Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik aşağılık saldırılar devam ediyor.
Başkent Kopenhag'da bulunan Irak Büyükelçiliği önünde kendilerini 'Danimarkalı Vatanseverler' diye adlandıran provokatif grup, Kur'an-ı Kerim'e yönelik yine bir saldırı gerçekleştirdi. İslam karşıtı pankart açan ve İslam'a hakaret eden grup, Pakistan Büyükelçiliği önünde Pakistan bayrağını yere atarak üzerine bastı.
Kur'an-ı Kerim'i yakan grubun üyeleri, bu anları sosyal medya hesaplarında canlı paylaştı. Grup, Kur'an-ı Kerim'in üzerine ayakkabı da koydu. Grup üyeleri, Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde de Kur'an-ı Kerim yaktı. Provokasyonlar polisin yoğun güvenliği altında gerçekleştirildi.
Grup üyelerinin kutsal kitabı yakmasına, yoldan geçen bir kadın engel olmak istedi. Kur'an-ı Kerim'i alarak, saldırgan grubu engellemeye çalışan kadına ise Danimarka polisi müdahalede bulundu.
Saldırıyı önlemeye çalışan kadının korumaya çalıştığı Kur'an-ı Kerim'i almaya çalışan polis, kadını yerde sürükledi ve Kur'an-ı Kerim'i de tekrar saldırgana verdi.
İLK KEZ YAPMIYORLAR
İsveç ve Danimarka'da son dönemde Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.
Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022'de Paskalya tatili boyunca İsveç'in Malmö, Norköpin, Jönköping kentleriyle başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarını sürdürmüştü.
Paludan, 21 Ocak'ta Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği ve 27 Ocak'ta Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı.
Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika da Kurban Bayramı'nın birinci gününe denk gelen 28 Haziran'da Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı.
Momika, 20 Temmuz'da da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.
Danimarka'daki İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi bir grup, nisan ayı itibarıyla Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağı ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırı düzenlemeye başlamıştı.
İslam karşıtı pankart açan ve İslam'a hakaret içeren sloganlar atan grup, 21 Temmuz'da Irak'ın, 24 Temmuz'da İran ve Irak'ın, 25 Temmuz'da da Mısır ve Türkiye'nin Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı.
Bu eylemlerin polis koruması eşliğinde ve yetkili makamlardan izin alınarak yapılmasına, Türkiye başta olmak üzere birçok ülke tepki göstermişti.
KARAR TASARISI KABUL EDİLMİŞTİ
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK), 25 Temmuz'da kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan karar tasarısı kabul edilmişti.
IRAK'TAN KINAMA
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen'e Irak hükümeti ve halkının Danimarka'da Kur'an-ı Kerim ve Irak bayrağının yakılmasını kınadığını iletti.
Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Hüseyin, Danimarkalı mevkidaşı Rasmussen ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Hüseyin, Irak hükümeti ve halkının Danimarka'da Kur'an-ı Kerim ve Irak bayrağının yakılmasını kınadığını belirterek, "İfade özgürlüğü başkalarının özgürlüğüne dokunmamalı. Bu gibi eylemler insan onuruyla uyuşmuyor." ifadelerini kullandı.
Danimarka hükümetine, İslam dini ve Kur'an-ı Kerim'e saldırı içeren, özgürlük kapsamında yer almayan, ırkçılığı, radikalizmi nefreti körükleyen bu tür eylemlerin tekrarlanmasına engel olma çağrısında bulunan Hüseyin, Irak'ın, Danimarka dahil topraklarındaki tüm diplomatik misyonların güvenliği konusunda hassas olduğunu vurguladı.
Rasmussen de hükümetinin İslam karşıtı bu gibi olayları kınadığını belirterek, yaşanan olay sırasında ilgili kişinin ifade ettiği İslamofobik görüşleri hiçbir şekilde desteklemediğini ve göz yummadığını ifade etti.