Avustralya'da medya kuruluşlarının Google ile yaptıkları anlaşmalardan yıllık 142 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor.
Türkiye'de bu konuyla ilgili Sabah gazetesinde ve internet sayfasında son yılda önemli haberler çıktı. Dijital yasanın çıkarılması gerektiği yazıldı. Ama hâlâ ülkemizde dijital telif yasasını çıkmadı.
Bu yasa çıkmadan Google gibi internet devlerinden telif alamayız.
Gazeteler her gün haber içerikleri üretiyor ama haberlerin kaymağını Google, Facebook gibi devler yiyor!
Aynı şekilde GSM şirketlerinin de medya üzerinden kazandıkları büyük paralar da tartışılmalı. GSM şirketleri, artık en çok geliri internet paketlerinden kazanıyorlar!
YASA ACİL ÇIKMALI
Bu denkleme Twitter'ı, Instagram'ı vs. birçok sosyal medya devini dahil edebiliriz.
Medyanın az kazandığı ama haberlerin en çok takip edildiği bir çağda yaşıyoruz. Haberi üretenler hakkını almalı. Google gibi devlerden ücret alınırsa Türkiye'de medya yeniden kârlı bir sektöre dönüşebilir.
Dijital telif yasasının çıkarılması için gazeteler ortak hareket etmeli! Devletimiz AB'nin dijital telif yasasını örnek alıp acilen yasayı çıkarmalı.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
MECLİS GÖREVE
Öte yandan konuyla ilgili Meclis'in harekete geçmesi gerektiğine dikkat çeken Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da siyasi partilere çağrı yaptı. Hakan, "Lütfen şu işe bir el atın. Telif Yasası'nda değişiklikler yapın. Biz de Avrupa'daki medya kuruluşları gibi Google'la masaya oturma hakkını elde edelim. "Her şeyin bir bedeli var" şarkısının Türkiye'de de geçerli olduğunu öğrensin Google." ifadelerini kullandı.
GOOGLE'I MASAYA OTURTMAMIZ ŞART
Geçenlerde Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, çok kapsamlı bir yazıyla Google'ın Avrupa'daki medya kuruluşlarıyla nasıl masaya oturmak zorunda kaldığının hikâyesini anlattı.
Google, Avrupa'daki 300 medya kuruluşuna "telif hakkı" çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti.
*
Peki ya Türkiye'de?
Ödeme falan yok. Sıfır. Emeğimizi sömürüyor resmen Google. Tek kuruş ödeme yapmadan.
*
Google'ın Türkiye'deki medya kuruluşlarıyla da masaya oturması şart.
Bunun için atılması gereken tek bir adım var:
Telif Yasası'nda gerekli düzenlemeleri yapmak.
*
Meclis'teki tüm partilerimize sesleniyorum:
Lütfen şu işe bir el atın. Telif Yasası'nda değişiklikler yapın. Biz de Avrupa'daki medya kuruluşları gibi Google'la masaya oturma hakkını elde edelim. "Her şeyin bir bedeli var" şarkısının Türkiye'de de geçerli olduğunu öğrensin Google.