Sular çekilirken, Kızılay tarafından 30 adet "Mevlana Evi"nden oluşan ilk mahalle kuruldu bile.
Bu ne demek biliyor musunuz?
1.5 litrelik tam 120 bin adet pet şişeden kurtulduk demek! Çünkü, "Mevlana Evleri" eritilen pet şişelerden elde edilen bir madde ile yapılıyor. Bir Mevlana Evi, 4.000 pet şişeden oluşuyor. Bir yandan Türkiye'deki çevre kirliliği önlenirken, diğer taraftan felaketzedelere yardım eli uzatılıyor.
En fazla çevre kirliliği yapan malzemelerden biri de kullanıp attığımız pet şişeler. Dile kolay, tam 800 yıl bozulmadan kalabiliyor.
Dünya, bunları toplayıp dönüştürerek çeşitli alanlarda kullanılıyor. Biz ise bu konuda oldukça gerideyiz. Yapılan araştırmalara bakılırsa, dünyanın en kirli çöplerinden biri bizde. Bütün atıklar birbiri ile karışmış durumda.
Kullanıp attığımız pet şişelerin sadece yüzde 8'ini değerlendirebiliyoruz. Dört bir yanımız savrulmuş pet şişelerle dolu. Bir başka ifade ile çöplerimizi değerlendirme kapasitemiz çok düşük.
Gelişmiş ülkelerde pet şişeleri değerlendirme oranı ise, en az yüzde 40.
Çevre temizliği açısından Türkiye'nin de bu oranları yakalaması gerekli.
Mevlana Evleri projesi, Ankaralı bir iş adamıma ait. Kurduğu fabrikada 2 plastik levha arasına strafor koyarak, bu evleri ortaya çıkarttı. Ürettiği evleri de en fazla 3 dakika içinde monte edecek bir sistem geliştirdi.
Ardından 1.5 milyon dolarlık fabrikasını Kızılay'a hibe etti. Şimdi, Kızılay'ın "çözüm ortağı" olarak çalışıyor.
Bu fabrika, Türkiye'nin çöpünü topluyor, barınak haline getiriyor!
Tahminlere bakılırsa, Türk Kızılay'ı, Pakistan'a bu felaketin ardından 5 bin civarında "Mevlana Evi" kuracak. Bu da yaklaşık 17 milyar 500 milyon adet 1,5 litrelik pet şişe demek.
Kızılay, kendisine hibe edilen fabrika ile Türkiye'nin çöpünü temizliyor. Toplanan bu çöplerle Pakistan'daki felaketzedeleri sevindiriyor.
Kızılay, artık sadece felaket bölgelerine yardım etmekle kalmayacak.
Çevre dostu bir kuruluş olarak da faaliyet gösterecek.
Bu evler, tam 185 ülkeye satılıyor!
Kızılay, şimdi yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Yakında 800 civarındaki şubesine talimat verecek.
Onlar da Türkiye'nin pet şişe çöplüğü olmasının önüne geçecek bir faaliyet içine girecek.
Türkiye'nin çeşitli yerlerine büyük "pet şişe kumbaraları" konulacak. Bizler de içtiğimiz suların ve kullandığımız diğer tüketim maddelerinin pet şişelerini biriktirip bu kumbaralara atacağız.
Hem çevre kirliliğini önlemek için mücadele edeceğiz...
Hem Kızılay'a yardım edeceğiz...
Hem de dünyanın dört bir yanında felakete uğrayan insanlara yardım elimizi uzatmış olacağız.
Kızılay'ın depolarında ise, bundan böyle çadırlar istif edilmeyecek. Çadırlar, yerini çok daha koruyucu, konforlu ve daha çabuk kurulabilen Mevlana Evleri'ne terk edecek.
Böylece Kızılay felaket bölgelerine daha hızlı ve daha etkili müdahale etme imkanına kavuşmuş olacak.
Türkiye'nin pisliğini temizleyip, felaketzedelerin yüzünü güldürecek çalışmaların alt yapısı da oluşturuldu. "Poli-Et-Der" isimli bir dernek kuruldu. Bu dernek, pet şişeleri toplayıp, Kızılay'a ulaştırmak için Türkiye'nin dört bir yanında faaliyet gösterecek.
Artık, Türkiye'nin pisliği başkalarının yüzünü güldürecek!
Bu ülkede güzel ve akıllı işler de yapılıyor!