Konsey, Şam'ın Duma banliyösünde fosfor bombası kullanıldığını, bazı bombaların ise patlamadan sokaklara düştüğünü belirtti. ÖSO'nun ele geçirdiği bazı askeri üslerde de kullanılmaya hazır fosfor bombaları bulunmuştu.
FOSFOR BOMBASININ ETKİLERİ
Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açıyor. Hemen sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanıyor. Çoğu kez, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmeden, yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürüyor. Beyaz fosfor kullanımı sonrasında çekilen fotoğraflar, kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz kurbanlar bulunduğunu ortaya koyuyor. Yanma reaksiyonu bir kez başladığında durdurulamıyor. Nihai etki, napalm bombasının aynısı, hatta daha kötüsü olarak tanımlanıyor.
Yangın silahı olarak beyaz fosfor, 1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi kapsamına giriyor. Sözleşme, yangın silahlarının sivil halk üzerinde veya hava saldırılarında sivillerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılmasını yasaklıyor. Fosfor bombasının etkileri Amerika Birleşik Devletleri'nin 2003'te Irak'a yaptığı müdahalede ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında gözlemlenmişti.