Başkan Erdoğan'dan Guterres’in 'Afrika' çıkışına destek! "Dünya 5'ten büyüktür" vurgusu: BMGK'nın yapısı kökten değişmeli

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta 74. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na damga vuran “Dünya 5’ten büyüktür” sözleri dünyaya ilham olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afrika'nın, küresel barış ve güvenlikteki rolünün öneminin altını çizerek BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olarak temsil edilmemesinin "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Guterres'in Afrika çıkışan destek Başkan Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, Biz, bu beklentilerin bir karşılığı olarak “Dünya 5’ten Büyüktür” demeyi, “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” anlayışıyla hareket etmeyi sürdüreceğiz. BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının kökten değiştirilmesi gerekmektedir" dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Ağustos 2024 , 16:21 Güncelleme Tarihi :15 Ağustos 2024 , 10:35
Başkan Erdoğan’dan Guterres’in ’Afrika’ çıkışına destek! Dünya 5’ten büyüktür vurgusu: BMGK’nın yapısı kökten değişmeli

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'ta 74. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na damga vuran "Dünya 5'ten büyüktür" sözleri dünyaya ilham kaynağı oldu.


Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio GuterresBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

GUTERRES'TEN AFRİKA MESAJI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afrika'nın, küresel barış ve güvenlikteki rolünün önemini vurguladı ve BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) daimi olarak temsil edilmemesinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

"BMGK'DA AFRİKA'NIN TEMSİL EDİLDİĞİ BİR REFORMA İHTİYAÇ VAR"

BMGK oturumunda konuşan Guterres, Afrika'nın Konsey'deki temsiliyetine ilişkin açıklamasında Konsey'de Afrika'nın temsil edildiği bir reforma ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve "1945'ten bu yana BMGK küresel barış ve güvenliğin temelini oluşturmaktadır ancak temelindeki çatlaklar göz ardı edilemeyecek kadar büyük hale gelmektedir." şeklinde konuştu.

"KONSEY DÜNYAYA AYAK UYDURAMIYOR"

BMGK'nın "İkinci Dünya Savaşı'nın galipleri tarafından tasarlandığını ve o dönemin güç yapılarını yansıttığını" söyleyen Guterres, 1945'ten beri dünyanın önemli ölçüde değiştiğini ve Konsey'in yapısının buna "ayak uyduramadığını" belirtti.

"AFRİKA'NIN DAİMİ OLARAK TEMSİL EDİLMEMESİNİ KABUL EDEMEYİZ"

Guterres, 1945'te, şu anki Afrika ülkelerinin çoğunun sömürge yönetimi altında olduğunu ve uluslararası konularda söz hakkının olmadığını belirtirken "Dünya'nın önde gelen barış ve güvenlik organında, 1 milyarı aşan nüfusa sahip bir kıta olan Afrika'nın daimi olarak temsil edilmemesini kabul edemeyiz." dedi.

Guterres Afrika'nın küresel barış ve güvenlikteki rolünün önemine dikkat çekti ve "Afrika, Güvenlik Konseyi'nden uluslararası finans kuruluşlarına kadar küresel yönetişim yapılarında yeterince temsil edilmemekle birlikte, bu yapıların ele almak üzere tasarlandığı zorluklarda fazlasıyla temsil edilmektedir." dedi.

Başkan Erdoğan: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının kökten değiştirilmesi gerekmektedirBaşkan Erdoğan: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının kökten değiştirilmesi gerekmektedir

"BMGK'NIN YAPISI KÖKTEN DEĞİŞMELİ"

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Afrika çıkışına destek verdi.

"BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının kökten değiştirilmesi gerekmektedir" diyen Erdoğan "Dünya 5'ten Büyüktür" demeyi, "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" anlayışıyla hareket etmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.


Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

Sayın Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin günümüz şartlarıyla uyumlu ve adil bir şekilde bir reforma tabi tutulması hakkındaki görüşlerinizi samimiyetle ve yüksek sesle ifade etmeniz, dünyanın yeniden adil bir sisteme sahip olması açısından oldukça kıymetlidir. Afrika kıtasının ve tüm Afrikalı kardeşlerimizin de bu adil sisteme katkı sunabilmesine mutlaka fırsat verilmelidir. Dünyamızda savaşlar etrafımızı daha fazla sarmadan, daha fazla insan ve toplum acı çekmeden, daha fazla masum kanı dökülmeden; küresel barış ve güvenliği temin etme görevini yerine getirmekten uzak olan BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının kökten değiştirilmesi gerekmektedir. İnsanlığın bizden beklentisi budur. Biz, bu beklentilerin bir karşılığı olarak "Dünya 5'ten Büyüktür" demeyi, "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" anlayışıyla hareket etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye olarak, adil bir uluslararası sistem ve günümüz şartlarına uygun bir BM Güvenlik Konseyi'nin oluşması için samimiyetle uğraş veren tüm dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN