ABD dergisi KAAN'ı mercek altına aldı! En önemli özelliğini paylaştılar: Türkler yeni bir titan üretti!

Milli muharip uçağı KAAN'ın Ankara semalarında 21 Şubat'ta başarıyla gerçekleştirdiği ilk uçuşun ardından dünya basını Türkiye'nin savunma sanayisindeki adımlarını mercek altına aldı. Son olarak ABD basınında KAAN ve Türkiye'nin savunma sanayi hamleleriyle ilgili çarpıcı bir analiz yer aldı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :02 Mart 2024 , 14:20 Güncelleme Tarihi :02 Mart 2024 , 14:57
ABD dergisi KAAN’ı mercek altına aldı! En önemli özelliğini paylaştılar: Türkler yeni bir titan üretti!

İÇİNDEKİLER

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen milli muharip uçağı KAAN, bugüne kadar başarıyla geçtiği fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri ve yakıt testlerinin ardından 21 Şubat'ta başarıyla gerçekleştirdiği ilk uçuşu ile tarihe geçti.

ABD'nin köklü dergilerinden Popular Mechanics, KAAN'ı F-35 ve F-22 ile kıyasladı.

Sebastien Roblin imzalı analizde "Türklerin ilk savaş uçağı, tarihi uçuşunu gerçekleştirdi, Ankara'nın yeni 'Titanı' göklere çıktı" ifadesini kullandı.

Milli Muharip Uçağı olarak da bilinen Kaan savaş uçağının hedef performans özelliklerini ve yeteneklerini detaylandıran infografik.Milli Muharip Uçağı olarak da bilinen Kaan savaş uçağının hedef performans özelliklerini ve yeteneklerini detaylandıran infografik.

Modern ve beşinci bir nesil uçak inşa etmenin zorluklarının altını çizen Roblin, Türkiye'nin kendi kendine yetebilen bir ordu geliştirme planında KAAN'ın kritik bir rol oynadığının altı çizildi.

Yazıda, "KAAN, genel olarak ABD'nin F-22A Raptor hayalet savaş uçağına benziyor. Alüminyum burun ve titanyum merkez gövdeye sahip olan uçağın yüzeyleri, Türk şirketlerinin başlangıçta F-35 jetleri için ürettiği karbonlarla kaplı" ifadelerine yer verildi.

YAPAY ZEKA EKLENECEK
KAAN'ın seri üretime geçtikten sonra 2070 yılına kadar kullanımda olacağını belirten Roblin, Türkiye'nin tıpkı Güney Kore'nin KF-21 Boramae savaş uçağına planladığı gibi yapay zeka da ekleyeceğini aktardı. Roblin ayrıca KAAN'ın Türkiye'nin ileri savaş teknolojilerine olan cesur girişini temsil ettiğini ve potansiyel olarak yerli üretim bir savaş uçağıyla askeri yeteneklerinin farklı bir seviyeye geçeceğini ifade etti.

BAĞIMSIZLIK SEMBOLÜ: KAAN
KAAN'ın en önemli özelliğinin 'bağımsızlık' olduğunu hatırlatan Roblin, Türkiye'nin başta ABD ve Almanya ile artık ilişkileri ne olursa olsun kendi uçağını yapabilecek seviyede olduğu için bu iki ülkeden ayrı hareket edebileceğini söyledi.

AMCA'DAN ÇOK DAHA GÜÇLÜ
Hindistan uzun yıllardır beşinci nesil AMCA adındaki bir projeyi geliştiriyor ancak bu uçak hala havalanmadı. Hatta Hint basını KAAN'ın ilk uçtuğu gün kendi hükümetlerine yönelik eleştirilerde bulundu.

Roblin'e göre KAAN, tam anlamıyla sahaya sürüldüğünde AMCA'dan daha güçlü bir uçak olacak. KAAN önümüzdeki yıllarda Ankara için 6. nesil savaş uçakları ve yapay zekanın temelini oluşturacak.