Maydanoz ve yeşil biber kanseri engeller

Sağlıklı bir yaşamın sırrı doğru beslenmekten geçiyor. Özellikle ilerleyen dönemlerde görülen katarakt, kalp ve kanser hastalıklarına karşı C vitamini kaynağı maydanoz ve yeşilbiber kalkan oluyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Maydanoz ve yeşil biber kanseri engeller
Doğal besinler kaliteli bir yaşam sürmenin ve sağlıklı yaşlı olmanın sihirli noktalarını içinde barındırıyor. Doğru besinlerle akılcı bir beslenme planı oluşturup uygulamak yaşlılık dönemini tam anlamıyla 'Gençlere taş çıkartır' şekliyle geçirmek mümkün oluyor. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, "Tükettilen besinlerin içerdikleri vitamin ve minerallerin yaşlılık sürecindeki etkilerini de bilmeniz yeterli" diyor. Ve şu önerilerde bulunuyor:

YAŞLILIĞA KARŞI C VİTAMİNİ
Yaşla birlikte C vitamini düzeylerinde düşüş gözlendiğini söyleyen Küçük, "C vitamini yaşa bağlı katarakt, kardiyovasküler hastalıklar, enfeksiyonlar ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. En iyi C vitamini kaynakları sebze ve meyveler ise turunçgiller, yeşilbiber, maydanoz ve domatestir. Yaşlılığa karşı savunma için mutlaka her öğün C vitamini tüketmeyi unutmayınız" ifadelerini kullanıyor.

KALBİN DOSTU BAKIR
Diyetisyen Küçük ayrıca, "Vücudumuzun antioksidan savunma sisteminde ve bağışıklık sisteminde rolü olan en iyi antioksidanlardan birisi selenyumdur. Tiroid hormonlarının birbirine dönüşmesini sağlayan bu mineralin yetersizliği, var olan tiroid hastalığınızın şiddetini artırabilir. Selenyumun güçlü bir antioksidan ve tümör koruyucusu olduğu unutulmamalı. En çok kırmızı et ve deniz ürünlerinde bulunur. Günlük 1 miligramdan az bakır tüketen bireylerde plazma kolesterolünün yükseldiği, glikoz toleransının azaldığı ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski artar. Kalp sağlığınızı korumak için bakır tüketmeyi unutmayın. En iyi bakır kaynakları ise susam tohumu, fıstık, kuru baklagiller, balık, kakao, yumurta ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir" şeklinde konuştu.

YORULMAMAK İÇİN MAGNEZYUM
Kas ve sinirlerde uyarı iletiminin önemli bir belirleyicisi olan magnezyum, kalsiyum ve potasyum dengesinin korunmasında da etkindir diyen Küçük, "Kandaki magnezyum düzeyi sinir ve kas hücreleri arasındaki sinyallerin geçişi için gereklidir. Yetersizliğinde, baş dönmesi, kas yorgunluğu, huzursuzluk ve zihin işlevlerinde bozulma görülür. Magnezyumun en çok tam buğday unu ile yapılan ekmekler, kuru baklagiller, süt ve ürünleri ile ıspanak gibi sebzelerde bulunur" diyor.

B12 TÜKETİMİNE DİKKAT
Yorgunluk, depresyon, unutkanlık gibi sorunların en büyük sebeplerinden birisi B12 eksikliğidir diyen Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, "Yaşlıların birçoğunda mide salgısında azalma ve midenin iç yüzeyini oluşturan dokuda tahribat gözlenmektedir, bu nedenle yaş ilerledikçe B12 eksikliği daha çok göze çarpar. B12'nin sinir sistemi üzerindeki etkilerini de düşünerek düzenli olarak B12 vitamini zengini besinler olan kırmızı et ve ürünleri, balık, yumurta sarısı, peynir ve süt tüketmeye özen gösterin" dedi.