Dünyadan Trump'a tepki yağıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, son birkaç ay için ABD'ye ticarette "adil davranmadığını" öne sürdüğü ülkelerden ithal edilen başta çelik ve alüminyum olmak üzere çok sayıda ürün için ilave gümrük tarifeleri açıklamıştı. Bu nedenle başta Çin'e uyguladığı gümrük vergilerini artırmış ardından İran'a yaptırım kararı almıştı. Son olarak da Evanjelik Papaz Brunson davasının ardındanTürkiye'ye yaptırım kararı almış ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin şu an iyi olmadığını ifade ederek, Türkiye'ye yönelik çelik ve alüminyum tarifelerini iki katına çıkarma talimatı verdiğini duyurmuştu. Trump'ın yaptırım dünyadan kararlarına tepkiler gelmeye başladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Ağustos 2018 , 11:58 Güncelleme Tarihi :13 Ağustos 2018 , 16:00
Dünyadan Trump’a tepki yağıyor!

İÇİNDEKİLER



İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero, Il Foglio gazetesine verdiği mülakatta Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde finansal denge açısından önemli rol oynadığını vurguladı. Moavero, Türk lirası ile ilgili olarak şunları söyledi:


"AKDENİZ'DE KRİTİK BİR OYUNCU VE ÖNEMLİ BİR ÜLKE"
Yeniakit'in haberine göre; "İlk düşüncem, Akdeniz'in ticari ve mali dengesi açısından kritik bir oyuncu da olan, önemli bir ülke ile dayanışma göstermektir. Böyle bir kriz durumu herkes için kötü bir haberdir ve hepimizin üzerimize düşen yakınlığı göstermesini, aynı zamanda da Türk lirasının düşüşünü kısa vadedeki olası sonuçlarına karşı teyakkuzda olmasını gerektirir."


Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, ekim ayında büyük bir heyetle Türkiye'ye yapacağı ziyarete işaret ederek, kendisinin, Türkiye'de faaliyet gösteren 7 binden fazla Alman şirketinin çıkarlarından sorumlu olduğunu belirtti.

Türkiye'nin istikrarlı ve demokratik bir ülke olmasını istediklerini, buna ekonomik ilişkilerin de katkı sunduğunu ifade eden Altmaier, Türkiye ziyaretinde mevkidaşları enerji ve ekonomi bakanlarıyla görüşeceğini kaydetti.


TRUMP'IN EK VERGİ UYGULAMALARI GÜVENSİZLİK YARATIYOR
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ve Türkiye'ye yönelik ek vergi uygulamalarının, dünya ekonomisine zarar verebileceği uyarısında bulunan Altmaier, "Bu ticaret savaşı, ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor, yıkıyor ve güvensizlik üretiyor. Geçmiş gösterdi ki ticaret savaşları, ürünleri pahalılaştırdığı için özellikle tüketiciler sıkıntı çekiyor. ABD ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşma bundan dolayı ancak ilk adım olabilir. Sonunda düşük vergilere, daha az korumacılığa ve açık pazarlı bir dünya ticaretine ihtiyacımız var." yorumunu yaptı.


BILDT: GERÇEKTEN ÇOK ACIMASIZ
Yeniasır'ın haberine göre; İsveç'in eski Başbakanı Carl Bildt, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'a tepki gösterdi.

Bildt, "Zor bir finansal krizden geçen bir müttefike karşı temel tarifeleri ikiye katlamak gerçekten çok acımasız. İlişkilerdeki tüm zorluklara rağmen Avrupa, Türkiye'nin başka yönlere doğru poliçelerini yönlendirmemesi için stratejik çıkarı vardır" diye konuştu.


İRAN'DAN ÇOK SERT AÇIKLAMA
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO üyesi Türkiye'nin ekonomisine yönelik açıklamalarını "utanç verici" şeklinde niteledi.

New York Times gazetesi Trump'ın gümrük vergilerine ilişkin aldığı kararların, Dünya Ticaret Örgütünde yeni bir krize kapı açtığını yazdı. ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergileri konusunda aldığı kararların ülkenin müttefiklerini, siyasileri ve işletmeleri rahatsız ederken, Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) de yeni bir krize kapı araladığı belirtildi.

"ÖRGÜT İÇİNDE BİR PROBLEM"
Örgütte Trump yönetimine karşı alınacak her bir karar, ABD'nin örgütten ayrılmasına yol açabileceği gibi, Amerika lehine alınan bir karar da örgütün diğer ülkeler üzerindeki etkisini azaltıp, bu ülkeleri örgütün normlarının dışına çıkarak kendi ulusal güvenlik çıkarlarını korumaya itebilir.

DTÖ'nün eski Genel Direktör Yardımcısı ve Ulusal Dış Ticaret Konseyi Başkanı Rufus Yerxa yaptığı açıklamada, "Eğer ABD, ulusal güvenlik çıkarlarınız içinse istediğinizi yapabileceğinizi söyleyerek DTÖ sisteminin kurallarını yeniden yazarsa, dünyadaki her ülkenin en kritik ulusal güvenlik çıkarının ne olduğuna dair yeni bir tanımla gelmesine hazırlı olmak gerekir." ifadelerini kullandı.