EMEKLİLİK GELİRİ ARTACAK
Emeklilik gelirlerinin artırılması amacıyla kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılım teşvik edilecek. Bireysel emeklilik sistemi katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde geliştirilecek.
GENÇLER İÇİN CAZİP FIRSAT
Bireysel emeklilikte mevcut devlet destekleri yaşa göre farklılaştırılacak.
ÇIKIŞLARI ÖNLEMEK İÇİN DESTEK
Bireysel emeklilik sisteminde sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.
BÜYÜK ÖLÇEKLİ FONLAR
Dünyadaki emeklilik fonları başta olmak üzere büyük ölçekli fonların Türkiye'ye uzun vadeli yatırım yapmasına yönelik yeni finansal ürünler geliştirilecek. Emeklilik fonlarında tasarruf olanakları artırılacak.
SEKTÖREL MESLEKİ EMEKLİLİK
Tamamlayıcı emeklilik kurumlarının kapsamı genişletilecek. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının güçlendirilmesi sağlanacak. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak.
PRİM TABANI GENİŞLETİLECEK
Sosyal sigorta prim tabanı genişletilecek, sisteme giriş kolaylaştırılacak ve denetimler yoluyla sistem etkinleştirilecek. Sosyal güvenlik sisteminde denetim uygulamaları geliştirilecek ve çeşitlendirilecek, risk odaklı denetim uygulamaları yaygınlaştırılacak.
TÜRKİYE'DEKİ İKİLİ SİSTEM
Türkiye'de, prim sistemi ve bireysel tasarruf esasına dayalı iki sistem bulunuyor. Çalışanlar BES ile tasarruf yapıyor. Kurumlar ya da şirketler, çalışanları için düşük pirimler ödeyerek bunları fonlar aracılığıyla değerlendiriyor. Hollanda'da nüfusun yüzde 76.4'ü, İngiltere'de yüzde 66.3'ü, ABD'de yüzde 47'si mesleki emeklilik sistemine dahil oluyor.
HAZAL ATEŞ