Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan enerji krizi Avrupa'yı köşeye sıkıştırdı. Doğalgazdaki artışla elektrik fiyatları da rekor seviyelere ulaşmış durumda. Bir taraftan arz sıkıntısını aşmak için tasarruf önlemlerini devreye sokan hükümetler, diğer taraftan da vatandaşlarının artan enerji faturalarına destek olmak için plan yapıyor.
Belçika'daki Liege Üniversitesi'nden Profesör Damien Ernst, Avrupa ülkeleri için korkutan bir uyarıda bulundu. Fransız haber sitesi Atlantico'ya demeç veren Ernst, yükselen enerji fiyatlarının AB'de kitlesel bir yoksullaşmaya yol açabileceğini ve bu kıştan sonra durumun düzeleceğine dair bir işaret olmadığını söyledi.
2008 VE 1970'TEN DAHA KÖTÜ
Ernst, Belçika'da hanelerin elektrik ve ısıtma için yılda ortalama 10 bin euro ödeyeceklerini öne sürerken, "Enerji krizi, 2008 mali krizinden ve 1970'lerin petrol şoklarından çok daha kötü olacak. Bunun, özellikle satın alma gücü için ekonomik sonuçları olacak ve mali kısıtlamalara yol açacak. Enerji fiyatlarındaki böyle bir sıçrama ile enflasyonu kontrol etmek imkansız olacak" diye uyardı.