YILDA TAM 150 BİN KİŞİ
60 yaşın üzerindeki insanlarda kanser sıklığı artıyor. Ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin ediliyor. Bu derece ciddi bir sağlık probleminin nedenlerini ortaya koymak ve korunmak yani hastalık ortaya çıkmadan önlemini almak dünya çapında bir sağlık politikası olmuştur. Genetik faktörler, sigara, çevre kirliliği ve yanlış beslenmenin kansere etkisi olduğu bilinmektedir.
DENGELİ BESLENİN
Yapılan araştırmalarda kanser oluşumunun beslenme ile ilgisinin yüzde 35 oranında olduğu belirlenmiştir. İnsanların yaşamını devam ettirebilmeleri için 50'ye yakın besin öğesine ihtiyacı bulunmaktadır. Vücudun büyümesi ve yenilenmesi için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeteri kadar alınmasına, yeterli ve dengeli beslenme denilmektedir.
ŞİŞMANLIK ÖNEMLİ
Gerektiğinden fazla alınan besinler ise dengesiz beslenme ve şişmanlığa neden olmaktadır. Bu durumun kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet ve gut gibi son derece ciddi, hayati hastalıkların oluşumunda rolü büyüktür. Aslında besinler bir yandan kanser yapıcı, diğer yandan kanser önleyici maddeleri içermektedir.
KEBAPLAR RİSKİ ARTIRIYOR
Yanlış pişirme ve saklama işlemleri nedeniyle zararlı maddeler ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması ve uygun pişirme yöntemleri uygulanması ile zararlı kimyasal maddelerin vücutta kanser yapıcı etkileri önlenebilmektedir. Yağda kızartılmış, tuzlanmış, tütsülenmiş besinler ile nitrit, nitrat eklenmiş besinler ve ateşe çok yakın pişirilmiş kebapların kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Mevsim sebze ve meyveleri ile kuruyemişlerin, tahıllar ve hayvansal besinlerin (yumurta, yağsız peynir, çökelek, yoğurt) ise kanser riskini azalttığı belirlenmiştir.
CAN KURTARAN UYARILARA DİKKAT
1-Kanserden korunmak için yeterli ve dengeli beslenilmeli, öğünlerde 4 besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli menüler hazırlanmalıdır.
2-Günde en az 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmelidir. En az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller olmalıdır.
3-Rafine tahıllar ve saf şeker yerine, tam taneli tahıllar tercih edilmeli.
4-Her gün kırmızı et yenmemeli; balık, tavuk, sebze ve kuru baklagiller dönüşümlü tüketilmeli.
5-Mangal ve ızgarada yanmış etlerden uzak durulmalı.
6-Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine; haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
7-Salam sosis gibi işlenmiş et ürünleri ile hazır soslar tüketilmemeli.
8-Yeşil çay, brokoli, domates, kırmızıbiber, ceviz, kivi gibi kansere karşı koruyucu olduğu bilinen gıda ve içecekler tüketilmeli.