El Şifa Hastanesi'ni denetleyen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) personeli , terör devleti İsrail'in iki hafta süren ölümcül kuşatmasının ardından, bir zamanlar Gazze'nin en büyüğü olan tıp kompleksini "insan mezarlarının bulunduğu boş bir kabuk" olarak tanımladı .
El Şifa Tıp Kompleksi'nin direktör vekili Dr. Marwan Abu Saadah, "Sağlık durumu felaket. Herkesi Gazze Şeridi'nin tamamında sağlık sektörünü desteklemeye çağırıyoruz." şeklinde konuştu.
SOYKIRIM KALICI İNSANİ YARDIM GEÇİCİ
Terör devleti İsrail, Gazze'ye insani yardım girişine onay verdi. Katil Başbakan Benjamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada Gazze Şeridi'nin sınırından "geçici" yardım teslimatına izin verileceği duyuruldu.
Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada Gazze'nin yaklaşık 40 km kuzeyindeki bir limana ve Beyt Hanun kara geçişine atıfta bulunularak "İsrail Aşdod ve Erez kontrol noktası üzerinden insani yardımın geçici olarak teslim edilmesine izin verecek." İfadelerine yer verildi.
SOYKIRIMA DEVAM ETMEK İÇİN YARDIMA İZİN VERDİLER
Terör devletinden yapılan açıklamada ayrıca, "İnsani krizi önleyecek olan yardımların artması çatışmaların devamını sağlamak, savaşın hedeflerine ulaşmak için gerekli." ifadelerine yer verildi.
Uzmanlar yardımların hızlı bir şekilde ulaştırılamayacağına yönelikte korkularını dile getirirken, savaş sırasında oluşan hasar nedeniyle Erez geçiş noktasının kullanılabilir olmadığı da ileri sürülüyor.
ORTALAMA 245 KALORİ İLE HAYATA TUTUNMAYA ÇALIŞIYORLAR
Yardım kuruluşu Oxfam, Gazze'nin kuzeyindeki açlık çeken insanların günde ortalama 245 kalori ile hayatta kalmak zorunda kaldığı bilgisini verirken, yardımların hızlı bir şekilde ulaşmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Oxfam'ın bahsettiği bu miktar, bir fasulye kutusundan daha az ve kişi başına tavsiye edilen ortalama günlük 2,100 kalorinin sekizde birine denk geliyor.
Gazze'deki durumun ağır ve korkunç bir seviyeye ulaştığını ifade eden uzmanlar "Mutlak dehşet eşiği"nin aşıldığını belirtti.
İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler...
16.47 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail işgal güçlerine "Gazze'nin sokaklarında yanacağı" uyarısı yaptı.
Kassam Tugaylarının sosyal medya hesabından yapılan görüntülü açıklamada, "Gazze sokaklarına girebilirsiniz ancak savaşçılarımızın yılmaz kararlılığıyla her defasında sokaklarda yanacaksınız." ifadelerine yer verildi.
Açıklama metninin yanı sıra Kassam Tugaylarının İsrail askerleriyle çatışması ve İsrail ordusuna ait askeri araçların imha edilmesi görüntüleri paylaşıldı.
Kassam Tugayları, dün Gazze'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde 14 İsrail askerinin yakın mesafeden etkisiz hale getirildiğini ve çok sayıda İsrailli askerin yaralandığını açıklamıştı.
15.16 Terör devleti İsrail'in katil Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazar günü İsrail'in Gazze savaşındaki zafere sadece bir adım uzaklıkta olduğunu söyledi ve Hamas tüm rehineleri serbest bırakana kadar ateşkes olmayacağının sözünü verdi.
15.03 Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail'in Gazze Şeridi saldırılarına başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının en az 33 bin 175'e yaralıların sayısının ise 75 bin 886'a yükseldiğini açıkladı.
SOYKIRIM ORDUSU GAZZE'NİN GÜNEYİNDEN ÇEKİLİYOR
12.50 Soykırım ordusu IDF, ilerleyen birliklerini Gazze Şeridi'nden geri çekiyor. Gazzelilerin şeridin kuzeyine dönmesini engellemek için güvenlik bariyeri olarak yalnızca bir tugayın kaldığı belirtiliyor.
Askeri radyonun pazar günü bildirdiğine göre, IDF Gazze Şeridi'nden ilerleyen tüm birliklerini geri çekti. Üç tugaydan oluşan 98. tümen, dört aylık operasyonların ardından Şerit'ten çekildi
Nahal Tugayı'nın sabit bir güç olarak Şerit'te kalacağı ve Gazzelilerin kuzey Gazze'ye dönmesini engellemeye çalışacağı belirtildi. Birleşik Sağ Parti lideri Gideon Sa'ar, X'teki gönderisinde bu hamle ile ilgili "Savaşın ilerleyen dönemlerinde ne olursa olsun, son aylarda güçlerin boyutunda sürekli azalma ve askeri baskının yoğunluğu - bizi savaş hedeflerine ulaşmaktan uzak tuttu." şeklinde konuştu.
