Bir geçiş dönemi olan sonbahar aylarında bağışıklık sistemimizi korumamız gerektiğini belirten uzmanlar, bu dönemde halsizlik, yorgunluk, bitkinlik depresyon hissinin görülebileceğini söyledi. Özellikle metabolizmayı sonbahara hazırlamak, sonbahar depresyonundan kurtulmak için yediklerimizin son derece önemli olduğunu belirtti. Vücudumuzu kışa hazırlamamız için şunları önerdi:
KUŞBURNU IHLAMUR: Soğuk havaların vazgeçilmezi bitki çayları arasından en çok zencefil, kuşburnu, tarçın ve ada çayının tüketilmesi gerekiyor. Bunun dışında genelde soğuk algınlığa yakalandığımızda tavsiye ettiğimiz ıhlamur, vücut direncini arttırıyor.
Doğal antibiyotik özelliği taşıyor. Günde bir bardak ıhlamur çayı tüketimi, olası tüm hastalıklardan korunmayı sağlıyor.
HAMAMA GİDİN: Yaz boyu cildiniz terlemenin etkisiyle kurur ve minerallerini yitirir. Cildinizi ölü dokulardan kurtarmak için mutlaka hamama gidin.
Liflenin. Meyve asidi içerikli peelingler yapın.
Kış aylarında da ultraviyole ışınlarının bize ulaşabildiğini unutmayın.
Mümkünse 15 koruma faktörlü bir nemlendirici ürün seçin veya nemlendiricinizden sonra güneş koruyucusu bir krem uygulamaya çalışın.
TATLI KAÇAMAKLARA DİKKAT : Sonbaharın gelmesiyle birlikte havalar da erken kararmaya başladı. Çalışma saatleri de göz önüne alındığında fiziksel aktiviteler azaldı. Uzmanlar, özellikle bu dönemde tatlı ihtiyacının arttığını vurguladı. Vücudu daha sağlıklı hale getirmek için bu dönemde abur cubur ve tatlı yerine sağlıklı besinlere yönelmemiz gerektiğini açıkladı.
D VİTAMİNİ ÖNEMLİ: Yaz aylarının bitmesiyle güneşten aldığımız D vitamini miktarı da azalıyor. Bu vitamin, vücudumuzun kalsiyumu emmesine, kemiklerimizin şekillenmesine, ruhsal durumumuzun ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesine fayda sağlıyor. Güneş ışığının yeterince alınmaması D vitamini eksikliğine neden oluyor.
Sonbahar ve kış aylarında D vitamini içeren yiyecekleri bolca tüketmek ve bunun yanı sıra vitamin tabletleri ile vücudumuza gerekli takviyeyi yapmamız öneriliyor.
Öte yandan uzmanlar, sinir sistemini de oldukça etkileyen B12 vitaminine dikkat çekiyor. Yumurta, et, süt ve yoğurt gibi hayvansal ürünlerde yoğun olarak bulunan bu vitamin, sonbaharda oluşan depresyon ve bunalım halini ortadan kaldırıyor.
DÜZENLİ UYKU ŞART : Vücudun kendini yenilemesi için uyku, önemli bir etken. Uzmanlar, bir yetişkinin günde ihtiyaç duyduğu ortalama uyku süresinin 6 ilâ 8 saat arasında değiştiğini söylüyor. Gereksinim duyulan uykunun alınmaması, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor.
EN AZ 8 BARDAK SU İÇİN: Uzmanlar, yaşamamızın vazgeçilmezi olan suyu, yaz kış tüketmemiz gerektiğini söylüyor. Özellikle sonbahar aylarında toksin atımını hızlandırmak için günde 8 bardak suyu mutlaka içmemiz gerekiyor.
HAFTADA 3 KEZ BALIK TÜKETİN: Balıkta, bolca bulunan omega 3 depresyonu önlüyor. Özellikle sonbahar aylarında balıkların da bol olmasıyla uzmanlar, haftada 3 gün balık tüketmemizi öneriyor.
GÜNDE 5 ADET HURMA:
Sonbahara hazırlıkta kuru meyveler de yardımımıza koşuyor. Özellikle hurma, düşük kalorisi ve içerisindeki bol minerallerle depresif ruh halinden kurtulmamızı sağlıyor. Günde yiyeceğimiz 5 adet hurma, bedenimizi çetin geçecek kışa hazırlıyor.
A VİTAMİNİNİ UNUTMA: Bağışıklık sistemimiz için önemli rol oynayan A vitamini, bizi sonbahara ve kışa hazırlamak için de yardımımıza koşuyor. Uzmanlar, "Geçiş mevsimlerinde mutlaka havuç, karalahana ve limon tüketin" diyor.
DOMATESLE GÜÇLÜ KAL!: Kışa bedenimizi hazırlamanın yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için de kuşburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, soğan, kırmızı ve mor meyveler, yeşilbiber, brokoli tüketmemiz gerekiyor. Depresyona, mutsuzluğa ve karamsarlığa neden olan selenyum eksikliği için de yumurta, tam tahıllılar ve ton balığı öneriliyor.
EGZERSİZE VAKİT AYIRIN
Soğuk havalar, egzersiz yapmak için duyacağınız motivasyonu azaltıyor. Ancak özellikle sonbahar aylarında yapılan egzersiz, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirip zinde tutuyor.