Sağlığın rengi mor hastalıklar mosmor

Sağlığın rengi olur mu demeyin, var... Mor üzüm, pancar, lahana, turp incir ya da böğürtlen yiyin. Kanseri, şekeri, gribi, kolesterolü unutun!..

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :07 Eylül 2017
Sağlığın rengi mor hastalıklar mosmor
Son zamanlarda yolunuz pazara düştüyse eğer, tezgahlardaki mor meyve ve sebzeler dikkatinizi çekmiştir. Böğürtlen, mürdüm ve anjelika eriği, kara üzüm, incir, patlıcan, mor lahana... Mevsim geçişlerinde hastalıklarda bir artış olur. Mor yiyeceklerin hepsi birer antioksidan deposu olduğundan dolayı, bizi soğuk algınlığına ve diğer hastalıklara karşı korur. Bu kışı antibiyotiksiz geçirmek istiyosanız, mor yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin. Vücut direncini arttırdığı için sonbahar mevsiminde bol bol tüketilmesi gerekiyor. Yazın aşırı sıcaklardan dolayı cildiniz nem kaybına uğrar. Güneş ışınlarının oluşturduğu hasarı önlemek için antioksidan bakımından zengin yiyecekler tercih edilmelidir. Mor renkli yiyecekler tüketerek cildinizi de yenileyebilirsiniz. Antioksidanlı besinler yaşlanmayı önler, iyi ve zinde görünümün devamlığını sağlar. Mor yiyecekler vücudumuzdaki toksinleri atmada da yardımcıdır. Yenildiğinde detoks etkisi yaparak vücudu temizler. Zayıflatmaya yardımcı olan mor yiyecekleri salatalarınızda ve ara öğünlerde sık sık tüketin.

BÖĞÜRTLEN KANSERİ ÖNLER
Karadut, vişne, yaban mersini, böğürtlen ve nar gibi mor meyvelerin içeriğindeki maddeler kanserin çoğalmasını önlüyor. Bazı kanser hücrelerini de yok ettiği bulgular arasındadır. Meme kanserine yakalanma riskini azaltmak için kadınların bol bol mor renkli yiyeceklerle beslenmesi gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

GRİBE KUŞKONMAZ
Kuşkonmaz lezzetli olmasının yanı sıra besin içeriği bakımından da oldukça zengindir. Antosiyanin bakımından daha zengin olmalarının yanı sıra; mor renkteki kuşkonmaz; yeşil kuşkonmaza oranla daha fazla protein ve daha fazla C vitamini içermektedir.

KOLESTEROLE PANCAR
Karotenoidler ve flavonoidler açısından zengin olan pancar, kolesterolün düşürülmesinde etkili rol oynar.

DİYABETE PATLICAN
Patlıcan lif ve düşük çözünürlü karbonhidratlar açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Böylece kan şeker seviyelerinin kontrolü için oldukça yararlıdır ve aynı zamanda glikoz emilimini kontrol edebilir. Bu özelliğinden dolayı tip 2 diyabet hastası insanlar için iyi bir seçenek olabilir.

İNCİR KALBE İYİ GELİR
İçerdiği besin, vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa inanılmaz katkı sağlar. Sodyum, potasyum ve magnezyum açısından çok zengindir. Zengin bir C vitamini kaynağı olan incir, aynı şekilde fazla miktarda B3, B6, B2 ve K vitamini içermektedir. Az miktarda yağ içeren incir, lifli yapısı sayesinde kalp ve mide için faydalıdır.

YABAN MERSİNİ DOĞAL ANTİBİYOTİK
Yabanmersini doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolunu bu bakteriden temizler. A,B,C vitaminleri, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengindir. Beyin hücrelerini ve sinirlerini korur, ayrıca hafızayı güçlendir. Özellikle Alzheimer gibi giderek artan bir hastalığa karşı koruyucudur. Lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenler, kabızlık problemi olanlarda faydalıdır. Enerji metabolizmasını düzenleyici, sakinleştirici özelliğiyle doğal antidepresandır. Rengi ne kadar koyuysa içeriği de o kadar zengin demektir. Yaban mersini yüksek oranda antosiyanin içermesinden dolayı görme kaybını önleyici özelliği de var.

​TANSİYONA MÜRDÜM ERİĞİ
Uzmanlar, tansiyon hastalarına mürdüm eriği tavsiye ediyor. Kan yapıcı özelliği vardır. Yüksek kolesterolü dengeler. Düzenli adet görmek için de tüketebilirsiniz. Kan şekerini dengede tutar. Antioksidandır, idrar söktürücü özelliği vardır. Karaciğer, böbrek ve romatizmaya bağlı hastalıkların tedavisinde iyi bir destekçidir. C vitamini açısından zengin ve iyi bir A vitamini deposudur. Hızlı bir metabolizma için ara öğünlerde kuru mürdüm eriği yiyin. İçeriğinde bol miktar potasyum bulunur. Tok tutar. Kara üzüm de sağlıklı morlardan biri... Özellikle çekirdeği çok faydalı. Üzüm çekirdeğinin antioksidan özellikleri çok tanınmış antioksidan vitaminler olan C vitamininden 20 kat, E vitamininden ise 50 kat daha üstündür. Tam bir gençlik iksiridir. Yumurtalarda oluşan kistleri tedavi edici etkisi vardır. Şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir