Google'dan sonra teknoloji devleri için telif dönemi: "Twitter, Instagram hepsi ödesin"

Son dakika haberi! Arama motoru Google'ın Avrupa'daki 300 medya kuruluşuna 'telif hakkı' çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Konuyu köşesine taşıyan ve yasa çıkmadan Google'dan telif alınamayacağını ifade eden Sabah gazetesi yazarı Mevlüt Tezel, "Bu denkleme Twitter’ı, Instagram’ı vs. birçok sosyal medya devini dahil edebiliriz." dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Mayıs 2022 , 06:52 Güncelleme Tarihi :24 Mayıs 2022 , 08:30
Google’dan sonra teknoloji devleri için telif dönemi: Twitter, Instagram hepsi ödesin

İÇİNDEKİLER

Yapay zeka, arama motoru, çevrimiçi reklamcılık, bulut bilişim, bilgisayar yazılımı, kuantum bilişim, e-ticaret ve tüketici elektroniğine odaklanan teknoloji şirketi Google, Avrupa'da 300'den fazla medya kuruluşuna ödeme yapmayı kabul etti.

DİĞER SOSYAL MEDYA DEVLERİ DE TELİF ÖDESİN
Konuyu köşesine taşıyan yazarlar yasa çıkması gerektiğini belirtti. Yasa çıkmadan Google'dan telif alınamayacağını ifade eden Sabah gazetesi yazarı Mevlüt Tezel, "Bu denkleme Twitter'ı, Instagram'ı vs. birçok sosyal medya devini dahil edebiliriz." dedi.

İşte Tezel'in bugünkü yazısı;

ONLARA VAR DA BİZE YOK MU?
3 Ekim 2018 tarihli, 'Gazeteler Google ve Facebook'tan telif almalı' başlıklı yazımda, medyanın Google gibi devlerden telif ücreti alması için yasa çıkarılması gerektiğinden bahsediyordum.

Daha sonra bu konuyla ilgili Avrupa Birliği'ndeki yasa çalışmalarından da bahsettim. Dünya genelinde Google ile hükümetler ve medya kuruluşları arasında büyük tartışmalar yaşandı.



Örneğin Google yedi yıl boyunca 'News' (haber) özelliğini İspanya'da askıya aldı. Avustralya'yı ise ülkeden tamamen ayrılmakla tehdit etti.
Ancak bunun boş tehdit olduğu, medya olmadan Google'ın yapamayacağı biliniyordu.

CEZA KESİLDİ
Öyle de oldu, Google hiçbir ülkeden vazgeçmedi, önce Avustralya ve Kanada ile anlaştı.
Fransa Rekabet Kurumu medya kuruluşlarına telif ödemediği için geçen yıl Google'ın çatı şirketi Alphabet'e 500 milyon Euro para cezası kesti. Bu kararın ardından mart ayında Google ülkede 200'ü aşkın medya kuruluşunu temsil eden Apig ile telif ödemesi anlaşması imzaladı. Şimdi ise AB ülkelerinde de telif hakkı yasaları kapsamında medya kuruluşlarına içerikleri için ödeme yapmayı kabul ettiler.


Avustralya'da medya kuruluşlarının Google ile yaptıkları anlaşmalardan yıllık 142 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor.
Türkiye'de bu konuyla ilgili Sabah gazetesinde ve internet sayfasında son yılda önemli haberler çıktı. Dijital yasanın çıkarılması gerektiği yazıldı. Ama hâlâ ülkemizde dijital telif yasasını çıkmadı.

Bu yasa çıkmadan Google gibi internet devlerinden telif alamayız.
Gazeteler her gün haber içerikleri üretiyor ama haberlerin kaymağını Google, Facebook gibi devler yiyor!
Aynı şekilde GSM şirketlerinin de medya üzerinden kazandıkları büyük paralar da tartışılmalı. GSM şirketleri, artık en çok geliri internet paketlerinden kazanıyorlar!



YASA ACİL ÇIKMALI

Bu denkleme Twitter'ı, Instagram'ı vs. birçok sosyal medya devini dahil edebiliriz.
Medyanın az kazandığı ama haberlerin en çok takip edildiği bir çağda yaşıyoruz. Haberi üretenler hakkını almalı. Google gibi devlerden ücret alınırsa Türkiye'de medya yeniden kârlı bir sektöre dönüşebilir.


Dijital telif yasasının çıkarılması için gazeteler ortak hareket etmeli! Devletimiz AB'nin dijital telif yasasını örnek alıp acilen yasayı çıkarmalı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

MECLİS GÖREVE
Öte yandan konuyla ilgili Meclis'in harekete geçmesi gerektiğine dikkat çeken Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da siyasi partilere çağrı yaptı. Hakan, "Lütfen şu işe bir el atın. Telif Yasası'nda değişiklikler yapın. Biz de Avrupa'daki medya kuruluşları gibi Google'la masaya oturma hakkını elde edelim. "Her şeyin bir bedeli var" şarkısının Türkiye'de de geçerli olduğunu öğrensin Google." ifadelerini kullandı.

GOOGLE'I MASAYA OTURTMAMIZ ŞART
Geçenlerde Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, çok kapsamlı bir yazıyla Google'ın Avrupa'daki medya kuruluşlarıyla nasıl masaya oturmak zorunda kaldığının hikâyesini anlattı.

Google, Avrupa'daki 300 medya kuruluşuna "telif hakkı" çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti.

*

Peki ya Türkiye'de?

Ödeme falan yok. Sıfır. Emeğimizi sömürüyor resmen Google. Tek kuruş ödeme yapmadan.

*

Google'ın Türkiye'deki medya kuruluşlarıyla da masaya oturması şart.

Bunun için atılması gereken tek bir adım var:

Telif Yasası'nda gerekli düzenlemeleri yapmak.

*

Meclis'teki tüm partilerimize sesleniyorum:

Lütfen şu işe bir el atın. Telif Yasası'nda değişiklikler yapın. Biz de Avrupa'daki medya kuruluşları gibi Google'la masaya oturma hakkını elde edelim. "Her şeyin bir bedeli var" şarkısının Türkiye'de de geçerli olduğunu öğrensin Google.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN