Baharla birlikte saçlar da dökülmeye başladı. Dr. Şamilgil mevsimin yanı sıra yanlış beslenmenin de saçları etkilediğini, yeşil çay ve bademin ise yüz güldürdüğünü söyledi
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
YAZA hazırlanırken saç bakımını da unutmamak gerek. Mevsimselgeçişlerde hormonlarınetkisiyle saçlardayaşanan dökülmeözelliklekadınlarıkahrediyor. Fırçayla birlikte dökülen her bir tel saç için üzülen kadınlara İstanbulFlorence Nightingale HastanesiSağlıklı Yaşam Merkezi DirektörüDr. Özgür Şamilgil önemli uyarılarda bulunuyor. Saç kayıplarının günümüzde 20'li yaşlara kadar indiğini, hatta kadınların saçınınerkeklere göredaha erken vefazla dökülüpzayıfladığını söyleyen Dr. Şamilgil, bu durumun altında yanlış beslenme alışkanlıklarının yattığını belirtiyor. Dr. Özgür Şamilgil, saçlara sağlık getiren önemli beslenme uyarılarını şöyle sıralıyor...
Yeşil çay, birçok hastalığa iyi geldiği gibi, saç dökülmesine neden olan hormonu da engelliyor. Kavrulmamış badem, fındık, cevizden (kalsiyum,çinko, magnezyum,selenyum deposu) yeterli miktarda yiyin. Fazla tarım ilaçları içermeyen, organik yetiştirilmiş bitkisel ve hayvansal besinler tüketin. Kaliteli, organik hayvansal protein (kırmızı et, tavuk, soğuksu deniz mahsulleri,yumurta, peynir) beslenme düzeninizde mutlaka yer bulsun.
MADEN SUYU İÇİN EV yapımı kefir, yoğurt, boza, turşu gibi faydalı bakteri içerenfermente besinler tüketmeye özen gösterin. İdrar rengi uçuk sarı olacak miktarda, günlük kaynak suyu ve maden suyu için. Taş baskı, soğuksızma zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı da saçlar üzerinde olumlu etki yapar.
DÖKÜLMENİN NEDENLERİ Çevre kirliliği (sanayi atıkları, fabrika dumanları, radyasyon vb). Psikolojik ve bedensel stres,aşırı yoğun ve yeterli dinlenmedençalışma. Stres kadınlarda erkeklikhormonunu arttırıyor. Fiziksel aktivite, egzersiz eksikliği. Doğal yerine vitamin besin değerikalmamış, kimyasal katkılı ve yapayboyalı hazır gıdalarla beslenme. Tarım ilaçları içeren sebze-meyve yenilmesi. Transyağların (fabrikada yüksekısı ve basınçla üretilmiş zararlı sıvıyağların) tüketimi. Yetersiz protein alımı (vücut saçı feda edip proteini diğer organlar için kullanıyor). Karbonhidrat (şeker, beyaz unlu gıdalar) ağırlıklı beslenme iltihabi hastalıklara zemin hazırlıyor. Yüksek ısıda(mangal veyayağda) pişirmesırasında oluşanzehirli maddeler. 6 saatten az, 9 saatten fazla uyuma hormonal dengeleri bozuyor. Sigara kullanımı (cildioksijensizbırakıyordamarlarınıdaraltıyorbeslenmesinibozuyor, zehirliyor). Fazla miktarda alkol kullanımı demir depolarını tüketiyor, çinko emilimini bozuyor. Yetersiz sebze-meyve,kuruyemiş tüketimi. Deniz mahsullerinin az tüketilmesi veya çevre kirliliğine maruz kalmış deniz mahsulü yenilmesi. Erkek ve kadın hormonalhastalıkları. Guatr hastalığı. Zararlı kimyasallar içerensaç bakım ürünleri (şampuan,boya) fön kullanımı. YANLIŞ kullanılan ilaçlar. Kişiye özel alerjen olabilenbesinlerin (örneğin glutenli un,soya, mısır) tüketimi. Bağırsaktaki faydalı mikropların azalmasına bağlı emilim bozuklukları. Yetersiz su tüketimi. Genetik yatkınlık. Mikrobik cilthastalıkları. Antioksidan özelliği fazla olan koyu kırmızı, mor renkli çilek, kiraz, vişne, domates, yaban mersini, kara dut, ahududu ailesinden meyveler saç sağlığı üzerinde etkilidir. B vitaminleri, magnezyum ve demirden zengin ıspanak, brokoli, marul, roka, semizotu, nane, maydanoz, kekik ve biberiye gibi yeşil yapraklı sebzeler ile tam tahıllı buğday saçların dökülmesini önler.
TOPUZ YAPMAYINNEFES ALSIN Kadınlardasaç kırılmaları,saçlarda incelme yada dökülme olarakyanlış anlaşılabilir.Kırılmanınsebepleri, saçdüzleştiriciler,yumuşatıcılar,boya vekalıcı fönlerolabilir. Saçları sıkıbağlamak, örgü-topuzyapmak da zararlıdır.Saçların nefes almasıgerekir. Bu yüzden bir süreaçık bırakmak yararlıolacaktır.