NASIL BİR HASTALIK?
Kurdeşen; deride kabarık, pembe-kırmızı renkte, kaşıntılı lezyonlarla kendini gösterir. Vücudun herhangi bir yerinde tek ya da birleşmiş olarak meydana gelebilir.
SEBEPLERİ NELERDİR?
Hastalık daha çok strese bağlı olarak meydana gelir. Genetik faktörler, aspirin ve penisilin gibi bazı ilaçlar, gıdalardaki katkı maddeleri, kabuklu deniz ürünleri, balık, süt, yumurta, kuruyemişler, kakao, mantar, çilek ve domates gibi besinler, diş enfeksiyonu, tonsillit, farenjit gibi enfeksiyonlar, vücudun herhangi bir yerindeki iltihaplanmalar, polen, küf, ev tozları gibi maddeler, böcek ısırmaları kurdeşene yol açabilir.
TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Öncelikle ürtikere yol açan faktörün giderilmesi hedeflenir. Altta yatan hastalık varsa o tedavi edilir. Şikayetlerin giderilmesi için ise antihistaminik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar ürtikeri önlemede ve ani olarak başladığında baskılamada etkilidirler. Nadiren kortizona da başvurulabilir. Alerjik kaynaklı ürtikerde alerjenden uzak durulması gerekir.
GÜNEŞ ETKİLİYOR
Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilen kurdeşen, yaz mevsiminde çoğunlukla güneş alerjisi şeklinde kendini gösterir. Bu durum güneş ışınlarına maruz kalındığında gelişir. Kaşıntı, ardından kızarıklık ve deride kabarma gibi şikayetlere yol açar. Aşırı kaşıntı sebebiyle kaşınan ciltte yaralar oluşabilir.
Kurdeşen, ciltte aniden başlayan ve birkaç saat devam eden dayanılmaz kaşıntılarla kendini belli eder. Ciltte küçük, kızarık kabartılar meydana gelir. Döküntüler kaşıntılı, kabarık, 2 milimetreden 30 santimetreye ulaşabilen farklı boyutlarda ve biçimlerde görülen plaklar halindedir. Yüz, kol, bacak ve parmaklarda ortaya çıkar. Döküntüler 15-20 dakika ile birkaç saat arasında devam eder.
DOĞAL KAŞINTI GİDERİCİLER!
Zencefil, kaşıntıları gidermede etkilidir. 250 gram kadar zencefil büyük bir kase içinde 4 litre suya karıştırılıp, 5 dakika bekletilir. Elde edilen solüsyonu banyo küvetine döküp, bir süre bu şekilde kaldıktan sonra, bir süngere dökülen papatya çayı ile bütün vücut temizlenilir.
Vücuttaki kaşıntılarla mücadele eden birçok bitki bulunuyor. Bunlar arasında yabani mercanköşk, sedefotu, fesleğen, ekinezya, rezene, incir, çarkıfelek çiçeği, tarhun, çay, kekik ve civan perçemi yer alıyor.