AÇLIK İSYAN ÇIKARDI
Pakistan Talibanı'nın birkaç yıl önce özerkliğini ilan ettiği Swat'ta selden sonra 43 köprü tamamen yıkılmış, toplam 612 kilometre yol kullanılamaz hale gelmişti. Bölgede yaşayan 170 binden fazla insanla temas sağlanamıyordu. Dağlık bölgedeki vadide yaşayan insanlarla tek bağlantı helikopterle mümkündü. Ancak engebeli arazi ve hava şartları, zaman zaman helikopterle ulaşımı da engelliyordu. Böylesi bir mahrumiyet bölgesine, insanların "imdat" çığlığına umut olmaya gittik. 4 gün önce bu bölgedeki üç köyden 500 kişilik bir grup toplanmış, açlık nedeniyle yerel yönetim binasını basmıştı. Açlık isyana dönüşmüş, yardım dağıtan uluslararası kuruluşların bir kaç temsilcisi saldırıya uğramıştı. Bu nedenle bölgede yardım dağıtan yabancıların yerel kıyafetler giymesine karar verilmişti. Yerel yönetimin alarmıyla devreye giren yardım kuruluşları, ilk etapta 40'ar kilogramlık kuru gıda paketlerini bölgeye ulaştırmış, isyan bastırılmıştı. Helikopter, Pakistan'da yardım faaliyetlerini yürüten birimin başında bulunan General Nedim Ahmed'in özel izniyle havalandı. Swat'tan Khalan ve Uhtor bölgelerine doğru hareket ettik. Vadiye vardığımızda pilot ilk iniş denemesinde pas geçti. İkinci denemede ise sorunsuz indi. Helikopteri fark eden bölge halkından küçük bir grup, hemen yanımıza koştu.
BİLİNMEYENE YOLCULUK...
Öncelik hasta, çocuk ve yaşlılarındı. Bazıları belki de bir daha doğdukları topraklara hiç gelemeyeceklerinin farkında değildi. Can havliyle helikoptere koştular. Çocuklar mutlu, büyükler hüzünlüydü. Çoğu elinde birkaç parça eşyayla zorunlu yolculuğa çıkıyordu. Sel felaketinden bu yana hasta olan kız kardeşi Sultan Faiza Sehakel'i yarı baygın halde olduğu için omuzlayan ağabey Ahmed Sehakel, hiç tereddüt etmeden helikoptere binen ilk kişi oldu. Kızkardeşini kurtarmak istiyordu. Selden kısa bir süre önce eşini, selde de 2 çocuğunu kaybeden Muhammed Gulaza ise doğduğu topraklardan ayrılmanın şokunu yaşıyordu. Bölgede kısa süre kaldık. Çünkü görevliler için öncelik, bizim can güvenliğimizdi. Kısa süre sonra bölgeden ayrılarak, Swat'ta yardımların ulaştırıldığı merkezi toplanma bölgesine ulaştık. Burada binlerce kişinin barınma, tedavi ve diğer ihtiyaçları sağlanıyor, yardımlar da buraya depolanıyor.
ZİRAAT ÇALIŞANLARI DA EL UZATTI
Türk Kızılayı işbirliğiyle başlatılan "Sabah-Türk Kızılayı Pakistan'da Yaraları Sarıyor" kampanyası kapsamında toplanan yardımları taşıyan İyilik Treni'nin, Quetta kentinde gümrük işlemleri devam ediyor. Yardımlar kamyonlara yüklenirken, ikinci kontrol yapılması ve bazı bürokratik işlemler sıkıntıya yol açıyor. Öte yandan Ziraat Bankası çalışanları Türkiye'deki tüm teşkilat nezdinde 4 Ekim'e kadar sürecek bir yardım kampanyası başlattı. Banka yönetimi de bu kampanyaya destek vererek sel felaketinde mağdur olanlara el uzatmak amacıyla 2 milyon lira yardım sağlamayı kararlaştırdı.
İŞTE HESAPLARDA TOPLANAN PARA
62 milyon 166 bin 674 TL 1 milyon 431 bin 417 dolar 2 milyon 131 bin 229 euro