Kalbin şifası çağlada saklı
Antioksidan içerikli meyve ve sebzeler sağlığın korunmasında etkili oluyor. Uzmanlar, kalp-damar rahatsızlığının önüne geçmek için çağlayı, Parkinson için baklayı öneriyor

MUTLAKA TÜKETİLMELİ
Doğanın her mevsim ihtiyaç duyduğumuz mineral ve vitaminleri içeren besinleri sunduğunu belirten Diyetisyen Fatma Baysal şunları söyledi: Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı lahana, brokoli, portakal, mandalina gibi yaz aylarında da sıvı içeriği ve antioksidan içeriği yüksek olan erik, çilek, üzüm, bamya, biber, domates, kabak, bakla gibi besinler yetişiyor. Bu besinler bize ihtiyacımız olan vitamin ve enerjiyi veriyor. Baysal, çağlanın bir porsiyon meyve yerine yenilebileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Lif içeriği yüksek ve aynı zamanda bağırsaklarımızdaki bakteriler için prebiyotiktir. Tekli doymamış yağ içeriği nedeniyle kalpdamar hastalığı olan bireylerin mutlaka tüketmesinde fayda var. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltir bu da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. E vitamini açısından zengin olması cilt sağlığına olumlu etki yapar.
PARKİNSON DERT DEĞİL
Fatma Baysal, Parkinson hastalığı için de baklayı önererek şunu söyledi: A, B ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bağırsakların çalışmasına ve kan yağlarının azalmasına destek olur. Parkinson ilacının etken maddesi olan levadopa, baklada doğal olarak bulunur. Baklayı sık tüketenlerde Parkinson oldukça düşük görülür.
SEMİZOTU ZAYIFLATIR
Fatma Baysal, semizotunu zayıflamak isteyenlerin bol tüketebileceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: Potasyum, magnezyum, folik asit mineralleri ile B, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ödem attırıcı etkisi nedeniyle zayıflamaya katkı sağlar. Omega 3 ve koenzim Q10 içermektedir. Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile zihin yorgunluğunu giderir.