Fasulye-kaju kolesterolün sonu
Kalp hastalıklarına yol açan kolesterolle savaşta bazı besinler öne çıkıyor. Her çeşit fasulyenin kolesterolü düşürdüğünü söyleyen uzmanlar, kajunun da etkili olduğunu belirtiyor

HAYATİ TEHDİT
Kanda LDL (kötü) kolesterolün yüksek, HDL (iyi) kolesterolün düşük olması, hayatı tehdit ediyor. Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş damar duvarında biriktiğinde kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların riski artıyor. Yüksek kolesterolü doğru beslenme alışkanlığı kazanarak, fazla kilolardan kurtularak ve hareketli bir yaşamı benimseyerek normal seviyelerde tutmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, kötü kolesterolü düşüren gıdaları şöyle sıralıyor...
FASULYE: En lifli gıda fasulyedir. Fasulye aynı zamanda kolesterolü azaltan ve çözünebilen lifleri barındırır.
SOMON: Somon ve diğer soğuk su balıklarında bulunan Omega-3 yağ asidi trigliseritleri ve kötü kolesterolü azaltırken, iyi kolesterolün de yükselmesini sağlar. Omega-3 yağ asitleri kalbi de korur.
AVOKADO: Tekli doymamış yağ içerir. Bu yağlar, iyi kolesterolü arttırıcı, kötü kolesterolü azaltıcı etkiye sahiptir.
SARIMSAK: Kolesterolü düşürücü, tansiyonu azaltıcı, kan pıhtılaşmasını engelleyici özellikleri ve enfeksiyonlarla savaşmadaki etkinliği bir şifa deposudur. Kolesterol parçalarının damar duvarına yapışmalarını engeller.
ISPANAK: Koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve yumurta sarısında bulunan bir pigment olan lutein içerir. Lutein körlüğe sebep olan göz dejenerasyonuna karşı korur. Ispanak, içerdiği bu madde ile damar tıkanıklığını ve kalp krizini önler.
DAMARLARI RAHATLATIN
Antioksidan kaynağı çay, damarları rahatlatıp, pıhtılaşmayı azaltıyor. Çaydaki temel antioksidan olan flavonoitler, kötü kolesterolün oksitlenmesini engelleyip, damar yolunda bir tıkanıklık oluşmasını önlüyor. Bu gibi güçlü antioksidanlar kan basıncını düşürürken, kolesterolü de azaltıyor.
SEVİYE ÖNEMLİ
Kan testlerinde LDL kolesterol seviyesi 200 mg/dL olunca normal sayılıyor. Sınır seviye ise 200-239 mg/dL olarak kabul ediliyor. 240 mg/dL ve üstüne ise yüksek kolesterol deniliyor.
DOĞAL KARIŞIM
Kolesterolü düşürmek için uzmanlar özel bir karışım tarifi veriyor. Buna göre; 1'er su bardağı zencefil, limon, elma ve soğan suyu karıştırılır. 30 dakika kadar düşük ateşte kaynatılır. Soğuduktan sonra bal ilave edilip sabahları aç karnına bir kaşık yenilir.