İranlı yetkililerle görüşmesi beklenen Maliki, yedi ay önce yapılan ve ardından uzun süre hükümetin kurulamadığı genel seçimlerden beri Başbakanlık pozisyonunu korumaya çalışıyor.
Ziyaret, Maliki'nin rakibi İyad Allavi tarafından yapılan suçlamaların bir gün sonrasına denk geliyor.
Sandıktan az farkla önde çıkan Allavi, İran'ı seçimlere müdahale etmek ve Irak'a kendi iradesini dayatmakla suçlamıştı.
BBC'nin İran muhabiri Jim Muir Irak'taki genel kanının, İranlıların Iraklı militan Şii imam Mukteda es-Sadr'ı ikna etmek suretiyle Maliki'nin pozisyonunu güçlendirmek olduğunu söylüyor.
Uzun süredir İran'ın Kum şehrinde yaşayan es-Sadr, Irak parlamentosunda 40 koltuğu kontrol ediyor.
'Hükümet Tahran'a dönecek' Irak'taki koalisyon çalışmalarına manşetinden yer veren Guardian gazetesine göre, Maliki'nin ikinci bir dönem başbakan olmasını sağlayacak anlaşma İran'ın yanı sıra Suriye'yi, Lübnan'daki Hizbullah'ı ve önde gelen Şii liderlerini de içeriyor.
Guardian, bu anlaşma dahilinde ortaya çıkması beklenen hükümetin Batı'dan uzaklaşacağını ve Tahran'a yaklaşacağını tahmin ediyor.
Maliki'nin İran ziyareti sırasında es-Sadr'la görüşüp görüşmeyeceği henüz bilinmiyor.
Maliki'nin Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ve İran liderleriyle yapacağı görüşmelerin Allavi'nin iddialarını güçlendireceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Ziyaretler sürecek Maliki'nin ziyareti Irak üzerinde etkili olan komşu ülkelere yapılan ziyaretler serisinin bir parçası.
İran'dan önce Suriye ve Ürdün'ü ziyaret eden Maliki'nin, Mısır ve Türkiye'ye de gitmesi bekleniyor.
7 Mart'ta yapılan seçimlerde, Iyad Allavi'nin Irakiye Partisi 91 sandalye, Maliki'nin Hukuk Devleti koalisyonu 89 sandalye, El-Sadr'ın destekçilerinin de aralarında olduğu Irak Milli İttifakı ise 70 sandalye kazanmıştı