Çin Vuhan kentinde geçen yıl aralık ayı sonunda ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (SARS CoV-2) salgını birçok ülkede etkisini göstermeye devam ediyor. Dünyada vaka sayısı 59 milyon 600 bini geçti. Virüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da 1 milyon 400 bini aştı. Virüsün sert vurduğu ülkelerde salgına karşı mücadele sürerken, ardı ardına açıklanan aşı çalışmaları dünyada umutları artırdı. Ancak ülkelerin aşı yarışı kızışırken, etkili aşı ürettiğini açıklayan ülkelerde siber bir mücadelenin devam ettiği iddia edildi.
'FİKRİ MÜLKİYET SAVAŞI'
Rusya, İran ve Kuzey Kore'den devlet destekli bilgisayar korsanlarının, güvenlik uzmanlarının "fikri mülkiyet savaşı" olarak tanımladığı şekilde koronavirüs aşısının sırrını çalmak için ortak girişimlerde bulunduğu öne sürüldü. Başta İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi olmak üzere pek çok Batılı ülkenin istihbarat servislerinin "en kritik varlıklarını" korumak amacıyla ilaç şirketleri, araştırma laboratuvarları ve siber güvenlik uzmanlarıyla birlikte perde arkasında "siber mücadele" verdiği bildirildi.
ABD'li siber güvenlik şirketi Crowdstrike'ın yAdam Meyers, "Bu girişimler uzun süredir devam eden bir fikri mülkiyet savaşının en son aşaması. Ancak dahil olanlar için çok daha fazlasının tehlikede olduğu bir aşama. "Önce aşıyı kim geliştirecek" sorusu bir ulusal gurur meselesi haline geldi. Ülkeler ise diplomatik yankılar endişesiyle hacker saldırılarında suçluyu açıklamaktan çekiniyor" dedi.
DSÖ'YÜ KULLANDILAR
İspanya Çinli bilgisayar korsanları, İngiltere ise kendileriyle birlikte ABD ve Kanada'nın aşı ve ilaç çalışmalarının Rus hükümeti destekli korsanlar tarafından siber saldırıya uğradığını açıklamıştı. Geçen hafta ise Microsoft, Kovid-19 için aşı ve tedavileri araştırmaya doğrudan dahil olan "yedi önemli şirketi hedefleyen üç ulus devlet aktöründen" siber saldırılar tespit ettiğini duyurdu. Şirket, saldırıyı düzenleyenlerden birinin Kuzey Kore olduğunu belirtti.
Microsoft'un Kurumsal Başkan Yardımcısı Tom Burt, saldırıda "kimlik avı" yönteminin kullanıldığını ve kullanıcının "Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi kılığında" tuzağa düşürülmeye çalışıldığı ifade etti. Rus bilgisayar korsanlarının ise genellikle "şifre püskürtme" yöntemini kullandığı vurgulandı. Bu yöntemde, "şifre123" veya "2020" gibi genel şifrelerin ardından ortak bir kelime kullanılarak çok sayıda hesap hack'leniyor. İsmi geçen ülkeler siber saldırılara destek verdiklerini reddediyor.
SPUTNİK V'NİN DOZU 10 DOLAR ALTINDA OLACAK
Rusya'nın tescil işlemleri tamamlanmış ilk Kovid-19 aşısı olan Sputnik V'nin klinik denemelerinde, aşının ilk dozunun uygulanışından 42 gün sonra yüzde 95'ten fazla etkili olduğu açıklandı. Sputnik V aşısının klinik denemeleri 18 bin 794 gönüllü üstünde gerçekleştirildi. Sputnik V aşısının finansörü olan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'nun (RDIF) yetkilileri, aşının her iki dozunun uygulanması ardından, ilk dozun uygulanışından sonraki 28. gün ise aşının yüzde 91.4 etkili olduğunu gördüklerini belirtti. Diğer yandan Sputnik V aşısının Twitter hesabından da aşının bir dozunun uluslararası piyasalar için fiyatının 10 dolardan düşük olacağı kaydedildi. Sputnik V'nin, Rus vatandaşlarına ücretsiz olarak uygulanacağı belirtildi.