Ağzınız tatlansın şekeriniz uçmasın!

Tatlı tüketiminin arttığı bayramda kan şekerinin fırladığını söyleyen uzmanlar uyardı: Aşırıya kaçmayın. Baklavayı yoğurtla, şekerpareyi sütle yiyin..

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Ağzınız tatlansın şekeriniz uçmasın!
Ramazan sonrasında art arda beslenme uyarısı yapan uzmanlar, bayramın keyfini sürmek isteyenlere 'tatlı tehdide dikkat' diye seslendi. Baklava, Kemalpaşa, şekerpare, kadayıf, güllaç ve diğerleri... İster sütlü ister şerbetli olsun bayramların olmazsa olmaz lezzetlerine mesafeli yaklaşmak gerekiyor... Özellikle unlu ve şerbetli tatlılar, içerdikleri kalorinin yanı sıra kan şekerini hızla yükselterek acil servislik yapabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, "Sütlü de olsa, tatlıların tamamı ne yazık ki basit karbonhidrat kategorisine girdiğinden onların da porsiyonlarına çok dikkat edilmeli" diyor. Nur Ecem Baydı, pek de karşı koyamadığımız bu bayram lezzetlerindeki gizli tehlikeleri şöyle anlatıyor...

TADINIZI KAÇIRMAYIN!
BAKLAVA: 90 gram ağırlığındaki 1 dilim baklava yaklaşık 260 kalori. Bu da, en az 30 dakika koşarak yakabileceğiniz bir kalori demek! Diyabet hastalarının bu tatlıyı tüketmemelerinde fayda var. 'Benim bir hastalığım yok' diyenlerin bile tek seferde 2 taneden fazlasını tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca kilo almamak için baklavayı yemek üstüne değil yemekten 2 saat sonra yoğurt veya ayran gibi protein içeren bir besinle ara öğün niyetine tüketmeli.

​KADAYIF: 100 gramlık bir porsiyonu 244 kalori olan tel kadayıf çok lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra kalorisi en yüksek tatlılardan. Şerbetinde kullanılan şeker miktarı düşük tutularak ve üzerine yaklaşık 2 tam cevize denk gelecek bir miktarda ceviz serpiştirilerek servis edildiğinde bu tatlının kana karışma hızı nispeten düşüyor ve daha az yağlanmaya neden oluyor.

​KEMALPAŞA: Tek bir Kemalpaşa tatlısı 84 kalori. Kemalpaşa hafif bir tatlı gibi görünse de bir oturuşta çok miktarda yenilmemeli. Bu şerbetli tatlıdan alınan fazla kalorinin azaltılmasına yardımcı olmak için; porsiyonu azaltıp yanında 1 top dondurma ile tüketebilirsiniz.

ŞEKERPARE: Kan şekerini en hızlı yükselten tatlılardan biri olan şekerparenin 50 gramlık 1 adedi 141 kalori içerdiğinden, tek seferde bir taneden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bu tatlıyı süt ile tüketmek tatlının kan şekerini yükseltme hızını düşürmeye yardımcı oluyor. Şekerpareyi diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi porsiyon yerine küçük bir adet olarak tüketmek ve haftada bir kereyi aşmamak gerekiyor.

​SÜTLAÇ: Sütlü bir tatlı olması nedeni ile nispeten hafif tatlı kategorisine giren sütlacın bir kasesi 299 kalori. Sütlü tatlı diye tüketiminde aşırıya kaçmamak, içeriğindeki pirincin miktarını da az tutmakta fayda var. Zira pirinç glisemik indeksi yüksek bir besin olduğundan kana karışma hızı ve yağlanmaya sebep olma olasılığı da yüksek. Ayrıca yapımında kullanılan sütün az yağlı olanlardan tercih edilmesi bu tatlıdan alınan kalori miktarını azaltacaktır. Tüm tatlıları tadımlık yemek, sağlık sorunlarını önleyecektir.

LOKMA TATLISI KRİZ YARATIYOR
Beş taneden oluşan bir porsiyonu 390 kalori olan lokma, yağda kızartılarak yapılan bir tatlı olduğundan kalp ve damar sağlığına da zarar veriyor. Lokmayı evde kendiniz hazırlayabilir, şerbetine şekeri az koyup yanında yoğurt veya ayran gibi bir besinle kan şekerini daha yavaş yükseltmesini sağlayabilirsiniz.

MEYVELİ OLANLAR DAHA SAĞLIKLI
Ayva, armut, elma tatlıları şerbetinde çok az şeker kullanılması şartıyla hafif birer tatlı seçenekleridir. Meyvenin içeriğindeki fruktoz kana daha yavaş karışır. Bu meyvelerin tatlıları tüketildiğinde aynı zamanda vitamin ve mineral içeriklerinden de faydalanmış olunur.