SORUŞTURMA AÇILABİLİR
SOCAR Başkan Yardımcıları Hoşbaht Yusifzade ve Halik Memmedov ise faciayla ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. Kaza günü şiddetli bir rüzgar olduğunu belirten Yusifzade, şunları söyledi: "Rüzgar nedeniyle olay günü dalgalar 8-10 metreye kadar yükselmiş. O anda platformda ışıklar kapanmış. Çalışanlar kendilerini bir ölçüde kaybetmiş. Fakat talimata uygun olarak botlara binmişler. Bir bota 26 diğerinde 34 kişi binmiş. Dalganın yüksekliği çok olduğu için tam aşağıya doğru inememişler. Botların halatları kırılarak denize uçmuş. İnsanlar da denize düşmüş. İşçilerin hepsinin kurtarma yeleği var. Fakat gece onları tespit etmek zor oldu. Çok sayıda arama kurtarma gemisi de dalgalar nedeniyle platforma yaklaşamadı. Saatler ilerledikçe kayıp olan 29 işçi için de umutlar tükeniyor" dedi. Resmi kaynaklar ise faciayla ilgili ilginç tespitlerde bulundu. Söz konusu kaynaklar, sabotaj ihtimalinin güçlü olduğunu belirtti. Bu nedenle geniş çaplı soruşturma açılabileceği kaydedildi... Kaza sonrası kurtulan yaralıların ifadesinin alındığı belirtildi. Ayrıca platformdaki güvenlik kamerası görüntüleri de inceleniyor.

Kurtarma ekipleri, dalgalar nedeniyle platformun olduğu noktaya gitmekte güçlük çekti. Bu nedenle helikopterler devreye girdi. Helikopterler, denize düşen işçileri işte böyle boğulmaktan kurtardı.

Facianın yaşandığı Güneşli adlı platform, 1984 yılında inşaa edildi. 50 yıllık ömrü vardı. Platformda 24'ü petrol 4'ü doğalgaz toplam 28 kuyunun bulunduğunu ve burada günlük 1 milyon metreküp doğalgaz ile 900 ton petrol üretildiği belirtildi.