyor. Kadınlarda erkeklere göre 4 kat daha fazla görülen bu kansere karşı uyanık olmak gerekiyor...


Çocukluk yıllarında boyun bölgesi tanı veya tedavi amacıyla yoğun şekilde ışınlanan kişilerde ileriki yaşlarda tiroid kanseri görülme sıklığı fazladır. Ailesinde tiroid kanseri olanlar da risk altındadır.

Tiroid içinde kontrolsüz büyüyen ve tedavi edilmediğinde zamanla diğer organlara yayılabilen bu kanserden, erken tanı ve doğru tedaviyle kesin kurtuluş oluyor.

İlk önlem düzenli olarak kendi kendini muayene ederek boyunda oluşan, yutkunmakla hareket eden bir yumru farkedildiğinde doktora gitmekle başlar. Nodül adını verdiğimiz bu yumruların yüzde 5'inde tiroid kanseri görülür.

Kanser saptandığında ameliyatla tiroidin tümü veya tümüne yakın kısmı çıkarılmalıdır. Gerek görülen vakalarda boyundaki lenf bezleri de alınır. Arka duvardaki tiroid hücrelerinden bir kısmı çıkarılamaz. Bunların yeniden çoğalmaması için ameliyattan bir ay sonra atom tedavisi olarak bilinen yüksek doz radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.

Tiroid kanseri olgularının % 30'unda tekrarlama görülebilir. Bu yüzden hastaların ilk yıllarda yılda 2 defa kontrole gitmesi gerekir.
KANSERİN DOĞAL SAVAŞÇILARI
ELMA: Bol miktarda kuarsetin içerir. Kanser tedavisinde, kanserden korunmada, alerji ve kalp damar hastalıklarında yararlıdır. Günde en az 2 elma tüketin. Ancak elmayı kabuklarıyla yiyin.
DOMATES: Yıllar boyunca yürütülen çalışmaların sonucunda domates tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranının düşük olduğu görülmüş. Akciğer ve mide kanserinin yanı sıra, pankreas, bağırsak, ağız, meme, rahim ağzı kanseri riskini azaltır. Mevsiminde bol bol tüketin.
KİRAZ: Çok miktarda flavon ihtiva eder. Tümör oluşumunu ve tümörün ilerlemesini engeller.
KARA ÜZÜM: Son 10 yıl içindeki çalışmalar siyah üzümün kanseri önlediğine işaret ediyor. Kalp ve damar hastalıklarından da koruyor. Çekirdeği ve kabuğuyla birlikte yenmesi gerekiyor.
SARIMSAK: Hem kansere yakalanmaktan korur hem de kanser tedavisi sırasında kullanılır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre sarımsak mide, meme, bağırsak, yemek borusu, prostat ve cilt kanserlerinde tümörlerin oluşmasını, ilerlemesini engelliyor. Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyona karşı da yararlı. Günde 1-2 baş sarımsağı yemeklere, yoğurdunuza katarak tüketin.
ÖMÜR BOYU İLAÇ KULLANMAK GEREKLİ
Radyoaktif iyot tedavisinden sonra hastaların ömür boyu her gün sentetik tiroid hormonu haplarından yutmaları gerekir. Bu tedavi hem vücudun etkili bir şekilde işlevlerini yapmasını, birçok hayati fonksiyonu yerine getirmesi için gereken tiroid hormonunu sağlaması, hem de tedaviye rağmen geride kalmış olabilecek ve tekrar çoğalma yeteneği olan tiroid hücrelerini baskı altında tutmak için önemlidir.
YUTMA ZORLUĞU VARSA DİKKAT!
Tiroid kanserli hastaların çoğunda hiçbir belirti veya şikayet yoktur. Bir kısmında boyunda bir şişlik gelişir, çoğunda ise bir nodülden yapılan biyopsi sonucu kanser saptanır. Tiroid bezinin hızlı büyümesi ve sert olması kanser şüphesini artırır. Ses kısıklığı ve boyunda lenf bezlerinin şişmesi de kanser şüphesi yaratır. Yutma zorluğu ve boyundaki yumru en önemli belirtiler arasındadır. Boyundaki kitlenin veya nodülün nefes borusuna yapışık olması, sert olması, hızlı büyümesi ve büyümüş lenf bezleri kanser olasılığını kuvvetlendirir.
TİROİD BEZİ NEDİR?
Tiroid bezi, boyunda orta hatta yer alan, 20-25 gram ağırlığında ve iç salgı fonksiyonu olan bir organdır. Tiroid bezinin iyot kullanarak yaptığı hormon bütün vücut metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynar. Tiroid bezi hastalıklarına sık rastlanır ve genellikle belirti vermezler. Ancak tiroid bezi nodüllerinin bir kısmı kanser olarak ortaya çıkmakta veya sonradan kansere dönüşebilmektedir.
YAŞAM SÜRESİNİ KISALTMAZ
BU kanser türü genellikle tedaviyle yok edilebilir. Diğer kanserler gibi kötü seyretmez. Yapılan ameliyat ve radyoaktif iyot tedavisiyle çoğu yok olur ve hastanın yaşam süresini kısaltmaz. Bu nedenle korkmaya gerek yoktur. Ancak, tedaviyle kanser yok olsa bile ömür boyu kontrollere gitmek gerekmektedir.
YARIN: YUMURTALIK KANSERİ
HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI