Roubini ve bazı önde gelen ekonomistler uzun süredir ABD'nin ikinci bir resesyona girme ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.
Özellikle ikinci çeyrekte gelen kötü veriler ve iyimser olma yönündeki nedenlerin giderek azalmaya başlaması bu olası durumu dikkatle izlemeyi gerektirmekte. Ancak burada Roubini'nin iddia ettiği resesyon ihtimalinde gözden kaçırılan bir durum var. Roubini, ABD'de büyüme rakamlarındaki düşük seyrin devam edeceğini, bu durumun ise resesyon etkisi yaratacağını açıklıyor. Bu görüş zaten bir çok ekonomistin ortak görüşü.
ABD'de halen istikrar kazanmayan talebin ve üretim rakamlarının çok umut verici olduğunu söylemek mümkün değil.
Bankaların sermaye artırımlarının hızlanmasının sebepleri nedir?
Birçok ülkede bankacılık sektörüne ilişkin yeni düzenlemeler çerçevesinde sermaye artırım kararı alındı. Son olarak İngiliz Standard Chartered Bankası yeni sermaye yükümlükleri çerçevesinde 5.1 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi. Çin'de bazı bankalar rezevlerini yüzde 50 artırma kararı aldı. Bu süreç, Basel III'ün gündeme gelmesi ile birlikte daha da hızlandı.
Bankaların yeni sermaye talepleri fon maliyetlerini artıracak.
Merkez Bankası'nın faiz kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Merkez'in açıkladığı faiz kararına ilişkin bazı yanlış anlamalar var. Merkez Bankası faiz indirimine gitti. Ancak bu teknik faiz indirimi. Para Politikası Kurulu esas olan gösterge faizlerini değiştirmedi. Merkez Bankası'nın açıklamalarından ve mevcut küresel koşullara bakıldığında politika faizlerin uzun bir süre daha değiştirmeyeceği yönünde.
Finansal istikrar ile fiyat istikrarı açısından risklerin ayrıştığı bu dönemde finansal istikrar riski daha da belirginleşmiş durumda.