Kadınların kalbi bozuk!

Aşırı tuz, sigara ve fazla kilolar Türk kadınını kalp-damar hastalıklarında Avrupalı hemcinslerinin önüne geçirdi! Prof. Dr. Saide Aytekin, 'Doğru beslenme ve yaşam tarzıyla kalbinizi koruyun' çağrısı yaptı

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Kadınların kalbi bozuk!
Yılda 20 milyona yakın insan kalp-damar hastalıkları yüzünden hayatını kaybediyor. Hasta olmadan insanları koruyabilmenin birincil önlem olduğunu söyleyen İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saide Aytekin, kalp hastalıklarında riski yükselten ilk 3 nedeni sigara, kolesterol ve hipertansiyon olarak sıraladı. Prof. Dr. Aytekin, "Bu 3 nedenin yanı sıra, doğru beslenme ve spor da önemli" dedi. Ülkemizde 40 yaş üstündeki kadınlarda obezite oranının yüzde 50'yi aştığını vurgulayan Prof. Dr. Aytekin, "Bu nedenle kadınlarda ciddi anlamda kalp-damar hastalığı artmakta. Hatta yapılan bir çalışmada, Avrupadaki kalp-damar hastalıkları sıklığında kadınlarımız birinci sıradadır. Erkeklerde de birkaç ülke dışında ön sıralarda yer alıyoruz" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Saide Aytekin, kalbi koruyacak beslenme düzenini şöyle anlattı:

YAĞI AZALTIN:
Beslenmenizde yağı azaltın. Az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünlerini tercih edin. Bu ürünlerin bileşiminde diğer besin öğeleri açısından hiç fark yoktur. Haftada en az 2 kez balık yiyin.

5 PORSİYON SEBZE-MEYVE:
Sebze-meyvelerin posa içeriğinin yüksek olması kalp-damar sağlığını korumada olumlu etki yapmaktadır. Posa kolesterolü düşürür.

KATI YAĞ KULLANMAYIN:
Yemeklerinizde margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağları (zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya, kanola yağı vb.) tercih edin. Tereyağı hayvansal kaynaklı, margarinler bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen her ikisi de aynı miktarda yağ içerir. Bir yemek kaşığı tereyağı veya margarin 12 gramdır ve 100 kalori enerji verir.

ETİKETLERİ OKUYUN:
Satın aldığınız gıdaların etiketlerindeki bilgileri okuma alışkanlığı kazanın. Etiketler üzerinde yer alan "az yağlı" veya "yağsız" ifadelerine de dikkat edin.

ATIŞTIRMALARA DİKKAT:
Ara öğünlerde bisküvi, kek, pasta, cips gibi yağ içeriği ve enerjisi yüksek besinler yerine enerjisi ve yağ miktarı düşük meyve ve sebzeler, hafif bir kahvaltı, az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih edin.

UYGUN PİŞİRME YÖNTEMLERİ:
Besinleri kızartmak yerine, fırında kızartma, haşlama, ızgara, buharda veya mikrodalga fırında pişirme yöntemlerini uygulayın.

KURU BAKLAGİL TÜKETİN:
Kuru baklagiller yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir. Bu özellikleri nedeni ile kan kolesterolünü düşürücü etkileri vardır. Beslenme düzeninizde bulunmalıdır.

KIRMIZI ET:
Hayvanın sırt bölgesinden alınan ve görünür yağı ayrılabilen etler daha az yağlıdır. Yağsız et, görünür yağları ayrılmış olmasına rağmen hem yağ hem de kolesterol içerir. Ancak diğer yağlı etlere göre yağı az olduğu için tercih edilebilir.

SAKATATLAR:
Karaciğer gibi kolesterol içeriği yüksek sakatatlardan uzak durun.

KALIN BEL BÜYÜK RİSK
Vücutta fazla yağın depolandığı bölgeye göre kalp sağlığı etkilenir. Karın bölgesinde fazla yağ, kalça ve uyluklardaki yağa kıyasla yüksek oranda kalp hastalıkları riski oluşturur. Bu nedenle ideal vücut ağırlığınıza ulaşmanız (ideal Beden Kitle İndeksi/BKİ) dışında bel/kalça oranınızın da normal (kadınlarda 0.85 cm erkeklerde 0.90 cm) olması kalp sağlığı açısından önemlidir.

ELMA TİPLİ OLANLAR TEHLİKEDE
Obezitenin en iyi göstergesi elma vücut tipidir. Karın bölgesi geniş olan bu tip kişilerde kalp hastalıkları kolay gelişir. Hipertansiyon, diyabet, insülin direnci, kan şekeri yüksekliği, bozuk lipid profili gibi kardiyovasküler risk faktörleri de yüksektir.

SİGARAYI BIRAKIN
Sigara kalp-damar hastalıklarından ani ölümlerde çok önemli bir risk etmenidir. Kan basıncını ve kalp atım hızını arttırır. İyi kolesterolü düşürür, kanın pıhtılaşma eğilimini yükseltir ve ani kalp krizine neden olur. Ülkemizde giderek artan sigara kullanımı son derecede endişe vericidir.

TAM TAHILLAR TÜKETİN
Kompleks karbonhidratları (kahvaltılık tahıl ürünleri, kepekli, yulaflı ekmekleri, bulgur, makarna, pirinç gibi nişastalı besinler vb.) tercih edin. Yulaf gibi tahıllar çözünür posa da içerdiği için kan yağını düşürücü etkisi vardır.

YARIN : SOĞUK HAVA KRİZ GEÇİRTİR

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI