Aşını ihmal etme kanseri engelle!

Rahim ağzı kanseri dünyada en sık görülen ikinci kanser türü... Prof. Dr. Mete Güngör, ‘Aşı ile bu hastalıktan kurtulmak mümkün’ diyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :26 Nisan 2016
Aşını ihmal etme kanseri engelle!

İÇİNDEKİLER

Günümüzde hızla yaygınlaşan kadın kanserleri, erken teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebiliyor. Hatta dünyada en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanserini aşı ile önlemek de mümkün! Ancak pek çok kadının ne yazık ki bundan habersiz yaşıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, TAKVİM okurları için önemli öneri ve uyarılarda bulunuyor: Dünyada 45 yaş altındaki kadınları tehdit eden ve her yıl 500 binden fazla kadında görülen rahim ağzı kanseri nedeniyle her iki dakikada bir kadın hayatını kaybediyor.

3 YILDA BİR SMEAR TESTİ ŞART!
Prof. Dr. Güngör, ülkemizde de sekizinci kanser türü olan bu kanserin önlenebildiğini vurguluyor. Rahim ağzı kanserine karşı güvenli cinsel ilişki ile en az 3 yılda bir kez smear testi yaptırılması büyük önem taşıyor. Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü cinsel yolla bulaşırken ilk cinsel ilişkiye başlamadan özellikle 9-12 yaş grubunda yapılacak aşı hayat kurtarıyor diyen Prof. Dr. Güngör, "Dolayısıyla elinizde böyle bir koruyucu unsur varken bundan niye yararlanmayasınız? Pek çok kişinin bundan haberi yok. Bunu araştırın ve kendi sağlığınızı korumaya özen gösterin" diyor. İlk cinsel ilişkiye girdikten sonraki dört yıl içinde bu virüsün bulaşma ihtimali yüzde 50'leri bulurken, 24 yaşındaki kadınların yüzde 30 ile yüzde 50'sinde bu virüs mevcut... Ancak her virüsü alan kişi kanser olmuyor, sadece yüzde 3'ü bundan etkileniyor. HPV aşısının 9 yaştan itibaren 50 yaşına kadar çocuk, genç kız ve kadınlarda yapılıyor.

BELİRTİLERİ
Genellikle ilk belirti; anormal vajinal kanama. Kanamalar; özellikle cinsel ilişki sırasında veya sonrasında görülüyor. Kötü kokulu vajinal akıntı, ağrılı idrar yapma, vajinal huzursuzluk hissi. tanısı nasıl konulur? Erken evre rahim ağzı kanserinin fiziksel muayenede fark edilmeme oranı çok yüksek. tedavi yöntemi Rahim ağzı kanserlerinin ilk tedavisinde kullanılan yöntemler, cerrahi ve radyoterapi olarak 2 ana grup altında toplanıyor. Radyoterapi, her evrede kullanılabiliyor. Erken evre kanserlerde hastalığın yayılımı çok daha az olduğundan cerrahi tedavi öne çıkıyor. İleri evrelerde ise öncelikli tedavi, radyoterapidir.

RAHİM AĞZI KANSERİ RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER
Sağlıksız beslenme
Küçük yaşta cinsel ilişkiye başlamak
Çok sayıda partner
Sigara
AIDS ya da bağışıklık sistemini etkileyecek başka bir sağlık sorununun olması
Uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı (5 yıl ve daha fazlası)
Fazla doğum sayısı (3'ün üzerinde doğum)

RAHİM KANSERİ RİSKİ MENOPOZ DÖNEMİNDE ARTIYOR
Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında yer alan rahim kanseri ise en fazla kanama ile belirti veriyor. Kadınların özellikle menopoz döneminin ardından baş gösteren en küçük bir kanamaya hatta lekelenmeye karşı bile çok dikkatli olması ve hemen bir uzmana görünmesi gerekiyor. Rahim kanserinin görülme sıklığının menopoz döneminde arttığını belirten Prof. Dr. Mete Güngör, olası bir kanser durumunda tedavide genellikle cerrahi gerektiğini söylüyor. belirtilere dikkat!

Menopoz sonrası dönemde kanama
Adet kanamalarının fazla olması ve uzun sürmesi
Pelvik ağrı
İlişki sırasında ağrı
Anormal kanlı akıntı
Kilo kaybı
Sigara

TANI NASIL KONULUR?
Hastanın hikayesi alınır ve fizik/ pelvik muayenesi yapılır.
Transvajinal Ultrasonografi: Endometrium kalınlığı ve yapısı değerlendirilir.
Biyopsi: Kesin tanı biyopsi ile konur. Endometrial biyopsi şeklinde anestezi gerekmeden yapılabilir. Bütün endometrial tabakadan örnek alınır. Tanı bu dokuların mikroskop altında incelenmesi sonrası konur. Eğer kanser tanısı konulursa hasta jinekolojik onkoloğa yönlendirilir.
Tomografi, MRI veya PET: Daha sonra gerekirse hastalığın yayılımının değerlendirilmesi için ileri tetkikler yapılabilir.

RAHİM KANSERİNİN TEDAVİSİ
Cerrahi en sık kullanılan tedavi metodu.
Eğer cerrahi sonrası eldeki bulgular kanserin tekrarlama riskini gösteriyorsa daha sonra radyasyon tedavisi verilir.
Hormon tedavisi: Kanser vücudun diğer bölümlerine yayılmışsa yüksek dozlarda progesteron, tümörün büyümesini durdurmak için verilebilir.
Kemoterapi.

-BİTTİ-

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI