Başkan Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki Ramazan Bayramı tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkartıldığını müjdeledi. Buna göre 6 Nisan cumartesi başlayan tatil 15 Nisan Pazartesi'ne kadar devam edecek. Arada yer alan 8 Nisan pazartesi tam gün ve 9 Nisan Salı yarım gün tüm kamu çalışanları idari izinli sayılacak. Hükümetin aldığı bu karar özel sektör çalışanlarını ilgilendirmiyor.
Çünkü alınan karar 'resmi tatil' ibaresi taşımıyor. Dolayısıyla 8 nisan tam gün ve 9 Nisan yarım gün çalışma yapılacak, Borsa ve bankalar açık kalacak. Resmi tatil ise Salı günü öğleden sonra başlayacak. Bu durumda özel sektör çalışanları 8 Nisan'da tam gün 9 Nisan'da da yarım gün normal mesailerini yapacak. Diğer günler ise 'resmi tatil' olacak. Resmi tatilde çalışanlar 3.5 günlük mesaiye hak kazanırken, çalıştıkları pazartesi ve salı günü için fazladan mesai ücreti alamayacak. Eğer bayram günlerinde çalışırlarsa her gün için fazladan bir yevmiye ödenecek. Peki özel sektör çalışanlarının 9 gün tatil yapmasının yolu var mı? Evet bunun için birkaç formül bulunuyor...
PATRON KARAR VERİRSE...
İsteyen özel sektör firmaları aynen kamuda olduğu gibi çalışanlarına idari 3.5 gün (cumartesiler dahil) ya da haftada 5 gün çalışanlar için 1.5 gün idari izin vererek 9 gün tatil yaptırabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; idari izin olduğu için işverenler bunu yıllık izinden düşemiyor. Ayrıca
maaştan da kesemiyor. Tüm haklar bu 9 günlük süre içinde tam olarak ödeniyor.
Eğer işveren idari izne yanaşmaz ise çalışanların yine de 9 günlük izin yapma imkânları var. Son değişikliklerle yıllık izinler artık 1'er gün olarak da kullanılabiliyor. Bu durumda çalışan 3.5 günlük mesaiyi (cumartesiler dahil) ya da hafta sonu izin yapanlar için 1,5 günlük mesaiyi (8 ve 9 nisan) yıllık izninden kullanarak 9 günlük tatil yapabilir. Bu durumda yıllık izin kullanıldığı için yine ücretten kesinti yapılamaz ve haklar tam ödenir. Ancak izin gün sayısı düşer.
İŞÇİ-İŞVEREN ANLAŞIRSA...
Yasalarımızda yer alan bir düzenleme hem işçinin hem de işverenin bu konuda işini kolaylaştırıyor. Bu durumda 'telafi çalışması' devreye giriyor. Her işçinin haftalık çalışma süresi 45 saat. Bunun üzerindeki süreler fazla çalışmaya giriyor. Yine tatil günlerinde yapılan çalışmalarda mesai olarak ödeniyor. İşçi ile işveren anlaşarak 3.5 günlük izin yaptırılır. Bunun karşılığında iki ay içinde telafi çalışmaları devreye girer. Yine telafi çalışması günde 3 saati geçemiyor ve tatil günlerinde de yaptırılamıyor. Yani günlük çalışma süresinin 11 saati geçmemesi gerekiyor. 45 saati aşan süreler için ücret yüzde 50 fazlasıyla ödenir. Telafi çalışması konusunda anlaşılırsa yine işçinin ücreti ve diğer hakları tam olarak ödenir, ayrıca izin günlerinden de düşürülme yapılamaz.