Azerbaycan ordusunun 19 Eylül'de Karabağ'da anayasal düzeni sağlamak için başlatığı ve 24 saatte sonuca ulaştırdığı terör operasyonunun yankıları sürüyor. Başarılı operasyonun ardından Bakü yönetimi ile Ermeniler arasında bölgedeki sivillerin akıbeti için görüşmeler sürüyor. Karabağ'da 120 binden fazla Ermeni sivil yaşıyor. Azerbaycan ordusu bölgeden ayrılmak isteyen Ermenilere adeta kol kanat geriyor. Tek bir sivile dahil zarar verilmedi. Karabağ'da kalacaklara ise eşit vatandaşlık hakkı tanınacak.
30 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÜVENLİ ŞEKİLDE GEÇTİ
Şimdiye kadar 30 binden fazla Ermeni vatandaşı güvenli bir şekilde Ermenistan tarafına geçti. Ancak Azerbaycan'ın aldığı üst düzey tedbirlere rağmen Batı medyasının "etnik temizlik korkusu" algısı sürüyor. Azerbaycan ordusunun Ermeni sivillere yol boyunca dağıttığı erzaklara dair görüntülere hiç yer vermeyen Batı medyası sürekli karalama haberlere imza atıyor. Batı'nın bu ikiyüzlülüğüne karşı sosyal ağlarda 1990'larda Ermenilerin Karabağ işgalleri sırasında yaptıkları katliamlar hatırlatılmaya başlandı. Çok sayıda kullanıcı "1992'de Hocalı'da soykırım yapıldı. Batı gözlerini yumdu", "Kelbecer'de yüzlerce Azerbaycanlı çocuk ve kadın esir alındı, Avrupa seyretti" ve "Şuşa'daki zulümlere hiç sesiniz çıkmamıştı" şeklinde paylaşımlar yaptı. Avrupa basınına "Gerçek katliamlara göz yumdunuz, şimdi güvenli şekilde işgal bölgesinden çıkmak isteyenler üzerinden algı yapıyorsunuz" şeklinde tepkiler gösterilmeye başlandı.
Öte yandan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın Azerbaycan'ın bölgedeki durumu siyasi ve diplomatik yollarla çözmek istemediği ve Ermenilerin "etnik temizlemeye" maruz kaldığı yönündeki iddialarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.
Açıklamada, Azerbaycan'ın terörle mücadele operasyonunda Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerinin oluşturduğu tehditleri ortadan kaldırdığı belirtilerek, Ermenistan'ın iddia ettiğinin aksine Azerbaycan'ın hiçbir zaman sivil Ermeni halkını hedef almadığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, Karabağ'da yaşayan Ermeni halkının bölgeyi terk ederek Ermenistan'a veya başka bir ülkeye taşınma kararının Azerbaycan'la hiçbir ilgisinin olmadığı vurgulandı.
"AZERBAYCAN, ERMENİ HALKIN EŞİT HAKLARA SAHİP VATANDAŞLAR OLARAK YENİDEN ENTEGRASYONUNA KARARLI"
Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni sakinlerin daha iyi şartlarla yaşamaları için gerekli koşulların sağlanmasına hazır olduğu kaydedilen açıklamada, "Azerbaycan, Ermeni sakinlerin eşit haklara sahip vatandaşlar olarak yeniden entegrasyonuna kararlı. Azerbaycan Anayasası ve kanunlarının yanı sıra kabul ettiğimiz yükümlülükler bu hedefe ulaşmak için sağlam bir temel oluşturmakta. Azerbaycan topraklarında kurulan ayrılıkçı rejimin gözleri önünde parçalanıp yok olmasının Ermenistan için ne kadar acı verici olduğunu anlıyoruz. Ermenistan'ın Azerbaycan ile egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde barış ve güven inşa etmeye odaklanması daha iyi olacaktır" ifadelerine yer verildi.
ERDOĞAN, ŞEHİTLERİ YÂD ETTİ
Başkan Erdoğan, 2. Karabağ Zaferi'nin yıldönümü dolayısıyla tüm şehitleri rahmetle andı. Erdoğan, "Karabağ'ın ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarının destansı azatlık mücadelesinin başlangıcı olan Anım Günü'nde, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi hürmetle yâd ediyorum. Qarabağ Azerbaycan'dır" ifadelerini kullandı.
SÖZDE YÖNETİCİ TUTUKLANDI
Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde Ermeni yönetiminin eski "devlet bakanlarından" Ruben Vardanyan gözaltına alındı. Vardanyan'ın sınır muhafızları tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Kara para aklama, yasadışı silah ve uyuşturucu ticareti gibi suç geçmişine sahip olduğu belirtilen Vardanyan, sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarından Azerbaycan aleyhine kışkırtıcı açıklamalarda bulunuyordu.
2. KARABAĞ ZAFERİ'NİN ÜZERİNDEN 3 YIL GEÇTİ
Azerbaycan'da, Ermenistan'ın işgali altındaki toprakların kurtarılması için 27 Eylül 2020'de başlatılan 44 günlük savaşın 3'üncü yılında şehitler anıldı. Azerbaycanlılar, 2. Karabağ Savaşı'nın başlangıç gününün yıldönümünde şehitliklere akın etti.