Bayram sonrası gündem ekonomi

Seçimsiz dönemde; OVP kapsamında önemli reformlar hayata geçecek, enflasyon birinci öncelik olacak. Emekliler, esnaf, ev kadınları, memurlar başta olmak üzere milyonları ilgilendiren adımlar birbiri ardına atılacak...

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :12 Nisan 2024
Bayram sonrası gündem ekonomi

Türkiye yerel seçimleri tamamladı ve belediye başkanlarını seçti. Bundan sonra hükümetin önünde 4 yıldan fazla seçimsiz, kesintisiz bir dönem bulunuyor. Bu dönemin en öncelikli konularının başında da ekonominin olması kaçınılmaz. Geçtiğimiz Eylül ayında Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) uygulanmaya devam ediliyor.

2026 yılına kadar ekonomideki yol haritasını belirleyen OVP içinde çok önemli reformlar da bulunuyor. Hükümet enflasyonla mücadeleyi sürdürmeye devam ederken, bir yandan yapısal değişiklikler gündeme gelecek diğer yandan da çalışma hayatında milyonları ilgilendiren konular bir bir çözülecek. Belli bir takvim içerisinde çok önemli konularda yasal düzenlemeler hayata geçecek. İşte önümüzdeki dönem ekonomi gündemini belirleyecek konulardan bazıları şöyle:

ENFLASYONLA MÜCADELE VE FİYAT İSTİKRARI
Tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enflasyonla mücadele bu dönemde birinci öncelik olacak. Bir süredir aylık rakamlarda yaşanan düşüş yılın ikinci yarısı itibariyle yıllık enflasyona da yansıyacak. Böylece alım gücünün artmasıyla refah daha geniş kitlelerce hissedilecek. Bu noktada sıkılaştırma tedbirleri bir süre daha devam edecek. Kredi kartı ve kredilerle ilgili yeni tedbirler gündeme gelecek.

BÜYÜME VE İSTİHDAM
Hükümet bir yandan sıkı maliye politikası yürütürken bir yandan da özellikle ihracata yönelik ve istihdam artırıcı üretimi de desteklemeye devam ediyor. Bu noktada kesintisiz sürdürülen pozitif büyümenin devam etmesi ve işsizliğin azalması için gerekli tedbirler alınacak. Türkiye enflasyonla mücadele ile birlikte yatırım, üretim, ihracat ve istihdam çizgisinden vazgeçmeyecek.

VERGİ VE KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE
Yeni dönemde vergi konusu da gündemde olacak. Bu noktada bazı istisnaların ve indirimlerin gözden geçirilmesi, kayıt dışılıkla etkin mücadele ve gelir getirici adımları atılacak. Kamuda tasarruf önlemleri etkin biçimde uygulanacak.

KİRA SINIRI VE SÖZLEŞMELER
Bu yıl Temmuz'da sona erecek olan yüzde 25 kira artış sınırı ile ilgili yeni karar alınacak. Bunun yanında kayıt dışılığın önlenmesi için tüm kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması da sağlanacak.

KRİPTO PARA YASASI
Yeni dönemde TBMM gündemine gelecek konulardan birisi de kripto para yasası olacak. Birçok sıkıntının yaşandığı ve vatandaşların paralarını kaybettikleri bu alanda yasal kurallar belirlenmiş olacak.

EMEKLİLER YILI DESTEKLERİ
2024'ü emekliler yılı ilan eden hükümet bu konuda çok önemli adımları da atmaya hazırlanıyor. Bu yıl emeklileri destekleyecek,
gelirlerini artıracak adımlar atılacak. Emekliler için zam ayı olan Temmuz'da maaşlar yeniden ele alınacak. Bu kapsamda refah payı, taban aylık artışı ve kök aylıkların taban aylıkla eşitlenmesi gibi formüller masaya yatırılacak. Ulaşımdan iletişime, kültür sanattan turizme, market alışverişlerinden giyime, kargoya kadar pek çok alanda indirimler, kampanyalar başlatılacak. Yerel yönetimler, bakanlıklar ve finans kuruluşları ile yapılacak protokollerle emeklilerin hayatını kolaylaştıracak adımlar bir bir hayata geçecek.

MEMURLARA 3600 EK GÖSTERGE
Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme ile ilgili hazırlıklar da sürüyor. Bu kapsamda memurlar 1. dereceye geldiklerinde otomatik olarak 3600 ek göstergeye kavuşmuş olacak. Düzenlemeden, önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve 1. dereceye gelen kamu görevlileri yararlanabilecek.

ESNAFA 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK
Emeklilik şartlarında SSK ile Bağ- Kur arasındaki farkı kapatacak ilk adım küçük esnaf için atılacak. 1 milyona yakın basit usulde vergilendirilen küçük esnafın 9 bin gün olan Bağ-Kur prim şartı 7 bin 200 güne düşecek. Böylece esnaf 5 yıl yani bin 800 gün daha az prim ödeyerek erken emekli olabilecek.

EV KADINLARINA AYLIK DESTEK
Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak, emekliliklerini desteklemek için yeni düzenleme yapılacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK
Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve ilave sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ile desteklenecek. Otomatik katılım sisteminin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Otomatik katılım olarak uygulanan BES devreye girecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN