Eklem romatizması zorluyor hayatı...

El-ayak eklemlerini tutan, ağrı, şişlik ve hareket kaybına yol açan iltihaplı romatizma; akciğer, kalp ve gözleri de vuruyor. Daha çok kadınları seven hastalık ne yazık ki ömür boyu geçmiyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :13 Kasım 2017
Eklem romatizması zorluyor hayatı...
Her yaşta görülse de, daha çok kadınları yakalayan iltihaplı romatizma (Romatoid Artrit RA) sinsice ilerliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden, Romatoloji ve Bağ Dokusu Hatalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şule Yavuz, eklemleri tutan bu hastalığın ne yazık ki ömür boyu sürebileceğini belirterek sorularımızı şöyle yanıtlıyor... nasıl bir hastalıktır? Romatoid Artrit en sık görülen iltihaplı romatizmal hastalıktır. Genellikle el ve ayakların küçük eklemlerini tutar, ağrı, şişlik, katılık ve eklemde hareket kaybına sebep olur. Sinsidir, ömür boyu sürebilir.

SEBEPLERİ NELERDİR ?
Bağışıklık sistemimiz bilinmeyen nedenle eklemler ve çevre dokularda iltihabi bir reaksiyona yol açar. Bağışıklık sisteminin kendi dokularını yabancı görüp saldırdığı duruma 'otoimmünite' denir. Temelde altta yatan genetik bir yatkınlık söz konusudur. Ama enfeksiyonlar, sigara gibi çevresel faktörler ve stres hastalığı açığa çıkartır. En sık 20-40 yaş arası kişilerde başlasa da çocuklarda ve gençlerde de görülebilir. Kadınlarda yaklaşık 3 kat fazladır.

NASIL BELİRTİ VERİR ?
En sık el-ayak eklemleriyle, el bilek eklemlerini tutar. Kalça, diz, omuzlar, boyun omurları etkilenebilir. Gözyaşı bezleri ve tükürük bezlerini tutabilir. Kalp ve akciğer zarında iltihaplanma yapabilir. Akciğeri hastalandırabilir. Gözde iltihaplanmaya neden olabilir. Ağrı, şişlik sabahları eklemlerde katılık ve hareket kaybı en sık gözlenen bulgulardır. El parmaklarının tırnağa yakın uç eklemleri genellikle etkilenmez.

TANI KOYMAK ZOR MU?
Tanı konulurken hastanın şikayetleri ve muayenenin doğru yapılması önemlidir. Kanda iltihabı gösteren bazı testler yapılır. Uzun süre tanı konmamış hastalarda hafif bir kansızlık olabilir. MR ve ultrason incelemeleri, tanı koymamıza yardımcıdır. Ted avisi var mı? İltihabı gideren hızlı etkili ajanlara başvurulur. Örneğin, kortizon olmayan iltihap gidericiler ile kortizon kullanılabilir. Hastalık gidişini değiştiren ilaçlara tek veya birlikte başvurulabilir. Ağır hastalarda veya tedaviye yanıt vermeyenlerde biyolojik ajanlar kullanılabilir. Be slenme önem li mi? Dengeli ve sağlıklı beslenme, yani Akdeniz diyeti kalp-damar hastalıkları riskinin azaltılması için önemlidir. Araştırmalar, Omega-3 asitlerinin iltihabı azaltmaya katkısı olduğunu göstermiştir.

İKLİM ETKİLİYOR MU?
İklim değişiminin hastaların ağrısında farklılıklar yarattığı bilinse de hastalığın gidişini veya şiddetini etkilediğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Cerrahi ne zaman? Tedavide cerrahi tek başına bir seçenek değildir. Eklem hasarının düzeltilmesinde farklı tipte ameliyatlar vardır. Eklem protezi takmak tendonları onarmak bu ameliyatlara örnek olarak sayılabilir.

​GEBELİĞE ENGEL OLMAZ
RA hastaları gebe kalabilirler. Ancak tedavi altındaki hastaların belli bir süreyle (en az 3 ay) ilaçlarını kesmeleri ve temizleme tedavisine girmeleri gerekir. Gebelik sırasında gerekli olursa bazı ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilir. Gebelik genellikle rahat geçmekle birlikte gebelik sonrası alevlenmelere sık rastlanır.

​SOMON-SARIMSAK
Taze ve denizde yetişmiş somon balığını tercih edin. Omega-3 yağ asitleri içeren somon eklemleri güçlendirir. Ayrıca sarımsak da, iyi bir ağrı kesicidir. Sarımsak anti-inflamatuar özelliği ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

​ZEYTİNYAĞI KIKIRDAKLARI KORUYOR
Soğuk sıkım zeytinyağı tüm vücudu koruduğu gibi iltihaplı romatizmada da etkili oluyor. Eklem sıvısında bulunan kıkırdakların yapısını koruyan ve kayganlaştırıcı özellik veren maddeleri arttırıyor.