CANLI | İsrail Beyrut'un merkezine saldırdı! | Saldırının hedefinde kim var? | BM'den İsrail'e uyarı: Lübnan'ı terk edin | Dışişleri'nden UNIFIL tepkisi

Gazze'de soykırım suçu işleyen İsrail rotasını Lüban'a çevirdi. Bölgede suikastler ve kanlı saldırılar düzenleyen İsrail Beyrut'un merkezine bombalı saldırı düzenledi. Bölgeden dumanlar yükseldi. Saldırının hedefinde hava saldırısında hayatını kaybeden Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın kayınbiraderi Ve Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Vafik Safa'nın olduğu iddia edildi. BM, İsrail'den Lübnan'ı bombalamayı sonlandırması ve ülkeden kara kuvvetlerini çekmesini istedi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, soykırımcı İsrail’in, Lübnan’da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırısını kınadı. İşte bölgede yaşananlar...

Giriş Tarihi :10 Ekim 2024 , 20:17 Güncelleme Tarihi :11 Ekim 2024 , 02:16
CANLI | İsrail Beyrut’un merkezine saldırdı! | Saldırının hedefinde kim var? | BM’den İsrail’e uyarı: Lübnan’ı terk edin | Dışişleri’nden UNIFIL tepkisi

İÇİNDEKİLER

    Filistin topraklarını işgal eden İsrail 1 yıldan uzun süredir de soykırım suçu işliyor.

    Gazze'de 50 bine yakın Filistinliyi katleden İsrail kanlı namlularını Lübnan'a çevirdi. Bölgede peş peşe suikastlar ve saldırılar düzenleyen İsrail yine Lübnan'ın Başkenti Beyrut'a saldırdı.

    İSRAİL BEYRUT'U BOMBALADI

    Beyrut'un şehir merkezinde 2 patlama meydana geldi. Patlamaların ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı.

    CANLI ANLATIM
    02:06 11 Ekim 2024
    ORTADOĞU'DA EN GERGİN GECE
    İsrail'in BM askerlerine ateş açtığı öğrenildi.
    00:55 11 Ekim 2024
    İRAN İSRAİL'İN SALDIRISINI "SAVAŞ SUÇU" OLARAK NİTELENDİRDİ

    İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Lübnan-Suriye sınırında İran Kızılayı'na ait bir sahra hastanesine İsrail tarafından düzenlendiği belirtilen saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

    Saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirten Bekayi, İsrail'in sahra hastanesine saldırısı için "tam bir savaş suçu örneği" ifadesini kullandı.

    İranlı Sözcü, Tel Aviv'in daha önce de Gazze ve Lübnan'da hastaneleri defalarca kez hedef aldığına dikkati çekerek, uluslararası topluma İsrail'in savaş suçlarının durdurulması için harekete geçmeleri çağrısını yineledi.

    İran Kızılayı, 6 Ekim'de Lübnan-Suriye sınırında sahra hastanesi kurduğunu duyurmuştu. İran, İsrail'in dün sahra hastanesine saldırı düzenlediğini duyurmuştu.

    İran Kızılayı Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, saldırıda can kaybı olmadığını belirterek, "Tüm sağlık ekibimiz güvende ancak hastanenin ambulansları, sağlık ekipmanları ve malzemeleri imha edildi." ifadesini kullanmıştı.

     

    00:45 11 Ekim 2024
    KATİL İSRAİL İRAN'A AİT SAHRA HASTANESİNE SALDIRDI

    İran Kızılayı, İsrail'in Lübnan-Suriye sınırında İran'a ait bir sahra hastanesine saldırı düzenlediğini duyurdu.

    İran Kızılayı'nın X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Lübnan-Suriye sınırında kurulu, 56 yatak ve ilaç deposundan oluşan sahra hastanesinin dün gece İsrail'in düzenlediği saldırıda tamamen yandığı belirtildi.

    Hastanenin İsrail saldırıları sırasında yaralanan Lübnanlılara tıbbi yardım sağlamak amacıyla İran Kızılayı tarafından kısa süre önce kurulduğu bilgisi verildi.

    İran Kızılayı Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, saldırıda can kaybı olmadığını belirterek, "Tüm sağlık ekibimiz güvende ancak hastanenin ambulansları, sağlık ekipmanları ve malzemeleri imha edildi." ifadesini kullandı.

    İran Kızılayı, 6 Ekim'de Lübnan-Suriye sınırında sahra hastanesi kurduğunu duyurmuştu.

    23:57 10 Ekim 2024
    PENTAGON “SINIRLI OPERASYON” OLARAK NİTELENDİRDİ

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), işgalci İsrail'in Lübnan'da şiddetlenerek süren saldırılarını "sınırlı operasyon" olarak tanımlamayı sürdürdü.

    Pentagon Basın Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, soykırımcı İsrail'in Lübnan'da devam eden ve 104'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere 2 bin 169 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar konusunda soru yağmuruna tutuldu.

    Bir gazetecinin, "Washington her gece bombalansa, Teksas, Washington, New York eyaletleri hedef alınsa, 60 milyondan fazla kişi evlerinden kaçmak zorunda kalsa buna hala 'sınırlı operasyon' der misiniz?" sorusuna Ryder, "Kara harekatı açısından 'sınırlı' olarak görmeye devam ediyoruz." karşılığını verdi.

