Susuz kalma kalbini tehlikeye atma
Aşırı sıcaklar kalp-damar hastalıklarını tetikliyor. Ritim bozukluğu, hipertansiyon ve kalp yetmezliğinin yazın arttığını söyleyen uzmanlar, ‘Kavun-karpuz tüketerek sıvı kaybını azaltın’ diyor

RİTİM BOZUKLUĞU
İlk olarak ritim bozukluğu olan hastalar özellikle ara ara atrial fibrilasyona (en yaygın ritim bozukluğu türü) giren hastalar yazın özellikle elektrolit ve sıvı kaybından kaçınmalıdırlar; çünkü elektrolit ve sıvı kaybı bu grup hastalarda ritim problemi oluşmasını kolaylaştırır. Aşırı kafein tüketimi de ritim bozukluğunu şiddetlendirir. Bu nedenle kafein tüketiminin azaltılması gerekir.
YÜKSEK TANSİYON
Yaz aylarında, hava sıcaklığına bağlı yüksek tansiyon sorunlarına da sık rastlanır. Yüksek tansiyon nedeni ile diüretik (idrar söktürücü ilaç) kullanan hastalarda sıvı kaybı ve elektrolit bozukluğu daha çabuk gelişebilmektedir. Sık sık tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
KALP YETMEZLİĞİ
Aşırı sıcaklarda özellikle fazla kafein tüketimine bağlı olarak kalp yetmezliğinde de artışlar olmaktadır. Kalp yetmezliği nedeni ile diüretik kullanan hastalarda da sıvı kaybı ve elektrolit bozukluğu daha fazla görülmektedir.
BU ÖNERİLERE DİKKAT!
▼ Sıvı kaybına karşı bol su için. Karpuz, kavun gibi bol su içeren meyveler tüketin.
▼ Güneşten korunun. Omuzlarınızı da gölgede bırakan büyük şapkalar takın.
▼ Hafif, vücudunuzu sıkmayan, havadar, pamuklu ve açık renkli giysiler giyin.
▼ Seyahatlerde yanınıza elma, portakal, üzüm, muz, kuru yemiş, kuru meyve gibi sağlıklı gıdalar alın.
▼ Özellikle obez ve 50 yaş üstü kalp hastaları yaz aylarında suyu, susamadan da içmeli.
▼ Hızlı yürümeyin, kendinizi yormayın. Sokaktaysanız yorulduğunuzda mutlaka dinlenin, oturun, gölgede zaman zaman soluklanın.
▼ Güneş altında kesinlikle egzersiz yapmayın.
EN ÇOK GÖRÜLEN ŞİKAYETLER






GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?







