Uyuşma deyıp geçmeyın!

Karpal Tünel Sendromu, hayatı kabusa çeviriyor. Uzmanlar, el ve bileklerdeki uyuşmaya dikkat çekiyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :03 Nisan 2024
Uyuşma deyıp geçmeyın!

İÇİNDEKİLER

Karpal Tünel Sendromu, medyan sinir üzerindeki bantın kalınlaşması ve tekrarlayıcı hareketlerin kombinasyonu neticesinde bilekte sinirin enflamasyonu sonucu ortaya çıkıyor. Özellikle 40-60 yaşlarındaki kadınlarda, piyanistler, kuaförler, bilgisayar operatörleri, bankacılar, dişçiler, heykeltıraşlar, ev hanımları gibi ellerini aşırı kullanan meslek gruplarında sıklıkla izleniyor. İş gücü kaybına yol açıyor. Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, Karpal Tünel Sendromu ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor:

KİLO HASTALIĞI TETİKLİYOR
Karpal Tünel Sendromu hastalığının belirtileri; Ellerde ve bileklerde uyuşukluk, yanıcı bir ağrı veya karıncalanma, şikayetleriniz özellikle geceleri daha belirgin olması, nesneleri düşürmeden elle tutmakta güçlük çekmek ve bilgisayar klavyesi ya da faresini kullanmak gibi tekrarlayıcı el hareketlerini tekrarlarken oluşan ağrıdır. Hamilelik, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, menopoz, bilekte kırılan ya da yerinden kayan kemikler ve aşırı şişmanlık hastalığın görülme oranını arttırır. Eller ile cisimlerin sık ve şiddetli şekilde tutulması, bileğin bükülmesi ve artrit benzer şekilde görülme oranlarını arttırır.

BİLEĞE KORTİZON ENJEKSİYONLARI
Cerrahi dışı konservatif tedavinin asıl amacı medyan sinir üzerinde tekrarlayan yaralanmaları bitirmek ya da azaltmaktır. Bu amaçla sinir üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak için bir bileklik ile bilek hareketleri kısıtlanabilir. Eğer bu işe yaramaz ise ödemi azaltmak için enflamasyon giderici ilaçlar yazılabilir veya bile- ğe kortizon enjeksiyonları yapılabilir.

UZUN SÜRELİ KULLANMAYIN
Karpal tünel sendromundan korunmak için el bileğinin uzun süreli ve güçlü şekilde aşağı-yukarı hareketlerinden, gergin şekilde parmaklarla bir şeyi tutmaktan (dikiş iğnesi gibi), bileği başparmak veya küçük parmağa doğru bükme hareketinden kaçın. Avuç içi yukarı bakacak şekilde yük taşımamaya özen göster. Bileği sıkı saran bantlardan (kol saati gibi) uzak dur. Aşırı soğuk veya korunmasız vibrasyondan kaçın. Telefon gibi sık kullanılan objeleri çalışma sahanıza olabildiğince yaklaştır. Böylece aşırı uzanmaktan kaçın.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN