Faldan kemik erimesi çıktı!

Osteoporoz, yani kemik erimesi kadınları seviyor. Kahveden vazgeçemeyen, egzersiz yapmayan, kalsiyum zengini gıdalara ise mesafeli yaklaşan kadınları 50'li yaşlarda kırıklar bekliyor...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Faldan kemik erimesi çıktı!
Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan kemik erimesi (osteoporoz) erkeklerde de görülse de, daha çok kadınları tehdit ediyor. Hastalığı, "Kemiklerimizin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulmaları sonucu daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri" olarak tanımlayan İstanbul Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Orakdöğen, bu durumdan vücuttaki tüm kemiklerin etkilendiğini belirtiyor. Osteoporozda kemik kaybının sessizce ilerlediğini anlatan Dr. Orakdöğen, "Bu yüzden farkına geç varılır. 50 yaş üzerinde kalça, omur ve el bileği kırılma riski kadınlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 13'tür" uyarısında bulunuyor. Dr. Funda Orakdöğen hastalıkla ilgili merak edilenleri şöyle anlatıyor...

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Osteoporozun en önemli belirtisi kırıklardır. Kırıklara bağlı ani ve şiddetli bel ve sırt ağrıları olur. Boy kısalması ve kamburluk (hastalarda gençliklerindeki boy uzunluğundan 10-15 cm'den fazla kısalmalar oluşabilmektedir), karın göğüs boşluğunda daralma ve buna bağlı bulgular, vücut imajının bozulması hastalığın belirtileri arasında sayılabilir.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Kemik mineral yoğunluk ölçümü (DEXA ) yapılır. Kaynak olarak dozu düşük X ışını kullanılır. Genellikle omurga ve kalçadan ölçüm uygulanır.

KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?
Yeterli beslenme, düzenli egzersiz, kadınlarda yeterli östrojen, erkeklerde testosteron düzeylerinin sağlanmasını kapsar. Düzenli fiziksel aktivite, örneğin yürüyüş, aerobik veya merdiven inme-çıkma, kemik kuvvetini arttırmada önemlidir. Beslenmenin en önemli iki noktasını kalsiyum ve D vitamini alımı oluşturur. İleri yaşlarda bir kişinin günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1500 miligramdır. Bunun tamamını besinlerle almak mümkün olmadığı için mutlaka ilaçlarla desteklenmesi gerekir.

TEDAVİ YOLLARI NELERDİR?
Erken teşhis tedavide başarı şansını artırır. Burada amaç kırıkların azaltılmasıdır. İlaç ve ilaç dışı tedaviler söz konusudur. İlaç tedavisinde kemik yıkımını azaltan, yapımını arttıran ilaçlar mevcuttur.

D VİTAMİNİNİN KAYNAĞI GÜNEŞ
Vücudun yeterli D vitamini oluşturma ve depolaması için günde 15 dakika güneş ışığına maruz kalmak gerekir. Deri tarafından D vitamini yapımı yaşla birlikte azalır. Balık ve balık ürünleri de önemli bir D vitamini kaynağıdır. Öte yandan yetersiz protein alımı kalça kırıkları riski oluşturabilir ve kırık olan hastalarda iyileşmenin gecikmesinde rol oynayabilir. Proteinin yetersiz alımı ile düşme ve kırık riskinde artış izlenir. Günlük 1g/kg protein alımı gereklidir.

KEMİK YOĞUNLUĞUNA KİMLER BAKTIRMALI?
65 yaş ve üstü tüm kadınlar.
Bir veya daha fazla risk faktörü olan tüm menopoz sonrası kadınlar.
Kırığı olan menopoz sonrası kadınlar.
Osteoporoz tedavisi planlananlar.
Kadınlık hormon yetmezliği olanlar.
Omurlarında şekil bozukluğu olanlar.
Uzun süre kortizon verilmesi düşünülenler.
Osteoporoz tedavisi takip amacıyla...

KALSİYUM DEPOSU BESİNLERİ TÜKETİN
Süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler ve balık yenilmeli. 1 porsiyon sardalyada 324 mg kalsiyum, 1 porsiyon somon balığında ise 203 mg kalsiyum bulunuyor. 12 adet badem ise 62 mg kalsiyum içeriyor.

GÜNDE NEYİ NE KADAR YEMELİ?
1 bardak süt (300 mg kalsiyum)
1 kase yoğurt (450 mg kalsiyum)
1 dilim peynir (115 mg kalsiyum)
1 dilim kaşar peynir (210 mg kalsiyum)
1 tabak brokoli, kıvırcık lahana, ıspanak yeşil yapraklı sebze.

KİMLER RİSK ALTINDA
Kadın olmak (osteoporoz riski altındaki nüfusun yüzde 80'i kadındır.)
45 yaşın altında doğal ya da cerrahi yolla menopoza girmek.
İleri yaş
Ufak tefek zayıf yapıda ve beyaz tenli olmak.
Ailede osteoporotik kırık öyküsü olması.
Daha önce kırık geçirmiş olmak (ön kol kırığı gibi).
İltihaplı eklem hastalığı ya da astım varlığı.
Kortizon, guatr, sara ve heparin gibi kemik yıkımına yol açan ilaçların kullanılması.
Kalsiyumdan fakir beslenmek.
Kronik böbrek yetmezliği.
Aşırı miktarda kahve tüketmek.
Düzenli egzersiz yapma alışkanlığının olmayışı.
Erkeklerde düşük testosteron düzeyi.
Uzun süreli yatak istirahati.
Bunama.
Sigara içmek, alkol kullanak.
Emilim bozukluğuna neden olacak midebağırsak sorunları.
Tiroid hormonunun fazla salgılanması.
Hiperparatiroidi.


YARIN : KADINLARIN DÖNÜM NOKTASI MENOPOZ

Hazırlayan: Hülya BALCI