24 ayar bakteri

Bilim dünyası kendini aştı! ABD'de iki bilimadamı 'yeni-simya' adını verdikleri bir teknikle 24 karat altın üretebilecekleri bir bakteri keşfetti

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :06 Ekim 2012
24 ayar bakteri

İÇİNDEKİLER

Sonunda bu da oldu; bakteriden altın üretildi! ABD'nin Michigan Eyalet Üniversitesi'nden iki bilim adamı, 'yeni-simya' adını verdikleri bir teknikle, 24 karat altın üretebilecekleri bir bakteri keşfetti. Mikrobiyoloji ve Moleküler Genetik Doçenti Kazım Kazefi ve Elektronik Sanat ve İntermedya Doçenti Adam Brown, bu bakteriyi altın üretmek için kullanacak. 'Cupriavidus' isimli metal toleranslı bakteri, altın klorid üretebiliyor. Altın kloridin büyüyebildiği ortamlarda diğer canlılar ölüyor.

1 HAFTADA ALTINA DÖNÜŞTÜ
Toksik bir kimyasal bileşen olan altın klorid, 'sıvı altın' olarak da biliniyor. Kazefi, "Bizim yaptığımız şey aslında mikro-simya. Değersiz bir şeyi katı, değerli bir metale, altına dönüştürmek" diyerek süreci anlattı. İki uzman, buluşlarını 'Metal Toleranslı Bakterinin Büyük Başarısı' adlı bir sanat eserine dönüştürerek; biyo-teknoloji, sanat ve simyayı, sıvıyı 24 ayar katı altına dönüştürmek üzere bir araya getirdi. Bir tür 24-ayar altın laboratuvarında, doğada olduğu gibi bakteri belirli oranda altın kloridle beslendi. 1 hafta sonra bakteri altın kütlesi üretmeye başladı.