    Ryder, İsrail'in savunmasının yanı sıra bölgesel güvenlik ve istikrar açısından İsrailli ortaklarıyla Hizbullah'a yönelik çabaların boyutu ve kapsamı konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

    "Size söylenen bunun 'sınırlı bir kara saldırısı' olduğu açıklamasına itibar ediyor musunuz?" şeklindeki başka bir soruya da Ryder, "İsrail, Lübnan sınırında Hizbullah'ın saldırı altyapısını ortadan kaldırmak için sınırlı bir operasyon yürütüyor." cevabını verdi.

    Ryder, ABD'nin bölgede ulusal çıkarları olduğunu, İsrail ile uzun süredir devam eden güvenlik işbirliğinin de buna dahil olduğunu ifade etti.

    İşgalci İsrail'in Lübnan'da sadece Hizbullah'ı değil Lübnan ordusu varlıklarını ve BM barış gücü unsurlarını da hedef aldığı, Lübnan topraklarına İsrail bayrağı diktiği yönündeki haberlerle ilgili soruyu yanıtlayan Ryder, "Bu haberler kesinlikle endişe verici ancak bunları bağımsız olarak doğrulayan bilgiye sahip değilim." dedi.

    Ryder, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e yapılan yardımların maliyetine ilişkin soruyu yanıtlarken de "7 Ekim'den bu yana İsrail'e milyarlarca dolarlık güvenlik yardımı sağladığımızı söylemek dışında kesin bir rakam veremem." demekle yetindi.

    23:39 10 Ekim 2024
    BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

     İsrail'in başkent Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 22'ye, yaralıların sayısı ise 117'ye yükseldi. 

    Lübnanlı güvenlik kaynakları, saldırının hedefi olduğu iddia edilen Hizbullah'ın eski lideri Hasan Nasrallah'ın kayınbiraderi ve Hizbullah'ın İrtibat ve Koordinasyon Birimi şefi Wafiq Safa'nın hayatta olduğunu ifade etti.

    23:23 10 Ekim 2024
    DIŞİŞLERİ'NDEN İSRAİL'İN BM GÜCÜNE SALDIRISINA KINAMA

    Dışişleri Bakanlığı, katil İsrail’in, Lübnan’da Konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) karargahına yaptığı saldırı ile ilgili açıklama yaptı.

    Bakanlık açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

    "İsrail’in, Lübnan’da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırısını kınıyoruz.

    İsrail’in Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’da sivil halka yönelik katliamlarının ardından BM güçlerini hedef alması, attığı her adımın cezasız kaldığı algısının bir tezahürüdür. Uluslararası toplum, İsrail’in hukuka uymasını sağlamakla yükümlüdür.

    Ülkemiz UNIFIL Deniz Görev Gücü’ne bir korvet/fırkateyn ve UNIFIL karargâhına ise beş personel ile katkı sağlamaktadır.

    Bölgemizde barışın tesisi için uluslararası hukuk çerçevesindeki tüm girişimlere destek vermeyi sürdüreceğiz."

    23:19 10 Ekim 2024
    SOYKIRIMCI İSRİAL TIBBİ MALZEME VE GIDA GİRİŞİNİ ENGELLEDİ

    Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 5 gündür yoğunlaştırdığı saldırılarda "vahşi katliamlar" gerçekleştirdiğini ve 3 hastaneyi kuşattığını belirtti.

    Burş, "İşgalci İsrail, kendisini denetleyecek, hesap soracak ve suçlarını durduracak kimse olmadığı için açık bir iştahla öldürme ve yıkım uyguluyor." dedi.

    Burş, "İşgal ordusunun sokaklarda, evlerde, barınma merkezlerinde halkı acımasızca hedef alması sonucu şehit ve yaralananlar oldu. İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan, El-Avde ve Endonezya hastanelerini kuşatarak tahliyelerini talep ediyor ve sağlık ekiplerine ve hastalara tıbbi malzeme ve yiyecek girişini engelliyor." ifadelerini kullandı.

    Kuşatma altındaki hastanelerde yakıtının tükenmesinin özellikle yoğun bakımdaki çocuklar için "sağlık felaketinin habercisi" olduğunu vurgulayan Burş, sağlık ekiplerinin korunması, hastanelerdeki ablukanın kaldırılması ve Gazze Şeridi'ne ilaç ve tıbbi malzeme girişi yapılması çağrısında bulundu.

     

     

    22:53 10 Ekim 2024
    MOSSAD ALARMI!
    Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta Mossad ajanı olduğu iddiasıyla bir kişi tutuklandı.
    22:41 10 Ekim 2024
    BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR!
    İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezine düzenlediği saldırıda 18 kişinin öldüğü, 92 kişinin yaralandığı bildirildi.
    22:38 10 Ekim 2024
    BM'DEN İSRAİL'E KINAMA

    Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurul Başkanı Philemon Yang, İsrail'in BM Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait gözlem kulesini hedef aldığı saldırıyı kınadı.

