TARÇIN
Tarçın kabukları, beyinde nöronları koruyor ve motor işlevlerini iyileştiriyor. Bu yüzden alzheimer ve parkinson hastalarında destekleyici olarak kullanılıyor. Aynı zamanda taşıdığı uçucu yağ vücut bağışıklığını güçlendiriyor. Gençlik iksiri gibi. Kan şekerini dengelemeye yardımcı. Kötü kolesterol dediğimiz LDL seviyelerini düşürücü özellikte. Yaygın
kalp rahatsızlıklarına yönelik risk faktörlerini de azaltıyor.
NASIL KULLANILIR: 2 gram iri parça kabuk
tarçın veya 1 çay kaşığı toz tarçın kaynatılmış 1 su bardağı sıcak su içerisinde 15 dk. demlenerek içilebilir veya gıdalar ile birlikte tüketilebilir.
BEYAZ DUTU İHYA ETTİ
Tijen Ziyal 54 yaşında bir mimar. Onu Erzincan Kemaliye'ye götüren, beyaz dutun şifası. Kemaliye'de beyaz dutu ve dut yapraklarının sağlık açısından faydalarını 5 yıl boyunca araştırıp, bu projesini kadın girişimci olarak hayata geçiren bir üretici. Araştırmalarının 4'ncü yılında yetiştirdiği beyaz dutlardan tam 5 ton ürün elde etmiş. Yöredeki kadınlara da iş olanağı sunan Tijen Ziyal, TÜBİTAK-KADEM'in 'İnovasyonda Kadın' temalı ortak projesinde seçici kurul üyesi olarak, yaptığı üretimi diğer girişimci kadınlara anlattı. Örnek girişimci olarak yer aldı. Tijen Ziyal, "Eşimin çocukluğu Kemaliye'de geçmiş. Ziyaret için gitmiştik. Çok ilgimi çekti. Dut haritasını çıkardım ve en iyi beyaz dutun burada yetiştiğini tespit ettim. 1930'larda ABD'ye Gemürgap köyü dut ihraç ediyormuş. Sonrasında her şey durmuş. Ne yapabilirim, sağlık açısından bu kadar yararlı bir meyve, pekmezi, kuru dutu,
dut yaprağı ile nasıl çalışabilirim diye düşündüm. Başladım araştırmaya. Arazi, ilaçlardan arındırıldı, nadasa bırakıldı. Yetiştirdiğim beyaz dutların analizi ise Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi'nde yapıldı. İçindeki protein oranı çok yüksek çıktı" dedi. Dutun hasat sezonunun hazirandan eylüle kadar tamamlandığını söyleyen Tijen Ziyal, aynı zamanda dutun belgeselini çekmiş, şimdi ise kitabını hazırlıyor: "Hem çay hem de un olarak kullanılmasını sağladık. İçindeki protein oranı çok yüksek. Vitamin ve mineraller yönünden çok zengin. Vejetaryenler için müthiş besleyici özelliği mevcut. Bir dilim bonfile ya da pirzola yerine bir kaşık, dut yaprağı unu yoğurda, salataya ya da içeceğe karıştırılıp yenilebilir. İnsülin direncini kontrol etmesi açısından çok faydalı. Sporcu sağlığı açısından müthiş bir ürün" dedi.
AKTAR DEĞİL ECZANE
Prof. Dr. Murat Kartal, "Aktardan alınan bitkiler ya da bitkisel karışımlardan fayda beklemek yanlıştır" diyor ve şunları söylüyor: "Fitoterapi'de kullanılan bitki veya bitkisel ürünler belirli kalite standartlarını taşımalıdır. Halbuki aktarlardan alınan ve kullanılan bitkisel materyallerin çoğunlukla doğru bitki olup olmadığı belli değil. Doğru zamanda toplanmış olduğu şüpheli. Kurutma ve saklanma şartları istenen şekilde olmayabilir. Kalite kontrolü yapılmadığından beklenen etki çoğunlukla görülmez" dedi. Prof. Dr. Kartal, bitkilerle tedavide yaşanan sorunları çözmenin ve bilimsel temele oturtmanın yolunun eğitimden geçtiğini söyledi.