Sebepsiz gülme krizi beyin tümörü habercisi

Hayatı tehdit eden beyin tümörleri, farklı belirtilerle kendini gösteriyor. Baş ağrısı, kusma, görme ve konuşma bozukluklarının yanı sıra nedensiz atılan kahkahalar tümörü işaret ediyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Nisan 2016
Sebepsiz gülme krizi beyin tümörü habercisi

İÇİNDEKİLER

Vücutta kalıcı sakatlıklara ve hayati tehlikeye neden olan beyin tümörleri, yerleşim yerine göre farklı belirti veriyor. Kusma, bulantı, şiddetli baş ağrısı, kol ve bacaklarda güç kaybı ile görme ve konuşma bozukluğuna yol açabilen beyin tümörleri, sebepsiz yere gülme krizleri ile de kendini gösterebiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, beyin tümörlerini şöyle anlatıyor...

KAHKAHALAR
Beyin tümörleri bazen az bilinen belirtilerle kendini gösterebilir. Beklenmeyen ve en ilginç belirtisi ise sebepsiz gülme ataklarıdır. Hasta, dışardan bir etki olmadan ve durup dururken kahkaha atar. Diğer belirtileri ise depresyon, halüsinasyonlar, çift görme, vücudun bir tarafında uyuşma ya da karıncalanma, güç kaybı hatta 'düşük ayak' denilen sadece ayak bileğinin altında güç kaybıdır. Hafif bir baş dönmesi ve yürürken sendeleme bile tümörün habercisi olabilmektedir.

TEŞHİS YÖNTEMLERİ
Belirtiler, tümörün beyinde bulunduğu yer ile ilişkilidir. 'Motor saha' adı verilen kol ve bacağın beyinde hareketini sağlayan bölgede bir tümör söz konusu ise kol ve bacaklarda güçsüzlük ile uyuşma olur. Duyularla ilgili bölgedeki tümör ağrı ve uyuşma ile kendini belli eder. Başın arka kısmındaki tümörler ise görme kayıplarına ve bozukluklarına neden olmaktadır. Tümörlerin teşhis edilmesinde öncelikli teknik MR'dır.

YERİ VE BÜYÜKLÜĞÜ TEDAVİDE ÖNEMLİ!
"Beyin tümörlerinin tedavisinde ilk seçenek her zaman cerrahi yöntemdir" diyen Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, şöyle konuştu: "Cerrahinin nasıl yapılacağı tümörün beyinde bulunduğu bölgeye göre belirlenir. Hızlı teknolojik gelişmeler sayesinde artık tümör ameliyatları mikro ya da endoskopik cerrahi yöntemle yapılabilmektedir. Operasyon ile tümörün tamamı çıkartılarak, kafa içi basınç düşürülür ve tümörün bölgesel etkileri yok edilir. Bu cerrahi yöntemler sayesinde, hastaların iyileşip günlük hayatlarına dönme süreleri de kısalmaktadır. Ameliyat sonrasında ise hasta genelde 1 gün sonra hastaneden taburcu edilir. Daha küçük tümörlerin tedavisinde radyocerrahi yöntemi kullanılmaktadır."

ERKEKLER TEHLİKEDE
Tümör, vücut anatomisinde olmaması gereken yerde oluşan doku ya da bir dokunun kontrolsüz büyümesidir. Beyin tümörleri, beyin içindeki hücrelerde oluşabildiği gibi beyne başka bölgeden de sıçrayabilmektedir. İyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olabilir. Beyin tümörlerine erkeklerde sık rastlanır.