Sağlıklı gıda konusunda aklı karışan Türk insanı artık ne yiyip-içeceğini iyice şaşırdı! Hormonlu sebze-meyvelerden, katkı maddeli gıdalardan korkanlar son olarak palm yağı şokunu yaşadı. Tüm dünyada tüketilen Nutella'daki palm yağının kanserojen olduğu iddiaları ortalığı kasıp kavurdu.
Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağının, palmiye ağacının meyvesinin çekirdeği veya et kısmından çıkartılan bitkisel bir yağ olduğunu söyledi. "Bu yağ bitkisel ve çok yüksek miktarda Omega-6 içerir ve Omega- 6 da maalesef iyi kullanılmadığı zaman bütün hastalıkların temelinde vardır" diyen Prof. Dr. Karatay'a fitoterapi uzmanı
Dr. Ümit Aktaş da destek verdi.
Dr. Aktaş, Nutella'yı 'kimyasal bomba' olarak nitelendirdi.
"Bu ürünün yarısı şekerden oluşuyor" diyen Dr. Aktaş, işlenmiş gıdaların, rafinasyondan geçen yağların ve genetiğine müdahale edilen gıdaların insanların gen yapısını bile bozduğuna dikkat çekerek, şunları ifade etti:
'ÇİKOLATANIN YARISI ŞEKER'
"Olay palm yağının kanserojen olup olmaması meselesi değil. Bahsettiğimiz
krem çikolatanın yarısı şekerden oluşuyor. Palm yağına gelene kadar onun içinde bir sürü
katkı maddesi, lezzet artırıcı madde, bir sürü şeker ve mısır şurubu var. Bütün bunların birleştiği
kimyasal bombanın içinde biz sadece palm yağını mı konuşacağız?
Palm yağı işlemden geçmiş bir yağdır, burada sorun rafinasyondan geçmesidir. Siz zeytinyağını da rafine edip, Riviera yağı yaparsanız o da insan sağlığına zararlıdır.
Konuştuğumuz üründeki rafine palm yağıdır. Bu rafinasyon işlemi yağın zararlı hale gelmesine sebep oluyor."
Bir tür palmiye ağacı olan 'Elaeis guineensis'in meyvelerinden üretilen palmiye yağı, dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle günümüzün en çok kullanılan bitkisel yağlarının başında geliyor. Market raflarındaki ambalajlı ürünlerin yarısı palmiye yağı içeriyor
.