    BM Genel Kurul Sözcüsü Sharon Birch, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    BM Genel Kurul Başkanı'nın İsrail'in UNIFIL saldırısına tepkisinin sorulması üzerine Birch, "BM Genel Kurul Başkanı UNIFIL personeline yönelik saldırıyı kınıyor." açıklamasında bulundu.

    Yang'ın UNIFIL'in barış ve güvenliği muhafaza etme konusunda kilit rol oynadığının bilincinde olduğunu belirten Birch, "Genel Kurul Başkanı, tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıyor." dedi.

    22:22 10 Ekim 2024
    "LÜBNAN'DAN ÇEKİLİN"
    BM, İsrail'den Lübnan'ı bombalamayı sonlandırmasını ve ülkeden kara kuvvetlerini çekmesini talep etti.
    21:47 10 Ekim 2024
    BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

     İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezine düzenlediği saldırıda 11 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığı bildirildi.

    Beyrut'un merkezinde meydana gelen 2 patlamanın ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı.

    Saldırı sonrası bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi yönlendirildi.

    Bölgedeki görgü tanıklarının aktardığına göre, saldırıda hedef alınan bir bina yıkıldı, çevredeki evlerde ve araçlarda da hasar oluştu.

    21:40 10 Ekim 2024
    ABD'DEN BM ÇIKIŞI: ENDİŞE DUYUYORUZ

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'nü (UNIFIL) hedef almasına ilişkin "Derin endişe duyuyoruz." açıklamasını yaptı.

    AA muhabirinin sorusuna yazılı olarak cevap veren ve adının açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, İsrail'in Lübnan'daki BM Barış Gücüne yönelik saldırısını değerlendirdi.

    Sözcü, "İsrail'in Lübnan'daki BM Barış Gücü tarafından kullanılan iki pozisyonu ve bir gözlem kulesini hedef aldıklarına ilişkin haberlerden dolayı derin endişe duyuyoruz." ifadesini kullandı.

    İsrailli muhataplarına hemen ulaşarak olayla ilgili daha fazla bilgi istediklerini belirten ABD'li sözcü, "İsrail'in Mavi Hat yakınlarında Hizbullah altyapısını hedef alan saldırılar düzenlediğini anlıyoruz ancak bu operasyonların BM barış gücü unsurlarının emniyet ve güvenliğini tehdit etmemesi önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

    BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ KONUYU GEÇİŞTİRDİ
    Öte yandan aynı konuyla ilgili günlük basın brifinginde değerlendirmeler yapan Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise henüz olayın çok yeni olduğunu ve muhataplarından olaya ilişkin daha geniş bilgi istediklerini söyledi.

    Jean-Pierre, İsrail'in UNIFIL'i hedef almasına ilişkin spesifik bir değerlendirme yapmayacağını ancak genel anlamda barış gücü unsurlarının güvende olmaları gerektiğini kaydetti.

    Jean-Pierre, "Barış gücü askerlerinin güvende ve emniyette olmalarını isteriz ancak spesifik olarak bu olayla ilgili söyleyebilecek bir şeyim yok." dedi.

    UNIFIL, İsrail ordusunun gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 barış gücü askerinin hafif yaralandığını duyurmuştu.

    Birçok ülke saldırıya tepki göstermiş, İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, İsrail ordusunun İtalyan askerlerinin de görev yaptığı UNIFIL'i hedef alan saldırısının "savaş suçu olabileceğini", İsrail'den bir an önce resmi ve gerçek açıklamalar beklediklerini belirtmişti.

    20:54 10 Ekim 2024
    SALDIRININ HEDEFİNDE KİM VARDI?

    Öte yandan İsrail'in Kanal 12 televizyonu saldırının hedefinde İsrail'in hava saldırısında hayatını kaybeden Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın kayınbiraderi Ve Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Vafik Safa'nın olduğu iddia edildi.

    Saldırı ve Safa'nın hedefte olduğu yönündeki iddia hakkında İsrail makamlarından henüz bir açıklama yapılmadı.

    20:46 10 Ekim 2024
    BÖLGEYE GİRİŞ-ÇIKIŞLAR KAPATILDI

     

    Bölgede bulunan A Haber Muhabiri Ata Gündüz Kurşun, bölgede ambulans seslerinin peş peşe geldiğini belirtti. Bölgeye giriş-çıkışların kapatıldığını söyleyen Kurşun, ordu birliklerinin devreye girdiğini, saldırının da denizden gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

    20:36 10 Ekim 2024
    ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR!
    İsrail'in saldırısında ilk belirlenelere 2 kişinin hayatını kaybetti 9 kişinin ise yaralandı.
    20:35 10 Ekim 2024
    A HABER EKİBİNE SALDIRI

    "KAMERA IŞIĞIMIZI KIRDILAR”

    A Haber muhabiri Ata Gündüz Kurşun ve kameraman Niyazi Kurt ile Beyrut'taki bombardımanları görüntülerken A Haber canlı yayınında saldırıya uğradı. A Haber muhabiri Ata Gündüz Kurşun açıklamasında "kamera ışığımızı kırdılar” dedi.