ABD'de kriz! Teksas ve 25 eyaletten Joe Biden'a başkaldırı bildirisi: "Sınırlar" gerildi! Süreç nasıl buraya geldi?

ABD'de Teksas krizi tırmandı. Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Greg Abbott ile hükümet arasında göçmenler konusundaki gerilime 25 eyalet daha katıldı. Eyaletler Teksas'a destek vererek Joe Biden'a başkaldıran bir bildiri yayımladı. Seçimlerde Biden'ın rakibi olan ABD eski Başkanı Donald Trump da tartışmalara girerek, "Ulusal Muhafızlarını Teksas'a yerleştirmeye teşvik ediyoruz." dedi. İşte ABD'deki krizin detayları...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Ocak 2024 , 21:45 Güncelleme Tarihi :27 Ocak 2024 , 18:50
ABD’de kriz! Teksas ve 25 eyaletten Joe Biden’a başkaldırı bildirisi: Sınırlar gerildi! Süreç nasıl buraya geldi?

ABD Başkanı Joe Biden ile Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Greg Abbott arasındaki göçmenler konulu kriz tırmanıyor.

JİLETLİ TELLER KESİLSİN KARARI
ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken ülkenin güney sınırının güvenliğine ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki en ciddi tartışma konularından biri olan sınır güvenliği ve düzensiz göçmen polemiği, Yüksek Mahkemenin son kararının uygulanmamasıyla daha da arttı.

Yüksek Mahkemenin sınırın belli bölgelerine Teksas eyalet yetkililerince yerleştirilen dikenli tellerin kaldırılması yönündeki kararını kabul etmeyen Vali Abbott, eyaletindeki ulusal muhafızların böyle bir işlem yapmayacağını, hatta "sınırı korumak" için yeni jiletli teller koyacaklarını deklare etti.

Fotoğrafta: Teksas Valisi Greg Abbott Fotoğrafta: Teksas Valisi Greg Abbott

Abbott, sınır güvenliği konusunda federal yönetimi suçlayarak, Biden yönetiminin düzensiz göçmenleri önlemek için hiçbir şey yapmadığını savundu.

Teksas'ın bir "işgal" ile karşı karşıya olduğunu belirten Abbott, "Eyalet sınırlarımızı her türlü tehdide karşı korumak anayasal görevimiz ve bunu yerine getireceğiz." açıklamasını yaptı ve ülkedeki diğer Cumhuriyetçi eyaletlerin de yardımını talep etti.

25 EYALET BAŞKALDIRDI
Abbott'ın destek çağrısına kısa sürede yanıt veren 25 eyaletin Cumhuriyetçi valileri, ortak bir bildiriye imza atarak güney sınırının korunması konusunda Teksas'a her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Teksas'a destek veren eyaletlerTeksas'a destek veren eyaletler

"TEKSAS İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ"
Cumhuriyetçi Valiler Birliği tarafından yayınlanan bildiride, "Sınırın güvenliğini sağlamak için dikenli tel örgüler de dahil olmak üzere her türlü araç ve stratejiyi kullanma konusunda Vali arkadaşımız Greg Abbott ve Texas Eyaleti ile dayanışma içindeyiz" denildi.

HANGİ EYALETLER TEKSAS'A DESTEK VERDİ
Teksas'a destek açıklayan eyaletler şu şekilde: "Alabama, Georgia, Alaska, Batı Virginia, Nebraska, Nevada, Teksas, Florida, Arkansas, Indiana, New Hampshire, Güney Dakota, Idaho, Louisiana, Ohio, Güney Karolina, lowa, Mississippi, Wyoming, Missouri, Oklahoma, Kuzey Dakota, Utah, Virginia Montana, Tennessee"

10 EYALET MUHAFIZ GÖNDERDİ
Öte yandan 10 eyaletin Teksas'a ulusal muhafızlarını ve diğer kolluk kuvvetlerini gönderdiği ifade edildi.

ABBOTT'TAN BIDEN'A: KANUNSUZ BAŞKAN
Abbott, ABD Başkanı Joe Biden'ın anayasal yeminine sadık kalmadığını ve göçmenlerin eyalete gelişini önleme konusunda taleplerine yanıt vermediğini belirterek eyaletin anayasal kendini savunma hakkını kullanacağını açıkladı.

Abbott, 3 yılda 6 milyondan fazla yasa dışı göçmenin ülkenin güney sınırında bulunan eyalete girmesinin sorumlusu olarak Biden yönetimi gösterdi.

"TEKSAS İŞGAL ALTINDA"
Biden için 'kanunsuz başkan' ifadesini kullanan Abbott, "James Madison, Alexander Hamilton ve ABD Anayasası'nı kaleme alan diğer ileri görüşlü liderler Birleşik Devletler'in sınırdan milyonlarca yasa dışı göçmen kaçıran karteller gibi yabancı tehditleri durdurmak hususunda hiçbir şey yapmayan kanunsuz başkanların insafına bırakılmaması gerektiğini hesaba katmışlardı" dedi.