"Bu, yeni bir rehine anlaşmasından uzaklaşmamızla doğrudan bağlantılı" diye ekledi.
07.30 Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda yapılan ateşkes görüşmeleri bugün Kahire'de devam edecek.
Hamas, müzakerelere ateşkes, yerinden edilmiş Filistinlilerin kuzey Gazze Şeridi'ne geri dönmesi ve İsrail birliklerinin kuşatma altındaki bölgeden çekilmesinin yanı sıra Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını talep etmeye devam edecekleri müzakerecileri göndereceğini doğruladı. Hamas yetkilisi Basem Naim Al Jazeera'ye takas anlaşması olduğunu söyledi.
İsrail henüz kendi delegasyonunu göndereceğini resmi olarak onaylamadı ancak Axios'un haberine göre İsrail savaş kabinesi, dün gece Tel Aviv'deki protestocuların serbest bırakma konusunda ilerleme kaydedilmediğini bir kez daha kınamasının ardından, müzakere ekibinin görev süresinin genişletilmesini görüşmek üzere bu sabah toplanması bekleniyor. Gazze'de esirler tutuluyor.
6 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR...
09:51 Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Türkiye'nin 7 Ekim'de bu yana Gazze'ye 42 bin ton insani yardım gönderdiğini belirterek, "Şimdiye kadar 12 uçak ve 8 tane gemi gitmiş durumda. 9'uncu gemimizi de 15 Nisan'da 'Kızılay İyilik Gemisi' olarak gönderiyor olacağız. Bunların içinde ihtiyaca göre, Filistin Kızılay'ıyla görüşüyoruz ne ihtiyaç varsa onu gönderiyoruz" dedi.
01:39 Tunus'ta İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, Filistin ile dayanışma gösterisi düzenledi.
5 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR
16.38 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, terör devleti İsrail'in saldırılarında yapay zeka kullandığına ilişkin haberleri derin endişeyle karşıladığını belirterek, "Yapay zeka savaş yürütmek için kullanılmamalı." dedi. Dünya Merkez Mutfağı çalışanlarının öldürülmesi konusunda konuşan Guterres "Asıl sorun İsrail ordusunda kimin hata yaptığı değil, bu hataların tekrar tekrar yapılmasına izin veren askeri süreç" dedi.
16.31 Soykırımcı İsrail güçleri, Gazze kentinin doğusundaki Kuveyt Kavşağı'nda yardım malzemelerin girişini bekleyen sivillere ateş açtı. Saldırıda öldürülen bir Filistinlinin cenazesi, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanları tarafından Baptist Hastanesi'ne nakledildi.
14.00 Soykırımcı İsrail'in öldürdüğü yardım görevlisi sayısı dünya genelinde son 30 yılın ortalamalarını aştı. İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları 181 gündür devam ederken şu ana kadar en az 203 yardım görevlisi öldürüldü.
12.51 İsrail medyasına konuşan yabancı bir diplomat, Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasındaki esir takası görüşmelerinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun öncelikleri arasında yer almadığını belirterek, müzakerelerin haftalar sürebileceğini söyledi.
12.37 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de acilen ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.
BM İnsan Hakları Konseyi'nin 55. Oturumu kapsamında "Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları durumu ve hesap verebilirlik ile adaleti sağlama yükümlülüğü" başlıklı karar tasarısı oylandı.
Oylama öncesi tasarıya ilişkin konuşma yapan Pakistan'ın BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Bilal Ahmad, "işgalci güç" İsrail'in, 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin halkının 75 yıllık trajedisinde korkunç yeni bir sayfa açtığını belirtti.
Ahmad, "Karar tasarısı, işgal altındaki Filistin'de karşı karşıya olduğumuz, özellikle de çok geniş yelpazedeki ağır insan hakları ihlallerine yanıt vermek amacıyla güncellendi. Metin, kapsamlı ve şeffaf istişarelerin sonucu oluştu. Kararın giriş kısmı, işgal altındaki Filistin ve özellikle de Gazze'deki çarpıcı durum ve masum sivil kayıplarının kabul edilemeyecek kadar yüksek oranda olmasından duyulan derin endişeyi ifade ediyor." dedi.
Filistin'in BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Khraishi ise Filistin'de insani bir felakete tanık olduklarını belirtti.
