Yeşil çay-badem saçlar muhteşem

Baharla birlikte saçlar da dökülmeye başladı. Dr. Şamilgil mevsimin yanı sıra yanlış beslenmenin de saçları etkilediğini, yeşil çay ve bademin ise yüz güldürdüğünü söyledi

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Yeşil çay-badem saçlar muhteşem
YAZA hazırlanırken saç bakımını da unutmamak gerek. Mevsimsel geçişlerde hormonların etkisiyle saçlarda yaşanan dökülme özellikle kadınları kahrediyor. Fırçayla birlikte dökülen her bir tel saç için üzülen kadınlara İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil önemli uyarılarda bulunuyor. Saç kayıplarının günümüzde 20'li yaşlara kadar indiğini, hatta kadınların saçının erkeklere göre daha erken ve fazla dökülüp zayıfladığını söyleyen Dr. Şamilgil, bu durumun altında yanlış beslenme alışkanlıklarının yattığını belirtiyor. Dr. Özgür Şamilgil, saçlara sağlık getiren önemli beslenme uyarılarını şöyle sıralıyor...

Yeşil çay, birçok hastalığa iyi geldiği gibi, saç dökülmesine neden olan hormonu da engelliyor.
Kavrulmamış badem, fındık, cevizden (kalsiyum, çinko, magnezyum, selenyum deposu) yeterli miktarda yiyin.
Fazla tarım ilaçları içermeyen, organik yetiştirilmiş bitkisel ve hayvansal besinler tüketin.
Kaliteli, organik hayvansal protein (kırmızı et, tavuk, soğuk su deniz mahsulleri, yumurta, peynir) beslenme düzeninizde mutlaka yer bulsun.

MADEN SUYU İÇİN
EV yapımı kefir, yoğurt, boza, turşu gibi faydalı bakteri içeren fermente besinler tüketmeye özen gösterin.
İdrar rengi uçuk sarı olacak miktarda, günlük kaynak suyu ve maden suyu için.
Taş baskı, soğuk sızma zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı da saçlar üzerinde olumlu etki yapar.


DÖKÜLMENİN NEDENLERİ
Çevre kirliliği (sanayi atıkları, fabrika dumanları, radyasyon vb).
Psikolojik ve bedensel stres, aşırı yoğun ve yeterli dinlenmeden çalışma. Stres kadınlarda erkeklik hormonunu arttırıyor.
Fiziksel aktivite, egzersiz eksikliği.
Doğal yerine vitamin besin değeri kalmamış, kimyasal katkılı ve yapay boyalı hazır gıdalarla beslenme.
Tarım ilaçları içeren sebze-meyve yenilmesi.
Transyağların (fabrikada yüksek ısı ve basınçla üretilmiş zararlı sıvı yağların) tüketimi.
Yetersiz protein alımı (vücut saçı feda edip proteini diğer organlar için kullanıyor). Karbonhidrat (şeker, beyaz unlu gıdalar) ağırlıklı beslenme iltihabi hastalıklara zemin hazırlıyor.
Yüksek ısıda (mangal veya yağda) pişirme sırasında oluşan zehirli maddeler.
6 saatten az, 9 saatten fazla uyuma hormonal dengeleri bozuyor.
Sigara kullanımı (cildi oksijensiz bırakıyor damarlarını daraltıyor beslenmesini bozuyor, zehirliyor).
Fazla miktarda alkol kullanımı demir depolarını tüketiyor, çinko emilimini bozuyor.
Yetersiz sebze-meyve, kuruyemiş tüketimi.
Deniz mahsullerinin az tüketilmesi veya çevre kirliliğine maruz kalmış deniz mahsulü yenilmesi.
Erkek ve kadın hormonal hastalıkları.
Guatr hastalığı.
Zararlı kimyasallar içeren saç bakım ürünleri (şampuan, boya) fön kullanımı.
YANLIŞ kullanılan ilaçlar.
Kişiye özel alerjen olabilen besinlerin (örneğin glutenli un, soya, mısır) tüketimi.
Bağırsaktaki faydalı mikropların azalmasına bağlı emilim bozuklukları.
Yetersiz su tüketimi.
Genetik yatkınlık.
Mikrobik cilt hastalıkları.
Antioksidan özelliği fazla olan koyu kırmızı, mor renkli çilek, kiraz, vişne, domates, yaban mersini, kara dut, ahududu ailesinden meyveler saç sağlığı üzerinde etkilidir.
B vitaminleri, magnezyum ve demirden zengin ıspanak, brokoli, marul, roka, semizotu, nane, maydanoz, kekik ve biberiye gibi yeşil yapraklı sebzeler ile tam tahıllı buğday saçların dökülmesini önler.

TOPUZ YAPMAYIN NEFES ALSIN
Kadınlarda saç kırılmaları, saçlarda incelme ya da dökülme olarak yanlış anlaşılabilir. Kırılmanın sebepleri, saç düzleştiriciler, yumuşatıcılar, boya ve kalıcı fönler olabilir. Saçları sıkı bağlamak, örgü-topuz yapmak da zararlıdır. Saçların nefes alması gerekir. Bu yüzden bir süre açık bırakmak yararlı olacaktır.

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI