Vücutta katalizör görevini üstlenen vitaminlerin eksikliği birçok rahatsızlığa davetiye çıkartıyor. Her vitaminin farklı organlara yarar sağladığını ifade eden uzmanlar, alınması gereken başlıca vitaminleri ve eksikliğinde yaşanacak sorunları şöyle sıralıyor... A vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, lahana vb.), kereviz, havuç, erik ve portakal gibi meyve-sebzelerde bulunur. Bu besinleri tüketmediğimizde, gece körlüğü, ciltte kuruluk, saç ve tırnakta bozukluklar meydana gelir. Tansiyon ve halsizlik de ortaya çıkar. B vitamini: Başta karaciğer olmak üzere sakatatlarda ve yumurtada bulunan B vitamininin eksikliğinde sinir, sindirim ve dolaşım sistemi hastalıkları, iştahsızlık, cilt hastalıkları, kaslarda zayıflama gibi şikayetler yaşanır. C vitamini: Turunçgillerden, yeşil sebzeler, patates gibi ürünlerden elde edilebilecek bir vitamindir. Eksikliği diş hastalıkları, eklemlerde ağrı, enfeksiyonlara karşı bağışıksızlık meydana gelebilmektedir. D vitamini: Süt ürünlerinde ve balıkta da D vitamini bulunmaktadır. Eksikliği raşitizm, diş eti ve gelişim hastalıklarına yol açar. K vitamini: Karaciğer gibi sakatatlarda ve yeşil sebzelerde bulunmaktadır. Eksikliğinde yersiz kanamalar (diş eti kanaması gibi), kanın pıhtılaşma sorununun yaşanması ve bağışıklık sisteminde güçsüzleşme gibi durumlar gözlenebilir.
E vitamini : Özellikle kuruyemişlerden ve sıvı yağlardan bol bol elde edebileceğimiz E vitamini, metabolizmada eksik kaldığında kadınlarda kısırlık, erkeklerde iktidarsızlık problemlerine yol açabilir. Erken yaşta yaşlanma ve kansızlık gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.