Geçtiğimiz hafta Gabon'da yapılan askerî darbe ile birlikte gözler yeniden Afrika'ya çevrildi. 2020'den bu yana Sudan, Çad, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Gabon gibi Fransa'nın eski müstemlekelerinde (koloni) yapılan askerî darbelerin ardından Fransa'nın Afrika'daki varlığı da tartışılır hâle geldi. Mali ve Burkina Faso Fransız askerlerini ülkeden kovdu. Darbe yapılan ülkelerde halk cunta rejimini sevinçle karşılıyor. Peki, halkın bu desteğinin anlamı nedir? Afrika bir bağımsızlık savaşı mı veriyor? Yoksa Afrika'da Fransa'nın yerini başka bir güç mü alacak? 9 yıldır Türkiye'de yaşayan, Afrika Düşünce Platformu Genel Koordinatör Yardımcısı ve uluslararası ilişkiler uzmanı Burkina Fasolu Abdoul Fathi Sanogo, Afrika'daki darbeleri değerlendirdi.
Afrika Düşünce Platformu Genel Koordinatör Yardımcısı ve uluslararası ilişkiler uzmanı Burkina Fasolu Abdoul Fathi Sanogo
AFRİKA'DA DARBELERLE GEÇEN 4 YIL
Eskiden Fransa müstemlekesi olan Afrika ülkelerinde özellikle 2020'den bu yana peş peşe askerî darbeler yapılıyor. Sudan, Çad, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Gabon'da darbeye giden süreç nasıl başladı? Takvim.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Abdoul Fathi Sanogo, darbelerin kronolojisini şöyle anlattı:
2020'den itibaren birçok Afrika ülkesinde darbe gerçekleşti. Kronolojik olarak bakacak olursak Ağustos 2020'de süreç Mali'de Assimi Goita önderliğinde bir darbe ile başladı. Akabinde Gine'de Eylül 2020'de Albay Mamady Doumbouya önderliğinde darbe gerçekleşti. Burkina Faso'da Ocak 2022'de Yarbay Paul-Henry Sandaogo Damiba ve 30 Eylül 2022'de Albay İbrahim Traure önderliğinde iki darbe gerçekleşti. Geçtiğimiz ayın sonlarında Nijer'de General Abdurrahman Tchiani önderliğinde ve yine geçtiğimiz haftalarda Gabon'da Ali Bongo'ya karşı General Brice Oligui Nguema önderliğinde darbe yapıldı.