Khraishi, ülkelere dünya genelinde "televizyonlardan canlı yayımlanan" ve binlerce masum Filistinlinin katledildiği bu "soykırımı" durdurma çağrısında bulundu.
28'E KARŞI 6 OYLA KABUL EDİLDİ
Türkiye'nin de ortak sunucuları arasında yer aldığı ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) tarafından sunulan karar tasarısı, 47 üyeli Konsey'deki oylamada 28'e karşı 6 oyla kabul edildi. Oylamada 13 ülke ise çekimser kaldı.
ABD, Arjantin, Bulgaristan, Almanya, Malavi ve Paraguay tasarı aleyhinde oy verirken Fransa, Hindistan ve Japonya çekimser kaldı.
Tasarıda, "işgalci güç" İsrail'in, Doğu Kudüs dahil 1967'den bu yana işgal ettiği Filistin topraklarındaki işgaline son vermesi talep edilirken İsrail-Filistin çatışmasını sona erdirmeye yönelik tüm çabaların, uluslararası insancıl hukuka, uluslararası insan hakları hukukuna ve ilgili BM kararlarına dayanması gerektiği vurgulandı.
İsrail'e Gazze Şeridi'ndeki ablukayı ve diğer tüm toplu cezalandırma yöntemlerini derhal sonlandırması çağrısının yapıldığı tasarıda, "Gazze'de acilen ateşkes sağlanmalı. Özellikle geçişler ve kara yolları üzerinden acil insani erişim ve yardım sağlanmalı ve Gazze'deki Filistin halkının temel ihtiyaçları acilen giderilmeli." ifadeleri yer aldı.
Tasarıda, İsrailli yetkililerin "soykırımı teşvik" anlamına gelen açıklamalarından derin endişe duyulduğu ifade edilirken İsrail'den soykırımı önleme yönündeki yasal sorumluluğunu yerine getirmesi ve Uluslararası Adalet Divanı tarafından 26 Ocak 2024'te hükmedilen geçici tedbirlere tam uyması talep edildi.
İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine yapılacak her türlü büyük ölçekli askeri saldırıya ve bunun neden olacağı yıkıcı insani sonuçlara karşı uyarının yer aldığı tasarıda, Gazze'deki sivillerin "aç bırakılmasının, İsrail tarafından bir savaş yöntemi olarak kullanılması da kınandı.
Tasarıda, uluslararası insancıl hukukun daha fazla ihlal edilmesini ve insan hakları ihlallerini önlemek adına tüm ülkelere, "işgalci güç" İsrail'e silah, mühimmat ve diğer askeri teçhizatın satışını ve transferini durdurmaları çağrısı da yer aldı.
BM İnsan Hakları Konseyi bugün ayrıca "Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkı" başlıklı bir karar tasarısını da oylayacak.
26 Şubat'ta başlayan BM İnsan Hakları Konseyi'nin 55. Oturumu bugün sona erecek.
11.07 ABD dış istihbarat teşkilatı CIA Direktörü Bill Burns'ün, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası konusunu ele almak üzere Kahire'ye giderek Katar, Mısır ve İsrailli üst düzey yetkililerle bir araya gelmesinin beklendiği belirtildi.
ABD'den yayın yapan "Axios" sitesinin konuya ilişkin bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, CIA Direktörü Burns'ün Mısır'ın başkenti Kahire'ye ziyaretinin bu hafta sonu gerçekleşmesi bekleniyor.
Haberde, Burns'ün Kahire ziyaretinde, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile bir araya geleceği kaydedildi.
Müzakere edilen esir takası teklifinin Gazze'de "6 haftalık ateşkese" yol açabileceği belirtilirken, 700 Filistinliye karşılık kadın asker, kadınlar ve 50 yaşın üstündeki erkekler ile sağlık durumları kritik olanlar olmak üzere toplam 40 İsrailli esirin serbest bırakılabileceği tahminine yer verildi.
Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, dün düzenlediği basın toplantısında, "İsrail, halkın ve direniş güçlerinin 'saldırıların tamamen durması, askerlerin Gazze'den çekilmesi, yerinden edilenlerin geri dönmesi ya da gerçek bir esir takası' taleplerini reddediyor. Şu ana kadar müzakerelerde ilerleme sağlanamadı bilakis tüm çabalarımıza rağmen yerinde saymaya devam ediyor." ifadelerini kullanmıştı.
08:20 Terör ordusu, Gazze'ye yardımlar için Erez Sınır Kapısı'nın açılmasına onay verdi.
4 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR...
06:51 İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Refah kentine düzenlediği hava saldırısında 3'ü çocuk 8 Filistinli yaşamını yitirdi.
3 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR
18.01 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 33 bini aştığını, yaklaşık 80 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.
Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı'nın (World Central Kitchen-WCK) 7 çalışanının öldürülmesi karşısında "dehşete kapıldıklarını" dile getiren Ghebreyesus, WCK çalışanlarının açlıktan ölmek üzere olan binlerce Gazzeliye gıda yardımı ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti.
Gazze'ye insani yardım ulaştırmanın oldukça zor ve tehlikeli olduğuna işaret eden Ghebreyesus, WCK'nin faaliyetlerini durdurmasından dolayı aç kalan kişi sayısında artış olacağını söyledi.
Ghebreyesus, "DSÖ, Gazze'de sağlık çalışanlarına ve hastanelerdeki hastalara yiyecek dağıtmak için WCK ile çalışıyordu. Bu korkunç olay, DSÖ çalışanları ve ortaklarının çok tehlikeli bir ortamda çalıştığına ve çalışmaya devam edeceğine işaret ediyor." dedi.
Gazze'ye ulaşmak için daha fazla giriş kapısına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, insani yardım çalışmalarına yönelik engellemelerin, ihtiyaç sahiplerine ulaşmada gecikmelere veya teslimatların engellenmesine neden olduğunu anlattı.
Ghebreyesus, İsrail'in yaklaşık 2 hafta kuşatma altında tutması ve saldırılar gerçekleştirmesinin ardından Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ni kullanılamaz hale getirmesi karşısında da dehşete kapıldıklarını vurguladı.
Şifa Hastanesi'nin Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi ve ana sevk merkezi olduğunu hatırlatan Ghebreyesus, bu hastanenin yok olması nedeniyle Gazze'de tıbbi tahliye ihtiyacının artacağı ve bunun sağlanmaması halinde birçok kişinin ölebileceği uyarısında bulundu.
Ghebreyesus, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze, Batı Şeria, İsrail ve Lübnan'da sağlık hizmetlerine yönelik 906 saldırıyı doğruladıklarını, bu saldırıların 736 ölüm ve 1014 yaralanmayla sonuçlandığını bildirdi.
14.31 Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Gazze'ye yaptığı insani yardımların 42 bin tona ulaştığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye'nin Gazze'ye yaptığı insani yardımların 42 bin tona ulaştığı ifade edildi.
Paylaşımda, Gazze'ye en fazla yardım sağlayan ikinci ülke olan Türkiye'nin, toplam yardımların yüzde 23'ünü sağladığı kaydedildi.
Her hafta ortalama 127 ton içme suyunun Türkiye'den Mısır üzerinden Gazze'ye ulaştırıldığı bilgisi verilen paylaşımda, 400'den fazla Gazzeli hasta ve yaralının tedavisinin Türkiye'de devam ettiği belirtildi.
Paylaşımda, Türkiye'nin, Gazze ve Filistinli kardeşlerinin yanında olmaya devam edeceği vurgulandı.
13.50 Soykırımcı İsrail ordusu, geçen hafta İsrail-Lübnan sınırı yakınlarında üç BM barış gücü askerinin ve tercümanlarının yaralanmasına yol açan patlamanın kaynağının Hizbullah'a ait bir patlayıcı olduğunu iddia etti.
Lübnanlı güvenlik kaynakları daha önce Cumartesi günü BM'nin Lübnan Geçici Gücü'nün (UNIFIL) Rmeish köyündeki devriyesinin yakınında meydana gelen patlamadan İsrail'i sorumlu tutmuştu, ancak İsrail ordusu sorumluluğu hızla reddetti.
2 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR...
17.00 Soykırımcı İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da 40 Filistinliyi gözaltına aldı. Tutuklularla İlişkiler Komisyonu ve Filistinli Mahkumlar Derneği'ne göre, gözaltılar dün akşam ile bu sabahın erken saatleri arasında gerçekleşti. Örgütlerden yapılan ortak açıklamada, tutuklular arasında çocuklar ve eski mahkumların da yer aldığı belirtildi.
KATİL BİBİ'DEN YENİ ATEŞKES OYUNU
15.25 İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrailli müzakerecilerin Mısırlı arabulucularla birlikte Kahire'de yeni bir ateşkes ve esir değişimi teklifi taslağı hazırlamak için çalıştıktan sonra bugün İsrail'e geri dönmeleri gerektiğini söyledi.
Netanyahu'nun ofisi, "Görüşmelerin bir parçası olarak, Mısır'ın yararlı arabuluculuğuyla, arabulucular Hamas'ın ele alacağı güncel bir öneri formüle etti" dedi ve İsrail'in arabuluculardan Hamas'a bu öneriyi kabul etmesi için daha fazla baskı uygulamasını beklediğini ekledi.