Teksas'ın kendisini korumak ve savunmak için anayasal otoritesini yürürlüğe sokmak üzere eyaletin işgal altında olduğunu ilan ettiğini duyuran Abbott, Teksas Ulusal Muhafızları, Kamu Güvenliği Departmanı ve diğer Teksas kolluk güçlerinin bu otoriteye ve eyalet yasalarına dayanarak eyaletin sınırlarını korumak için harekete geçtiğini ifade etti.

TRUMP OLAYA MÜDAHİL OLDU: TEKAS'A ASKER GÖNDERİN ÇAĞRISI

Teksas'a bir destek de halen Cumhuriyetçilerin en güçlü başkan aday adayı konumundaki, eski ABD Başkanı Donald Trump'tan geldi. Trump, tüm eyaletlere çağrı yaparak ulusal muhafızlarını Teksas'a göndermeleri ve ABD'nin güney sınırını yasa dışı göçmenlerden korumaları gerektiğini belirtti.

Trump, "Tüm Amerikalılar, halkın güvenliğini, bekasını ve egemenliğini korumaya yönelik sağduyulu tedbirlerini desteklemelidir." ifadelerini kullandı.

ORDU SOKAKLARA İNDİ
Sosyal medyada ABD ordusunun Washington'da sokaklara indiği ve kongre binasının önüne zırhlı araç sevk edildiği iddia edildi.

YÜKSEK MAHKEME KARARI UYGULANACAK MI? 24 SAAT MÜHLET
Diğer yandan Biden yönetiminin Teksas eyalet yönetimine Yüksek Mahkemenin kararını uygulaması için 24 saat süre verdiği bilgisi, Amerikan medyasına yansıdı. Buna göre, Biden yönetimi, ülkenin en üst hukuki merci olan Yüksek Mahkeme kararının uygulanması gerektiğini, aksi halde ciddi hukuki tartışmalara kapı aralanacağını ifade etti.

Biden yönetiminin bu yaklaşımına olumsuz karşılık veren Abbott ise son açıklamasında, Biden'ın halkı terk ettiğini ve sınırları koruma görevini yerine getirmediğini savundu. Abbott, bu sebeple kendilerinin bu görevi yerine getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Söz konusu Yüksek Mahkeme kararının ne şekilde uygulanabileceğine ilişkin tartışma sürerken, bazı uzmanlar Biden'ın "Teksas ulusal muhafızlarını federalleştirebileceği" tezini öne sürüyor.

Buna göre Biden, ulusal acil durum ilan edip Teksas'taki ulusal muhafızları federal yönetime bağlayabilir ve mahkeme kararını bu yolla uygulatabilir.

Biden'ın bu yolu tercih etmesinin siyasi sebeplerle zor olduğu yorumları Amerikan medyasında öne çıksa da söz konusu gerilimin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

KRİZ NASIL BAŞLADI
ABD Yüksek Mahkemesinin Meksika sınırının Rio Grande Nehri boyunca çekilen dikenli tellerin kaldırılması kararının ardından Teksas Valisi Abbot ile Biden arasındaki anlaşmazlık tırmanmıştı.

Teksas Ulusal Muhafızları, mahkeme kararına rağmen salı günü ABD sınır devriyesinin işini yapmasına izin vermemiş, dikenli telleri yerleştirmeye devam etmişti.

ABD'DE BİTMEYEN TARTIŞMA: TEXİT
Texas'ın Cumhuriyetçi vekili Bryan Slaton 2023 yılında, eyaletin ABD'den bağımsızlık "olasılığını araştırmak" için bir referandum düzenleyebilecek yasa tasarısı teklifi sunmuştu. Slaton, Teksas anayasasına göre "tüm siyasi gücün halkın elinde olduğunu" yazmıştı.

EYALETİN AYRILMA TEKLİFİ İLK DEĞİL
2021'de benzer bir yasa tasarısını, Cumhuriyetçiler Kyle Biedermann ve Jeff Cason sundu.

Biedermann o dönem yaptığı açıklamada "Federal hükümet (ABD merkezi hükümeti) kontrolden çıktı ve Teksaslıların değerlerini temsil etmiyor. Bu nedenle, Teksas Eyaleti'nin bağımsız statüsünü yeniden savunması için referanduma izin verecek bu kararı yasalaştırmayı taahhüt ediyorum" dedi.

Teksas, belirli grupların bağımsızlık için yarıştığı tek ABD eyaleti değil. Alaska, California, Hawaii, New Hampshire ve Vermont'un da ABD'den ayrılma hareketleri var.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN